vasárnap, szeptember 28, 2008

Noorzai és a tálibok születése VIII

Szeptember elején kezdődött Haji Bashir Noorzai pere New Yorkban, ahol az ügyészség világméretű kábítószerkereskedelemmel vádolja. Marton Petivel kb tavaly néhány levélváltást folytattunk arról, hogy Bashir milyen szerepet játszott Omar molla és a Tálibán elindításában. Én egyszer reagáltam Péter írására és aztán ő mindig reagált az enyémre a komment rovatba.
Ez volt az első írásom Péter írására, majd ez volt a második írásom. Aztán volt update II, update III, update IIII, update V, update VI.

Péter szerint Bashir szerepe meghatározó volt az indulásban, én pedig ezt vitattam. Péternek volt igaza. Most olvasok újra egy dokumentumot, amit már annak idején átolvastam, de ez a része nem ragadta meg a figyelmem. A titkos táviratot az iszlamabadi amerikai követségről küldték Washingtonba 1995-ben, és egy tálibbal folytatott beszélgetést foglal össze.

És itt jön az összefüggés a most megjelent cikkel Haji Bashar Noorzai tárgyalásáról. Érdemes azt elolvasni és utána a fenti dokumentumot. Mintha a ügyészség és a védelem nem olvasta volna ezt. Mi van benne?
Bashar a Hizb-i Islami (Khalis) parancsnoka volt a szovjetek elleni harc során, aki egyben prominent trader volt Maivandban, Kandahar tartományban. Az ő/családja által fenntartott medreszében (vallási iskolában) tanított Omar molla, aki szegény is volt, kis törzsből is származott, de a háború során hírnevet vívott ki magának (itt hogy hogyan vesztette el a szemét 23/08/08-nál) elhivatottságával, mollaként példamutató, bcsületes, jámbor életet élt.

Aztán egyszer látomása támadt, amiben Mohamed azt mondta neki, hogy neki kell a békét elhoznia Afganisztánba. A forrás szerint erre Haji Bashar hat pick up-ot és 250.000 dollárt adott össze kapcsolataival együtt (a bazárt és Naqibullah mollát említik). Fegyver és lőszer volt a környéken. Na ez a rész nem teljesen tiszta, itt egy kicsit szkeptikus vagyok az indítékokkal kapcsolatban.

Ez gyakorlatilag az a verzió, amit Péter is felállított.

Noorzai mostani vallomása szerint 2000-ben lett (apja halála után) a Noorzai törzs törzsfőnöke, amely mint egy 1 millió főből áll (szerinte). A cikket olvasva gyakorlatilag mindkét oldalnak igaza van, ugyanazt másképp magyarázzák illetve máshova helyezik a hangsúlyt. Kíváncsi leszek a végére.

Nincsenek megjegyzések: