csütörtök, október 11, 2007

Lezárult a haderőreform

Péter máris hosszan reagált. Hamarosan folytatjuk a vitát, de most néhány aktuálisabb dolog.
Most láttam a híradóban, hogy lezárult a haderőreform. Voltak képek a hadgyakorlatról, talán le kellett volna mennem. Bemutatták az magyar UAV-t, amit már egy éve igértek Afganisztánba, meg valami különleges terror elhárító vagy milyen egységet. Nem tudom, mi ez, de remélem majd szolgál valaki részletekkel.

Bujkál bennem a kisördög, hogy nem inkább azt kellett volna-e bejelenteni, hogy mostantól inkább elindítjuk a permanens reformot, és mostantól a hadsereg mindíg lépést fog tartani a változásokkal.

A kép kb a fejem fölül készült. (a honvedelem.hu weboldaláról)
Lázár János a honvédelmi bizottság fideszes elnöke nem volt ott a hadgyakorlaton, nem tudom szándékosan-e vagy más dolga volt. Nyilatkozott viszont, amiben kétségbe vonta Szekeres kijelentéseit, sőt talán cáfolta, hogy itt haderőreformról lett volna. Megint csak hagyon őket vitatkozni. Amit viszont sajnálok, hogy 2007 márciusában, nem voltak ilyen vitatkozós kedvükben. Van a közgázon egy tárcatükör nevű rendezvény, ekkor a HM volt soron, a színpadon a miniszter és a bizottság elnöke (plusz a moderátor, valami végzős kommunikátor talán a BGF-ről, aki annyira szar volt a passzivitásával, hogy ő idegesített a legjobban). Nos ezen az estén a kép politikus, mint két barát dicsérte végig egymást, joviálisan, viccelődve, egymásnak bókolva beszélgették végig. Én egészen mostanáig az hittem a kormány és az ellenzék nagy egyetértésben van a honvédségi reform, missziók és minden tekintetében (ezt ott hangoztatták).

Na mindegy nem lovagolok a szavakon, az kétségtelen, hogy valahonnan eljutottunk valahova. A HM vezetése ezt értelemszerűen megpróbálja fényesebben beállítani, a kevesek meg próbálják árnyalni. A HM szerint: Az átalakítás nagyságát jellemezve elmondta, hogy a minisztérium korábbi harminckét hivatalából és háttérintézményéből hét maradt, a Magyar Honvédség 77 hadrendi eleméből pedig harminchárom. A jelenlegi 21 030 fős csapatlétszám, továbbá a minisztérium és háttérintézményeinek 4545 fős létszáma arányában Európában a legjobbak közé tartozik. Az irányítási struktúra átalakítása mellett jelentős fejlesztésekre, új képességek kialakítására is sor került. Ezek közül kiemelte a Gripen-beszerzést, a gépjármű és a híradástechnikai fejlesztéseket, az új képességek közül pedig a különleges műveletit, a CIMIC-et, az erők védelmét, a biológiai laboratóriumot, a víztisztító képességet. Szekeres Imre arról is szólt, hogy mindezen feladatokat takarékos gazdálkodás keretében hajtották végre, s a kormány a jövőben is nagy figyelmet fordít a honvédelem ügyére. Ennek egyik bizonyítéka, hogy a 2007. évi 300 milliárdos honvédelmi költségvetéssel szemben jövőre 319 milliárd forinttal gazdálkodhat a tárca. Ez a GDP 1,17 százalékát jelenti.

Kiváncsi vagyok Kovács Gyula fog-e reagálni ezekre. Néha a Népszabadságban van néhány nagyon jó, informatív írása pl. itt és itt és itt. Jó lenne tudni, hogy a két fél között hol van az igazság. Különösen az adatok tekintetében, mert a 300 milliárd úgy emlékszem lélektani határ volt és mintha Kovács Gyula kevesebbel számolt volna. A másik adat a katona-civil arány a HM-en belül illetve az arányához képest túlzott méretű tiszti kar. Kinek vannak statisztikái?

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

"...meg valami különleges terror elhárító vagy milyen egységet. Nem tudom, mi ez, de remélem majd szolgál valaki részletekkel."

A Bercsényi különleges műveleti zászlóalj volt.
Érdekes, hogy a Duna TV híradójában mikor mutatták a Bercsényisek akcióját, a riporter azt bírta mondani, hogy amit látunk, azt a magyar katonák napi rendszerességgel végzik Irakban és Afganisztánban.