csütörtök, október 11, 2007

Update III, Tálibok születése

Először szóról szóra elolvastam Davis, és Rashid írásait, hogy minden apró részletre odafigyeljek. Most sorra veszem Péter fontosabb állításait.

Ami Kandahart illeti, én abból indulok ki, hogy ott két igazán jelentős szereplő volt 1994-ben, Haji Bashar és mullah Naqib (utóbbit említik úgy is, hogy mullah Naqibullah). Davis és Rashid említi Bashart, de nem tűntetik fel jelentősnek. Felsorolják viszont a következőket:
A Péter által említett Naqib a legerősebb,
aztán Amir Lalai (ők ketten lehettek a fő riválisok)
Mansur Achakzai (aki a reptértől Spin Boldakig ellenőrizte az utat és gondolom a vidéket)
Gul Agha Sherzai (aki hírnevét, befolyását apjának, Hadzsi Latifnak Kandahár Oroszlánjának köszönhette elősorban: Haji Latif fought for the National Islamic Front (Mahaz-i-Milli-Islami) against the Communists. He was martyred on August 8, 1989, by means of poisoning in Kandahar Province. Haji Latif was over 80 years old. Latif was remarkable on the battlefield, so much that he was nicknamed, "Lion of Kandahar". He was more successful than Commanders half his age.)
Sarkateb és Halim (ez két ember két csoporttal)
Mindezek Davis, p. 47. Péter honnan jön az info Bashir kandahári jelentőségéről?

Haji Basharnak a katonája volt Omar, és az első adag fegyvert (meg pick-up truckot) a rögtönítélő csapatával Omar éppen Haji Bashartól kapta, az ő támogatásával indult tehát ez az egész dolog. Mullah Naqib pedig a jelek szerint támogatta őket idővel szintén, mert üzletileg ez szerencsésnek látszott.

Ez hol találtad, hogy az ő katonája volt? És akkor éppen miért nem volt a katonája 94 nyarán? Életszerű, hogy egy hadúr egy mollár ugráltasson, egy veteránt? Omár egy Nek Mohamed nevű parancsnok alatt/mellett szolgált. Honnan jön ez a Bashir dolog?

Davis (pp. 43-44) nagyon figyelmes olvasása után az derült ki, hogy először Omár molláék - 1994 nyarán -Szingeszár környékén léptek fel a hadurak ellen, Haji Bashir támogatta őket. Azaz Péternek igaza volt, tényként ezek említve vannak. De hogy Bashir valaki lett volna, arról szó sincs, nem tudom mire alapozza ezt Péter. Pl. a támogatás mértékét (és talán Bashir erejét) árnyalja, hogy mindkét szerző szerint kb 30-an voltak ezek a tálibok és csak 14-16 darab fegyverük volt. Afganisztánban ennyi fölösleges fegyverrel rendelkezni 1994-ben még nem árul el sok dolgot. Naqib támogatásáról nincs szó, van viszont egy helmandi nagyúrról Ghaffur Akhundzadeh-ről igen.

Rashid (p. 23 és 25) 30 talibot és 16 fegyvert említ, illetve hogy a mozgalom első tagjai mind mollák voltak, és ők maguk közül válaszották Omárt. Ezt ellent mond annak, hogy a medreszéből indult volna Omar a híveivel. Mert a nagyszámú mollát tekintve ennyien nem lehettek diákjai Omárnak. Sőt Rashid meg is jegyzi, hogy Omár, Ghaus, Hassan és Rabbani mollák együtt kezdték a tervezgetést egy új mozgalomról.

Így szerintem nem volt szükség Kandahar elfoglalására a Chaman felé található informális checkpointok felszámolása előtt, mivel ezeket az akciókat éppen a kandahari erős figurák támogatták, a hadurakon kívül a komplett, az afgán-pakisztáni tranzitkereskedelemből profitáló üzleti elit is, nem mellékesen.

Nem teljesen értem az informális checkpoint jelentését. Miben tér el egy rendes checkpointól? Másrészt ha jól értem Péter szerint az előbb felsorolt kandahári hadurak, érdekében állt a checkpoint felszámolása, és így támogatták a tálibok tevékenységét. Nem értem az sem, hogy a haduraknak miért kellett ehhez egy új szervezetet támogatni? Miért nem maguk intézték el a kérdést? Mintha azt feltételeznéd, hogy három különálló csoport volt:
- akik a checkpointokat csinálták
- akik a hadurak voltak
- és az üzleti elit

Jól értem? Mert szerintem az első kettő ugyanaz az volt, az "üzleti elit" 1994-ben kicsit meredeknek hangzik. Ezek saját következtetések, vagy olvastad? Az irodalom pont az mondja, hogy ők működtették a checkpoint, és így profitáltak a kereskedelemből.

Érdekes módon a talibános Wikipedia-szócikk is a májvándi verzió híve, ezt most fedeztem fel. http://en.wikipedia.org/wiki/Taliban

Hát nem örülök, hogy Wikipédiát vetjük be. Annyira nem akkurátus a web enciklopédia. A csávó biztos ugyanazt az linket olvasta amit te. Ráadásul nem is hivatkozza le, ha nem feltételezem, hogy egy afgén kutató írta, akkor ez kétséges állítás, úgy hogy nincs alátámasztva. A 15-ös hivatkozás Rashidra ráadásul teljesen inkorrekt, a megadott oldalszámokon R nem azt állítja amit a cikk szerzője a szájába ad.

És én meg abból jutottam erre a következtetésre, mint azt az e-mailben is leírtam, hogy Ahmed Rasidot is beleértve egy csomóan a kis, Szangeszar nevű faluba helyezi Omart 1994 előtt, és következésképp én valószínűsítettem, hogy akkor nem Spin Boldakban csinált először valamit Omar, mindjárt egy komolyabb egység élén, hanem legelőször is a saját háza táján kavarta fel a vizet (ami azért is valószínű, mert társadalmi státuszát tekintve akkor jelentéktelen figura volt, akinek összes társadalmi tőkéje a Haji Basharhoz fűződő kapcsolata volt).

Szangeszár és Omár kapcsolatát eddig sem vitattam, csak azt hogy mit foglaltak el először és másodszor. A "jelentős katonai cselekmény" ugye kicsit szubjektív fogalom. Ha úgy értem, ahogy te, akkor igen Szingeszárban volt az első lépés. De mivel csak 30 tálibot említenek, hajlamos vagyok a "jelentős" szót más kontextusban értelmezni, és Spin Boldakot fogadni el elsőnek.

Egyébként Omár, a falu mollájaként nem lehetett jelentéktelen figura, akinek összes társadalmi tőkéje a Haji Basharhoz fűződő kapcsolata volt. Szerintem, mint vallási vezető egy faluban, és mint az előző háború veteránja (tele sebesülésekkel), igenis lehetett valaki a faluban. Társadalmi tőkéje sokkal több lehetett mint Basharhoz fűződő viszonya, és ezt bizonyítja, hogy az a rengeted molla, akivel később végigcsinálta a mozgalmát. Ez szerintem igenis jelentős kapcsolati hálót feltételez. Másrészt Bashir és Omár is Hizb-i Iszlami zászló alatt harcoltak, azaz más parancsnokokhoz, legalább ebből a pártból, voltak kapcsolatok. Egyáltalán, életidegen afgán viszonyok között, hogy valakinek egyetlen emberre korlátozódjon a kapcsolat hálója. Szerintem egyébként túlértékeled Haji Bashir jelentőségét jó lenne tudni, hogy milyen források alapján?

A kérdésem feléd, a kommentedből nem derül ki, hogy terjeszkedés sorrendje szerinted:
Majvand - Kandahárt - Spin Boldakot vagy
Majvand - Spin Boldak - Kandahár?

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

De, kiderül:
Májvánd - Spin Boldak - Kandahar.
Kándáhárban ugyanis, mint írtam, voltak jelentős támogatóik, ezért azt nem kellett egyből elfoglalni.
Májvánd környékének a megszerzését én nem neveztem jelentősebb katonai cselekménynek, ezt nem értem, hogy ez jön ide. Az állításom az volt, hogy a Spin Boldak-i támadás az túl komoly volt ahhoz, hogy azzal kezdjék.
Hogy Haji Bashar jelentős figura volt-e? Ha végigolvasod az elég hosszú pósztomat, amiből az egész rejtvényfejtés indult, ott találsz linkeket (Time, ABC stb.). A palinak tizenkétezer katonája volt állítólag 2001-2002-ben (ha csak fele ennyi ténylegesen, az sem kevés). Gul Agha Sherzai az ő támogatásával lett kormányzó Naqib ellenében. Basharék 2002-ben, az együttműködés jeleként iszonyatos mennyiségű fegyvert szolgáltattak be az amerikaiaknak, és mivel részben önként csinálták, feltételezem, hogy maradt is nekik elég (valami 400 föld-levegő rakétát is leadtak, ha jól emlékszem). Honnan volt minderre pénz? Naná, hogy a kábszerből. Haji Bashar lett a legnagyobb kábszerkereskedő délen - ezért került 2005-ben börtönbe, miután az USA-ba csalták tárgyalni, ott meg letartóztatták. (A tárgyalás még hátravan, tehát a korrektség jegyében: az ártatlanság vélelmét érdemlő emberről van szó.)
Arról kevés infóm van, hogy az erőviszonyok pontosan hogyan néztek ki 1994 idején, de biztos nem a semmiből lett Bashar jelentősebb szereplő.
Hogy mi az az informális checkpoint? Ehhez érteni kell az afgán-pakisztáni tranzitkereskedelem lényegét. Az afgán viszonyok között minden drágább, van egy konfliktusprémium a termékek, pl. az élelmiszerek árában (1994-ben is volt, ma is van). Ezért megéri oda csempészni, különösen amikor a pakisztániak még exportvámot is kivetnek. Odafelé van mit vinni. Visszafelé meg van mit hozni, mert létezik az Afghan Transit Trade Agreement intézménye, amelyik lehetővé teszi, hogy pakisztáni kikötőn keresztül rengeteg dolgot vámmentesen lehessen bevinni Afganisztánba. Ennek az a következménye, hogy az ilyen termék viszont olcsóbb lesz, ha Pakisztánba visszacsempészik, mint ha a pakisztáni vámok megfizetésével rögtön Pakisztánban árulták volna. Ebből sokan élnek, nevezhetjük őket "üzleti elitnek" (fogalmam nincs, mi ebben az erős, több pénzt mozgatnak, mint amennyihez nekünk valaha közünk lesz), vagy jelölhetjük őket a helyi "bazaari" kifejezéssel, ahogy tetszik. Na, ezeknek az embereknek a profitja csökken, ha a checkpointok annak egy részét lefölözik.
Az ilyen checkpointok azért informálisak, mert nem egy állam központi kormánya működteti őket, hanem magánszemély, aki nem fog adózni ugyebár a jövedelme után, nem ad számlát stb.
Úgyhogy a ckeckpointok fenntartása egy valakinek az üzlete, a kereskedelem, amelyiket megsápolja, az meg másoké.
Összegezve: a kandahari kép kétségtelenül bonyolultabb volt, ahogy te is leírod, de azért Haji Bashar jelentőségében nem kételkedem. Omar társadalmi státusáról pedig azt mondja Rasid: "Omar's tribal and social status was non-existent and notables from Kandahar say they had never heard of his family."
Az viszont egy jó kérdés lehet, hogy a pakisztániák mikortól szervezték Omarékat határozottabban, bár, mint mondtam, ez kicsit a pakisztániak a jövőbelátását feltételezi, ha már a Spin Boldak előtti időkben is az ISI-t nyaggatjuk az ügyben (nem zárom ki, csak kételkedem). Egy másik vonal, amin érdemes elindulni, amit említettél, hogy azért ez a vallásos társaság valamennyire már szerveződött a szovjetek kivonulása utántól 1994-ig eltelt időben. Hogy mennyire értek össze valami laza hálózattá, és hogyan? Derítsd ki, de komolyan!
Mondjuk a 30 fős májvándi kezdet egy kiindulópont, tehát egyből nem sikerült mindenkit kiugrasztani a madraszájából, de idővel az ilyen előzetes kapcsolatnak nagy jelentősége lehetett a mozgósításban, úgyhogy ez egy fontos kérdés.

Névtelen írta...

Most, hogy előbányásztam újra Rasidot idézgetés végett, még két idézetre hívnám fel a figyelmet:
1) erősnek találtad az áltaalam transznacionálisnak leírt bazaarikra az "üzleti elit" kifejezést - nézzük, hogyan nevezi őket Rasid? Hát... maffiának! :-)
"For the powerful mafia of truck transporters based in Quetta and Kandahar, it was an intolerable situation for business. In 1993 I travelled the short 130 miles by road from Quetta to Kandahar and we were stopped by at least 20 different groups, who had put chains across the road and demanded a toll for free passage. The transport mafia who were trying to open up routes to smuggle goods between Quetta and Iran and the newly independent state of Turkmenistan, found it impossible to do business."
Ez igen figyelemre méltó, úgy vélem. Mellesleg elég jól alátámasztja, amit a checkpointokról mondtam az imént.
2) Ez csak apróság - írtad, hogy a tank csövére felakasztott hadúr esete nem Májvánd környékén esett meg. Rasid szerint viszont igen - ő ezt írja:
"There is now an entire factory of myths and stories to explain how Omar mobilized a small group of Taliban against the rapacious Kandahar warlords. The most credible story, told repeatedly, is that in the spring of 1994 Singesar neighbours came to tell him that a commander had abducted two teenage girls, their heads had been shaved and they had been taken to a military camp and repeatedly raped. Omar enlisted some 30 Talibs who had only 16 rifles between them and attacked the base, freeing the girls and hanging the commander from the barrel of a tank."