péntek, december 23, 2011

Rohamlövész video és különleges műveleti video

El vagyok ámulva. A HM/honvédség kommunikáció igazi offenzívában van.

A Hír TV-n lement a csatornának a Rohamlövész tanfolyamról/kiképzésről készített dokumentum filmje. Nem tudom egy részét vagy az egészet láttam-e, de jó 15 percig néztem a végeredményik. Nem linkelem be, nehogy az is elinduljon, de megnézhető a Combat Gear Blogról-ról.

Oda már kb leírtam a véleményem. Szép és becsülendő kísérlet volt, hogy valaki vette fáratságot és lekamerázta az eseményeket. A Hír TV stábja néha egész innovatív és ötletes volt, tetszett. Amikor a kiképzőket vagy a kiképzendőket megszólaltatták, az általában nagyon ütős volt, és életszagú. Egykét kamera használat, nagyon jó. Ismerem egyik másik katonát a dokuból, és nagyon vicces volt viszont látni, ahogy ugyanaz a stílus megjelenik, csak most nem civilekhez szólt (ez lennék én) tompítva. Semmi finomkodás.

Sajnos a dokumentukfilnek vannak árnyoldalai is. Először is a zene, leírhatom, hogy kibaszott? Mindig ez az kibaszott metál zene, néha szerintem egy egész percig, mint valami tank porn (ezt a kifejezést a katpol blogon láttam de találó). Szóval néha semmi narráció, nem tudom mi történik és főleg miért, mi a kontextus? A riporter nem figyelt oda, vagy a kommunikációs főosztály volt túl szigorú (ennek a opciója mindig fennáll)?

A másik meglepetés most ért. A Magyar Honvéd decemberi számában van egy beszámoló (még nincs fent a neten) a magyar SF katonák elismeréséről Wardakban, mert megmentettek néhány amerikai katonát tűzharcban.

Nekem természetes, hogy végre beszél a HM valamiről a Különleges Műveleti Csoport kapcsán, de valójában ez hatalmas áttörés a HM, a honvédség és a kommunikáció részéről. Valaki meggyőzött valakit, hogy erről lehet, érdemes valamennyit kommunikálni, mert ez egyébként a mi kis féltve őrzött titkunk. (megint azt mondom, éárdemes büszkének lenni, ha van mire).

Először nem is gondoltam, hogy tudatos, a Magyar Honvéd cikkben az amerikai tábornok nyilatkozik és meséli el. Azt hittem először ez valahogy átcsusszant a szerkesztők kezén. Aztán most látom a honvedelem.hu-n ezt az összeállítást. Amerikai katonák életét mentették meg

Szeptember 13-án a magyar különleges erők katonái az afganisztáni Wardak
tartományban több amerikai katona életét mentették meg egy katonai akcióban.
Hazatérésük után az akcióban részt vevő magyar katonák elismerést vehettek át az
amerikai különleges műveleti parancsnokság parancsnokától. Az MH 34. Bercsényi
László Különleges Műveleti Zászlóaljról a hetivalasz.hu munkatársai készítettek
videó-összeállítást, amelyet honlapunkon is meg lehet tekinteni.


Itt már keveredik a szezon a fazonnal. Ez ugyanis nem videoösszeállítás, hanem két jótollú (mondanám ha papíron dolgoznának) hetiválaszos videoújságíró saját anyaga, amelyet nem tudom milyen barter, vagy megegyezés keretében leadott a honvedelem.hu is. A két személy egyébként a Biszku Béla film készítői (akkor még a Mandiner blognál voltak), Skrabski Fruzsina és Novák Tamás, leírom a nevüket, mert a dokumentumfilmesek nevére egyébként senki sem emlékszik.

Szóval ez a szerzőpáros alkotása, akik lemehettek forgatni az szolnoki közös amerikai-magyar SF gyakorlatra, mindenki nyilatkozott nekik a magyar katonák akciójáról (vezérkari főnök, amerikai parancsnok, KMZ parancsnok stb), szóval kevéssé tűnt spontánnak a dolog. Tekintve, hogy eddig nem utaztak ilyen témákban, vélelemezem, hogy nem ők jelentkeztek a HM-nél, hogy hallottak a sztoriról (vagy alábecsülöm őket :)

Egyébként a riport nagyon informatív, a katonák megmentése összeáll belőle, nyilatkozik benne magyar SF katona, méghozzá jókat (mondjuk a kérdések is jók), az éjszakai gyakorlaton úgy tűnik több forgatócsoport vagy legalább is kamera dolgozott. Egyetlen dolog furcsa benne, és remélem ezt nem veszik bántásnak a szerzők (Tamással ráadásul ismerjük is egymást, bár nem tudom mlékszik e még a régmúltra), de kicsit idétlenek az elején meg a végén. Ahhoz képest, hogy miről van szó, hogy egy amerikai katona meg is halt, ahhoz képest úgy érzem nem igazán éreztek rá az elejére és végére.

Hogy ki volt ez az amerikai katona? Nem tudom, nem ismertem. De 2011 második felében egy amerikai katona volt, aki Wardakban esetett el ÉS SF katona volt. Ráadásul németországi alakulattol jött (Repass tábornok az európai amerikai SF parancsnokság parancsnoka). Ráadásul a dátum is viszonylag egyezik. Sgt. 1st Class Danial R. Adams-ről van szó, 35 éves volt, hrom gyermeket és egy feleséget hagyott hátra:
A 35-year-old soldier from Portland has died in Afghanistan of wounds he suffered when insurgents attacked his unit with mortar, machine gun and small arms fire.Sgt. 1st Class Danial R. Adams died Tuesday in Wardak province. He was assigned to the 1st Battalion, 10th Special Forces Group (Airborne), Stuttgart, Germany.The Army said Adams was leading a team of special forces when they encountered insurgents. Adams grew up in Oregon. A family friend said he went to high school in Scappoose and then joined the Army in 1995 where he worked his way up to Ranger and earned a Green Beret. His decorations include a Bronze Star, among many other awards.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon lájk! ZZ

HPéter84 írta...

Egy kis "reklám"
ELITE CHALLENGE
Kérünk mindenkit aki szeretne segíteni a szervezésben és van ötlete hova lehetne plakátot elhelyezni akkor töltse le ezt a pdf fájlt ...

http://elite-challenge.rohamlovesz.hu/felhívás.pdf

és ahol lehet tegye ki. Ha tud olyan srácokról akik megunták az éjféli kukaborítgatást és már nem elégíti ki őket, vagy sportolók akik már nem találnak kihívást vagy Nők akik meg vannak győződve róla ,hogy bírnak annyit mint a férfiak....bárki lehet célközönség. Vagy ha tudja ossza meg a falán vagy küldje el e-mail-ben minden ismerősének. Mert lehet őt nem érdekli de tud valakit akit igen!

Névtelen írta...

Hogyne emlékeznék! :)
A sztorit egy ismerős mesélte nagyon nagy vonalakban - hallotta valakinek a valakijétől - , aztán felhívtuk a HM-et és ők döntöttek úgy, rövid gondolkodás után, hogy kilépnek a nyilvánosságra. Ebben nagy szerepe van a HM új kommunikációs csapatának, akik végig nagyon segítőkészek voltak. A hadgyakorlaton egyébként forgatott a híradó is, de abba csak egy rövid 1,5 perces anyag került be.
Hogy az egész sztori teljes nyilvánosságot kapott, abban nagy segítség volt, hogy az amerikai tábornok pontról pontra elmesélte a sztorit.
A felvezetés tudatos választás és nem az elhunyt katona emlékét akarta megsérteni, hanem a neten is eladhatóvá és nézhetővé akartuk tenni a történetet. Most így sikerült.
N. Tamás

Névtelen írta...

Hello Tamás,

Hát te hogy találtál ide? Nagy megtiszteltetés :))

Örülök, hogy olvaslak, ha megint katonákról vagy misszióról forgatnátok, szóljatok előtte.
üdv
wp