hétfő, október 15, 2007

Update V. tálibok születése

Frissítés képpen Péter ezt írta utolsó előtti posztomra, ahol azt kérdeztem tőle, hogy mi volt szerinte a tálib terjeszkedés útvonala, illetve hogy miért tulajdonít nagy jelentőséget Haji Bashirnak. A válasza:

Májvánd - Spin Boldak - Kandahar.
Kándáhárban ugyanis, mint írtam, voltak jelentős támogatóik, ezért azt nem kellett egyből elfoglalni.
Májvánd környékének a megszerzését én nem neveztem jelentősebb katonai cselekménynek, ezt nem értem, hogy ez jön ide. Az állításom az volt, hogy a Spin Boldak-i támadás az túl komoly volt ahhoz, hogy azzal kezdjék.
Hogy Haji Bashar jelentős figura volt-e? Ha végigolvasod az elég hosszú pósztomat, amiből az egész rejtvényfejtés indult, ott találsz linkeket (Time, ABC stb.). A palinak tizenkétezer katonája volt állítólag 2001-2002-ben (ha csak fele ennyi ténylegesen, az sem kevés). Gul Agha Sherzai az ő támogatásával lett kormányzó Naqib ellenében. Basharék 2002-ben, az együttműködés jeleként iszonyatos mennyiségű fegyvert szolgáltattak be az amerikaiaknak, és mivel részben önként csinálták, feltételezem, hogy maradt is nekik elég (valami 400 föld-levegő rakétát is leadtak, ha jól emlékszem). Honnan volt minderre pénz? Naná, hogy a kábszerből. Haji Bashar lett a legnagyobb kábszerkereskedő délen - ezért került 2005-ben börtönbe, miután az USA-ba csalták tárgyalni, ott meg letartóztatták. (A tárgyalás még hátravan, tehát a korrektség jegyében: az ártatlanság vélelmét érdemlő emberről van szó.)
Arról kevés infóm van, hogy az erőviszonyok pontosan hogyan néztek ki 1994 idején, de biztos nem a semmiből lett Bashar jelentősebb szereplő.
Hogy mi az az informális checkpoint? Ehhez érteni kell az afgán-pakisztáni tranzitkereskedelem lényegét. Az afgán viszonyok között minden drágább, van egy konfliktusprémium a termékek, pl. az élelmiszerek árában (1994-ben is volt, ma is van). Ezért megéri oda csempészni, különösen amikor a pakisztániak még exportvámot is kivetnek. Odafelé van mit vinni. Visszafelé meg van mit hozni, mert létezik az Afghan Transit Trade Agreement intézménye, amelyik lehetővé teszi, hogy pakisztáni kikötőn keresztül rengeteg dolgot vámmentesen lehessen bevinni Afganisztánba. Ennek az a következménye, hogy az ilyen termék viszont olcsóbb lesz, ha Pakisztánba visszacsempészik, mint ha a pakisztáni vámok megfizetésével rögtön Pakisztánban árulták volna. Ebből sokan élnek, nevezhetjük őket "üzleti elitnek" (fogalmam nincs, mi ebben az erős, több pénzt mozgatnak, mint amennyihez nekünk valaha közünk lesz), vagy jelölhetjük őket a helyi "bazaari" kifejezéssel, ahogy tetszik. Na, ezeknek az embereknek a profitja csökken, ha a checkpointok annak egy részét lefölözik.
Az ilyen checkpointok azért informálisak, mert nem egy állam központi kormánya működteti őket, hanem magánszemély, aki nem fog adózni ugyebár a jövedelme után, nem ad számlát stb.
Úgyhogy a ckeckpointok fenntartása egy valakinek az üzlete, a kereskedelem, amelyiket megsápolja, az meg másoké.
Összegezve: a kandahari kép kétségtelenül bonyolultabb volt, ahogy te is leírod, de azért Haji Bashar jelentőségében nem kételkedem. Omar társadalmi státusáról pedig azt mondja Rasid: "Omar's tribal and social status was non-existent and notables from Kandahar say they had never heard of his family."
Az viszont egy jó kérdés lehet, hogy a pakisztániák mikortól szervezték Omarékat határozottabban, bár, mint mondtam, ez kicsit a pakisztániak a jövőbelátását feltételezi, ha már a Spin Boldak előtti időkben is az ISI-t nyaggatjuk az ügyben (nem zárom ki, csak kételkedem). Egy másik vonal, amin érdemes elindulni, amit említettél, hogy azért ez a vallásos társaság valamennyire már szerveződött a szovjetek kivonulása utántól 1994-ig eltelt időben. Hogy mennyire értek össze valami laza hálózattá, és hogyan? Derítsd ki, de komolyan!
Mondjuk a 30 fős májvándi kezdet egy kiindulópont, tehát egyből nem sikerült mindenkit kiugrasztani a madraszájából, de idővel az ilyen előzetes kapcsolatnak nagy jelentősége lehetett a mozgósításban, úgyhogy ez egy fontos kérdés.

Majd még hozzátűzte:
Most, hogy előbányásztam újra Rasidot idézgetés végett, még két idézetre hívnám fel a figyelmet:
1) erősnek találtad az áltaalam transznacionálisnak leírt bazaarikra az "üzleti elit" kifejezést - nézzük, hogyan nevezi őket Rasid? Hát... maffiának! :-)
"For the powerful mafia of truck transporters based in Quetta and Kandahar, it was an intolerable situation for business. In 1993 I travelled the short 130 miles by road from Quetta to Kandahar and we were stopped by at least 20 different groups, who had put chains across the road and demanded a toll for free passage. The transport mafia who were trying to open up routes to smuggle goods between Quetta and Iran and the newly independent state of Turkmenistan, found it impossible to do business."
Ez igen figyelemre méltó, úgy vélem. Mellesleg elég jól alátámasztja, amit a checkpointokról mondtam az imént.
2) Ez csak apróság - írtad, hogy a tank csövére felakasztott hadúr esete nem Májvánd környékén esett meg. Rasid szerint viszont igen - ő ezt írja:
"There is now an entire factory of myths and stories to explain how Omar mobilized a small group of Taliban against the rapacious Kandahar warlords. The most credible story, told repeatedly, is that in the spring of 1994 Singesar neighbours came to tell him that a commander had abducted two teenage girls, their heads had been shaved and they had been taken to a military camp and repeatedly raped. Omar enlisted some 30 Talibs who had only 16 rifles between them and attacked the base, freeing the girls and hanging the commander from the barrel of a tank."

Mindjárt nekiállok a válasznak

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

az előző megjelenés jobb volt, ez nagggyon daaark