szerda, február 22, 2012

A MH Különleges Műveleti Csoport afganisztáni tevékenysége III.

Egy ilyen szép napsütötte szerdai napon mi más is lehetne a téma, mint még utoljára visszatérni a KMCS afganisztáni tevékenységéhez. Ez az írás ismét olyan valakitől született, akinek volt valamekkora rálátása arra az eseményre, amikor magyar katonák tavaly szeptemberben megmentették amerikai társaik életét, és amelyről már itt írtam. Emitt amott újdonságot is tartalmaz.

Az első rész itt, a másodikk rész itt van a KMCS-ről.

Igazából utólag nincs nagy jelentősége, hogy mi s hogyan történt azon a bizonyos napon, just to set the record straight:

Az MH KMCS erői az adott napon a nappali órákban afganisztáni Wardak tartomány északi részén műveletet hajtottak végre a szintén a 10. számú Többnemzeti Különleges Műveleti Harccsoport alárendeltségébe tartozó, az MH KMCS-vel együttműködő amerikai különleges műveleti csoporttal és az afgán tartományi rendőrségnek (erről már volt a második részben - wp) a magyar-amerikai kötelék által mentorált alegységével. A művelet célja az afgán rendőri erők támogatása volt egy – az afgán hatóságok és az ISAF által hosszabb ideje körözött – ellenálló őrizetbe vételében.

A célterületre megérkezve az afgán-magyar-amerikai kötelékből egy quadokkal mozgó amerikai alegység a területet szegélyező magaslatokra került kiküldésre annak érdekében, hogy az átvizsgálandó területet megfigyelés alatt tartsa, valamint az átvizsgálást végrehajtó alegységeket szükség esetén tűzzel biztosítsa. A keresett ellenálló feltételezett tartózkodási helyének eredménytelen átvizsgálását követően (nem volt ott) a kötelék megkezdte a szomszédos területek átvizsgálását.

A több órás átvizsgálást követően a főerők zöme – a harcparancsban meghatározott módon – végrehajtotta a célterületről való kivonást, és a kijelölt gyülekezési helyen várta a kötelék többi részének beérkezését, illetve felkészült a terület gépjárművekkel való elhagyására. A kivonást is biztosító, korábban magaslati pontokra kiküldött alegység a gyülekezési pontra való menet során – a terep egy növényzettel erősen fedett részén – az ellenség lesállásába futott. A kötelékre az ellenállók egy becslések szerint 15-20 fős csoportja közvetlen közelről gépkarabélyokból és géppuskákból vezetett tüzet, amelynek következtében az amerikai különleges műveleti csoport rangidős tiszthelyettese a helyszínen életét vesztette.

A harcérintkezés zajára az attól mintegy másfél kilométerre tartózkodó magyar kötelék egy része gyors feladattisztázást hajtott végre, majd a műveletben részt vevő afgán rendőri erők részeivel – az adott terepen a lehető leggyorsabb mozgást biztosító afgán Ford Ranger terepjárókkal – elindult a harcérintkezés irányába. A helyszínre érve a magyar és afgán katonák kézifegyverekkel lefogó tüzet lőttek az ellenség feltételezett állásaira, és a kötelék magyar parancsnoka – a megközelítési útvonalat arra alkalmasnak ítélve – a harcérintkezés helyére rendelte az MH KMCS MRAP járműveit annak érdekében, hogy azok nagyobb űrméretű és tűzerejű toronyfegyvereikkel hatásos tüzet vezethessenek az ellenségre. Az időközben beérkező, az amerikai különleges műveleti csoport harcászati légiirányítója által korábban kért vadászgép-pár irányított siklóbombákat dobott a feltételezett ellenséges tüzelőállásokra. A magyar-afgán-amerikai kötelék által lőtt tűz és a ledobott bombák hatására az ellenség nagyjából egy órás harcérintkezés után elszakadt (visszavonult).

Az MH KMCS kontingens erői ezt követően átvizsgálták a lesállás területét, és végrehajtották a csapás utáni felmérést, illetve kimentették a harcérintkezésben elesett amerika katona holttestét és quadját, valamint egészségügyi ellátásban részesítették a művelet során megsérült tolmácsot. Az egészségügyi kiürítő (MEDEVAC) helikopter részére megjelölték és biztosították a leszállóhelyet, majd a sérült tolmácsot és az elesett katona holttestét felrakták a gépre. Ezt követően a teljes afgán-magyar-amerikai kötelék visszatért bázisaira.

A műveletben részt vevő magyar katonák egyik legelemibb bajtársi kötelességüknek tettek eleget, amikor hezitálás nélkül a tűz alá került amerikai társaik segítségére siettek. Bátorságukat mutatja, hogy a lesállás helyére való lehető legrövidebb időn belül való eljutás érdekében az adott terepen leggyorsabban közlekedni tudó, viszont egyben a legkevesebb védelmet és tűzerőt nyújtó járművekkel indultak a lesállás helyszínére. Másrészt más belekerülni egy harcérintkezésbe úgy, hogy azt az ellenség váratlanul kezdeményezi (ránk lő), és nincs idő a tűzharc lehetséges kimenetelén gondolkodni, hiszen azonnal reagálni kell, és megint más egy már kialakult heves harcérintkezés felé indulni azzal a tudattal, hogy egy saját katona már elesett a tűzharcban.


Itt a blogon csak arról volt szó, hogy Repass tábornok tüntette ki a KMCS tagjait. Érdemes tudni, az akcióban jelen levő katonáinak zöme részére a honvédelmi miniszter a Kardokkal Ékesített Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát adományozta, és az alakulatuk pedig zászlószalagot kapott az amerikai 1-10 Különleges Erők Zászlóalj parancsnokától.

6 megjegyzés:

Anteovin írta...

Ismét gazdagodott pár névvel az "AKIKRE BÜSZKÉK LEHETÜNK" fal!
Remélem, mindenki épségben hazatér közülük is!

Névtelen írta...

A leírtak megfelelnek a valóságnak. Bár azt nem taglalja,hogy milyen körülmények is vezettek A Team sgt. elvesztéséhez. Az az érdekes.A segítségnyújtás pedig teljesen magától értetődő. Lehetett volna bármilyen más nemzet katonája bajban.

Névtelen írta...

Hello

Küld el, hogy milyen körülmények vezettek a veszteséghez, és felkerül az is :)
üdv
wp

Névtelen írta...

Jelen pillanatban még a csapat tagja vagyok.Ezért még nem szeretnék részletekbe menni. Nehogy megüssem a bokám.

Névtelen írta...

Gondoltam, hogy valami ilyesmiről lesz szó. Mondanám, hogy keress meg, ha már továbbléptél, de az úgy is évek, évtized múltán lesz, és már nem fogsz erre emlékezni.
Azért egy mailt írhatsz vagy ide valami álnevet, fogok még a KMZ-hez menni látogatóba.
wp

Névtelen írta...

Szép munka,srácok!

Üdv!

K.T.