péntek, október 12, 2007

Update IIII. tálibok születése

A tegnapi poszthoz érkezett egy megjegyzés, remélem lesz valami velősebb is. Ma volt Afganisztán konferencia, majd visszatérek rá, ahogy Péter utolsó írására. Ez itt egy rövid összefoglalás a tálibok születéséről (még tegnap előtt írtam), ahogy most gondolom az elmúlt írásváltások után. Péter erre még nem reagálj :)

Most így újra olvasva és gondolva mindent saját következtetésem valami olyasmi, hogy Omár és a többi molla tartják a kapcsolatot az 1990-es éevk elején, sopánkodnak, hogy kellene valamit csinálni, mert a sok mudzsahed megszentségeteleníti a dzsihád eszméjét a sok erőszakkal, öncélúsággal. A szöszölést először Szingeszárban követi tett 2004 nyarán, amikor Omár molla, Haji Bashir segítségével, lerendez a környéken néhány kisebb parancsnokot (őszintén ez nem annyira meggyőző, mert az egy dolog, hogy 30 tálibbal lerohanok egy csekkpointot és azt lebontom, vagy lelövök egy gonosz hadúrt. Az meg egy másik, hogy hogyan tartok utána rendet, mit csinálunk így harmincan, ha jön a testévre, vagy az apja a milíciája élén. Azok biztos nem harmincan lesznek). Apróság.

Szeptemberben már ott van vele Rabbani molla (későbbi kormányfő a Kabuli Súrában), aki ekkor Kabulba utazik és megbeszéléseket folytat B. Rabbani államfővel (nem rokonok), aki támogatást ígér. (Rashid p. 26., Davis p. 44.). Szintén szeptemberben Naserullah Babar (ekkor pakisztáni belügyér) látogatást tesz Kandahár, Herát útvonalon mintegy tesztelni a közelekedés lehetőségét. Rosszak a tapasztalatai, sok kis hadúr, sokba kerül. (addigra már hangoztatja sokat tervét egy új Paki-Közép-Ázsia korridor létrehozásáról)

Omárék sikerének híre megy, a többi molla ismerős kedvet kap, ők is embereket kezdenek toborozni. 1994 szeptember és október eleje között Ghaus molla (a későbbi külügyminiszter 97-ig) a kandahári reptér környékén kezd operálni tálibjaival (Davis p. 44).

Ebben az időben az ISI már biztos tud róluk, mert vannak Kabulban és Kandahárban is embereik. A Talibán meg valahogy úgy nézhet ki, hogy vannak fegyveres csoportok, egy-egy molla irányítása alatt Kandahár tartományban és környékén. Ezek a mollák ismerik egymást régóta, veteránok, korábban már beszélgettek egy új mozgalom elindításáról, Omár molla kivételével legtöbbjük egy medreszébe járt (a deobandi Dar al-Ulum Haqqania madrasza NWFP tartományban, Rashid p. 91. Szó szerint: ... but those around him (around 1994) were all Haqqania students... mondja a madrasza tulajdonosa/fenntartója, akinek az apja Maulana Abdul Haq alapította az intézményt), jó és állandó kapcsolatuk van egymással és a pakisztáni vallási elit bizonyos szegmenseivel (azoknak meg az ISI-vel és a kormánnyal). Omárt valamiért (személyes karizma, bölcsesség, jámborság stb.) molla ismerősei, barátai elfogadják a vezetőjüknek, mércének tekintik, talán ezért az ő lépésével kezdődnek a dolgok.

Ok. Visszatérve az időrendiséghez. Október 12-én 200 tálib, három irányból lerohanja a Spin Boldakot és a depot. Ezt nevezik az első jelentős katonai eseménynek a szakirodalomban. Hogy kerültek oda? Lehettek Kandahártól délre tevékenykedő tálibok (Ghaus molla példája már feltételezheti) és lehetnek pakik által felkarolt tálibok, ami azt jelenti, hogy kis számú eredeti tálib+nagyszámú hirtelen az ISI által egybegyűjtött önkéntes/ex-mujahed/ veterán-munkanélküli. Ki mennyire látja fontosnak a paki eredeztetést, aszerint választhat. Omár molla szerintem nem is volt ott. De néhány molla barátja, tálib társa jó eséllyel igen.
Az időzítés gyanúsan egybeesik azzal a paki kormányzati propagandával, ami szeptemberben kezdődik és azt ígéri, hogy a Közép-Ázsiával való gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében októberben segély szállítmányt indítanak majd.

Október 20-án Babar az USA, brit, olasz, kínai és koreai nagykövetet elviszi repülővel Herátba és Kandahárba. Nincs híre, hogy már tálib kézen lenne.

Október 29-én elindul egy teherautó konvoj árukkal Türkmenisztánba (Babar indítja, abszolút kormányzati projekt). Spin Boldak és Kandahár között a járművekkel/járműveken legalább két ISI tiszt és két tálib parancsnok (Borjan és Turabi molla - későbbi igazságügy miniszter) néhány katonájával.

November 2-án a konvojt Kandahártól 12 km feltartóztatják egy checkpointnál Amir Lalai és Mansur Achakzai emberei.

November 3. Nem világos, hogy a konvojjal utazó tálibok önmaguk, vagy a megsegítésükre érkező, valahonnan felbukkanó (Davis egyértelműen azt írja Taliban reinforcements from Pakistan freed the convoy p. 48.), újabb tálib egységekkel együtt, de lefegyverzik a két hadúr embereit és Mansur Achakzait és 10 testőrét rövid sivatagi üldözés után megölik, Achakzait pedig felkötik (élve vagy holtan?) egy harckocsi csövére.

Ezután meglepetésszerűen a tálibok lerohanják a várost is. Aki ellenáll (Lalai, Halim, Sarkateb, Mansur egységei), azokat két napi harc után kisöprik, aki nem pl Naqib molla és 2500-3000 katonája, azoknak jó. Így november 5 környékén övék Afganisztán második legnagyobb városa, ismét rengeted fegyvert, tankokat és repülőgépeket is zsákmányolnak.

Davis hosszan foglalkozik azzal, hogy Naqib miért nem ellenkezett. Két verziót említ.
1. Megvásárolták Ez ismert gyakorlat korábbról és későbbről is.
2. A tálibok fellépését a Rabbani kormány még szeptemberben támogatta. Azt remélték egy Hekmatyarhoz hasonló erejű pastu mozgalom jöhet létre, aki majd sakban tartja riválisukat. H. ebben az időben éppen rakétákkal lőtte Kabult és a Rabbani kormányt ostromolta. Naqib a Rabbani vezette Jamiat Islami hoz csatlakozott 1992 után, ezért is ő volt Kandahár kormányzója. Elképzelhető, hogy Kabulból utasítást kapott, hogy ne ellenkezzen (nem teljesen életszerű, hogy csak úgy lehetett neki parancsolni szankciók teljes hiányában.)
3. Volt is utasítás és a döntését kis pénzzel is megtámogatták

A tálbok jól bántak vele, még két hónapig kormányzó maradt, majd visszaköltözött szűkebb hazájába az Arghandab folyó völgyébe. A tálibok nem bántották, de testőrségét lefegyverezték. 2001 októberében segített letárgyalni a város átadását és összeveszett Gul Agha Sherzaijal, aki annak idején elmenekült a tálibok elől. De erről több cikk van a neten.

Kandahár elfoglalása után már nincs sok vita, hogy mi és hogyan történt.

Uff nekem jelenleg ez az véleményem a tálibok felbukkanásáról.

Nincsenek megjegyzések: