vasárnap, február 05, 2012

A MH Különleges Műveleti Csoport afganisztáni tevékenysége I.

Az alábbi összefoglalóban a KMCS kezdeti műveleti környezetének néhány részlete található. A különleges műveleti erők egyik klasszikus feladata 2001 után (idegen országban fegyveres erő felállítása és kiképzése) elég ad hoc módon történt. Az afgán hadsereg létrehozása után, ennek kommandó zászlóaljainak (hadtestenként egy-egy ilyen zászlóalj van a tucatnyi lövész mellett) képzését az amerikai SOF erők nyúlták le. A nem amerikai, de NATO SPF erőknek valami hasonló jellegű kiképzési feladatot kellett találni, ezek lettek a rendőrségi Provincial Response Company-k (kb tartományi reagáló századok). Erről majd a következő részben. Az összefoglalót egy ismerősöm írta.
Az OEF mandátumú CFSOCC-A (Coalition Forces SpecialOps Component Command - Afghanistan) és elődjei már feltételezhetően jó korán (talán már 202-2003-tól) foglalkoztak az ANA Commando zászlóaljak felállításával és mentorálásával. Nem szabad elfelejteni, hogy ezek az erők kezdték el a hagyományos erők felállítását is, sőt, az egyes szakisolák és kiképző alakulatok mentorálását is ők végezték kezdetben.
Ez a SOF egyik alapfeladata,hogy az adott országban képes legyen hagyományos és különleges (pl. commando-ranger, vagy SOF) katonai vagy milícia-jellegű (!) erők felállítására, viszonylag rövid idő alatt. Tehát az amerikaiak és szövetségeseik akárhogy is nézzük, de min. 5 évelőnyben voltak, amikor az ISAF SOF belépett a rendszerbe. Bár hozzá kell tenni, hogy minden valamirevaló nemzet önszántából is telepített SOF erőket AFG-ba (lásd. BGR, FRA, DEU, ITA, stb.) jól felfogott érdekeik miatt (ha másért nem is, de a saját állampolgáraik védelmeérdekében, bár ez csak a sokadik lehet a sorban :-) ) Nem kell messzire menni, mi is voltunk olyan okosok, és a Bercsényit és a 25/88-at küldtük ki először, mint komolyabb alegységet (MH KGYSZD).
Mivel volt bizonyos fajta kényszer a NATO-n és a frissen megalakult NSCC-n (NATO SOF Coordination Centre), hogy rendszerbe, és egységes irányítás alá kell fogni a szanaszét települt és meglehetősen sokféle tevékenységet végző nemzeti SOF-okat, így alakult meg a SOCCE AFG-ban.
Az első elgondolás, mely egységes feladatrendszert képzelt el a NATO országok SOF erőinek, valamikor 2008. vége, 2009. közepe táján jelent meg, de csak 2009. nyarán konkretizálódott. Komoly feladat volt az is, hogy beazonosítsák a PRC-t, hogy mi is ez. Olyan speciális (jobb híján)rendőri erő kellett, amit katonai doktrína szerint képezhettek speciálisrendőri feladatra. Elvileg az ANCOP (Civil Order Police, egyfajta tömegkezelő erő - wp) is jó lett volna, de arra már voltak jelentkezők, sőt, már folyt a mentorálásuk (ez volt az USA fizette Dyncorp, kétséges hatékonysággal dolgoztak - wp).
Valami más kellett, és akkor esett a választás a PRC-re, mivel minden tartományban jelen van, beazonosítható az afgán rendszerben (állománytábla - Tashkil), és elvileg nem jelent problémát a SOF-oknak. Volt, aki a kezdeti hírekre is kezdte, csak kiderült, hogy kétfajta PRC létezik: Provincial Response és Provincial Reserve Coy. Mert ugye nem mindegy. Ezzel még birkóztak egy picit, és egy kis amerikai ellenszélben el is kezdték a dolgot, egységesen 2009. szeptembertől. Formálisan megegyeztek az akkori belügyminiszter helyettessel, és egy (pontosabban 12) Technikai Egyezménnyel a hónuk alatt már volt hivatalos munkakapcsolat is.
A magyar MH KMCS - a mellérendelt amerikai SOTU-val együtt - 2009. szeptember-2010. február között nagyban hozzá tudott járulni a PRC partnering alakulásához. Tette ezt azzal, hogy egy saját, jól felépített kiképzési tervet dolgozott ki az afgánoknak, és emellé (persze amerikai SOF-pénzből) felépítettek (sokszor a saját két szép kezükkel) egy mini kiképző bázist, ahol minden szükséges kiépzési feladatot gyakorolhattak. Ez később mintaként szolgált a többi SOTU részére, és amennyire tudom, az amerikaiintézményi kiképzésért felelős NTM-A is beszállt a kiképzőlétesítmények finanszírozásába országszerte. Ennek alapvető oka, hogy valójában a PRC partnering terén igazából szinte csak az amerikai-magyar-román SOTF10 érezte elkötelezettnek magát.
A főleg a brit és majdnem-brit (AUS, NZL) csoportok inkább a műveleti feladatokra koncentráltak. A magyar KMCS sikere ebből is fakadtakkoriban, és ehhez az alapfeladathoz való ragaszkodásban később több,elsősorban európai SOTU-k is csatlakoztak (DEU, SWE, ITA, NLD, NOR.)
A lényeg: Az ISAF SOF intézményes keretek között, egységesirányítással 2009. decemberétől hivatalosan is megkezdte (folytatta) egyes tartományokban a PRC erők kiképzését, és a közös műveletek végrehajtását.
Az alábbi videon a wardaki Provincial Response Company leendő tagjai láthatóak, akik litván különleges katonákkal gyakorolnak. A helyszín a kiképzési központ, nem tudom, ez azonos-e a fentebb említett kiképzési központtal, ami a magyar katonákis a saját kezükkel építettek

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Innentől kezdve még inkább nem értem, hogy a magyarok miért nem É-Afganisztánra koncentrálnak. Hiszen ott sorra alakulnak a PRC-k, ahol a KMCS-nek sok keresnivalója van. Néha mi is gondolkozhatnánk gazdaságosságon. Vagy Wardakban több pénz jön be az amerikaiaktól?

Névtelen írta...

http://rosesofkabul.blogspot.com/

Névtelen írta...

Ez a hely nem a Wardaki tábor. (hozzá teszem,hogy az egészet mi építettük fel a nulláról) A műveletek közti időben.

Névtelen írta...

Ez az a tábor a Camp Morehead, de itt vagy valamelyik mási posztban ki is derül ez. A KMCS asszem a FOB Airborne-ban van. De hát neekd mondom?
wp