hétfő, március 19, 2012

Különleges műveleti csoport IIII. - fényképek Wardakból

Az alábbi képek a Különleges Műveleti Csoport tagjait ábrázolják valamikor 2009 vagy 2010 teléről. Olyan régen kaptam már a képeket, hogy tényleg nem emlékszem mikoriak. A fotósorozatnak van egy tanulsága, hogy milyen a rosszul kihasznált újságírás. Miért? Volt egyszer egy cikk a Magyar Honvédban, amiben nagy meglepetésemre fényképek voltam a KMCS-ről. A kiadvány azóta is megvan valahol, de ha manapság, amikor mindenki internetet használ, és valaki kíváncsi lenne képekre is, soha nem fogja megtalálni őket. A cikk jó, az utofelhasználás rossz.

Erre itt van ez a blog. Amikor megláttam azokat a képeket, nagyon pipa lettem, hogy én hiába kértem hozzáférést a témához, mindig mindenki jött a nagy óvatossággal és titokzatossággal. Szóval, így legalább volt érvem, hogy ha már más kapott, én is kérnék néhányat. Kaptam, annyit kértek, hogy írjam oda, majd amikor felteszem, hogy a képeket Zeus (Zeusz) készítette. Javítson valaki, ha már erre a képre is rosszul emlékszem.

Mit látunk a képeken? Nem tudom, csak találgatni tudok. Most már így utólag világos, hogy részben képzés közben látjuk a katonákat, amint a megénekelt tartományi PRC egységet képzik. A többi talán magáért beszél, de persze minden kommentnek örülök.

Még egy dolog. Ezek a képek fotós szemmel is jó képek, egyiknek másiknak kifejezetten hangulata van.

Reményeim szerint ez volt a sorozat utolsó darabja, az első itt a KMCS létrehozásának körülményeiről és ISAF-beli elhelyezkedéséről, a második arról, hogy kikkel foglalkozik kint, harmadik rész pedig egy kiegészítés a KMCS ezidáig egyetlen ismertetett akciójáról 2010 őszéről.

Biztos elő fog még jönni a KMCS tevékenysége, mert nekik volt a legtöbb akciójuk és ezek még név nélkül is érdekesek, feldolgozandóak. Szlankó Bálint említ egy-két dolgot a könyvében velük kapcsolatban is. Azt nem tudom ő meséli-e vagy másoktól hallottam, hogy egyelőre a KMCS katonái tartják az MRAP-vel való távolugrás magyar rekordját. Miután ugyanis egyszer aknára hajtottak (vagy IED volt?), több szaltóval repültek 20-40-60 métert, attól függően, hogy ki mesélte. Ha ez annak idején nem lett volna elhallgatva (már persze ha megtörtént tényleg), hanem legalább az MH-n belül fel lett dolgozva és terjesztve lett volna a kimenő többi katona számára, talán az első perctől többen bekapcsolták volna magukat a saját MRAPjeikbe a PRT-ben és az OMLT-ben. Ez lenne a tapasztalatfeldolgozás, nem?

Ja, igen, mert a csattanó az volt a sztoriban, hogy mindenki túlélte, mert be voltak kötve. Ha igaz, a történet ... (fényképet tud valaki küldeni? :)

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Örülök, hogy tetszenek a képek. :)
Üdv: Zeusz

Névtelen írta...

http://www.facebook.com/#!/kulonleges

Névtelen írta...

Hello Zeusz

Ez vicces :)
wp

Névtelen írta...

A sztori igaz, és fotó is van róla.

Névtelen írta...

Péter, nagy igazság. Igen ez "lenne" a tapasztalat feldolgozás. A történet igaz, de nem vicces.

Névtelen írta...

A viccest arra, írtam, hogy Zeusz bejelentkezett. Maga a poszt azt hiszem nem volt vicces, maximum bizonytalan, mert eddig csak másodkézből hallottam róla, úgy meg nem lehet biztos az ember.
wp

Unknown írta...

Facebookon keress rá: Pápai Joci Photo. Meg lesz a képek forrása :)

Névtelen írta...

Akkor Pápai Joci képei még nem voltak fent az FB-n Pápai Joci nevén te okos :)

Névtelen írta...

Akkor Pápai Joci képei még nem voltak fent az FB-n Pápai Joci nevén te okos :)