vasárnap, február 05, 2012

A MH Különleges Műveleti Csoport afganisztáni tevékenysége II.

A magyar KMCS (róluk az első rész itt) fő partnere a wardaki Provincial Response Company (PRCs), azaz egy század erejű rendőri egység. Mondhatnám, hogy különleges is, mert a PRC rendelkeznek szinte egyedüliként olyan képességekkel, amelyekre az ISAF-nek nagy szüksége van.

Ezek a képességek pedig a különböző offenzív jellegű műveletek végrehajtása. A minap mondta egy rendőr ismerősöm, hogy a rendőrség alapvetően reaktív, reagál dolgokra (mondta ezt a katonákkal való összehasonlításban). Az afgán rendőrség többsége is ilyen, viszont az ISAF-nek olyan helyi erőkre van szüksége, akikre elfogásban, a kill or capture jellegű feladatokban lehet számítani. Az afgán hadsereg kommandó zászlóaljai (nagyhából minden hadtestben eg) és SF egységei ilyenek (ilyen is van már, az első szelekcióról itt), de gondolom ezek eléggé le vannak terhelve.

Ezért kellett valami, ami a rendőrség berkein belül, de az ANA SF alakulatokhoz hasonló képességgel rendelkezik, aki intel alapján ki tud menni, el tud fogni, be tud keríteni, stb. Provincial Response Company, nevével ellentétben nincs minden tartományban, de talán ez csak idő kérdése. 2011 végén az 19 tartományokban működtek, északon délen és keleten szinte mindenhol, északon a két legproblémásabb tartományban, Kunduzban , Baghlanban és a régióközpontban Balkhban működnek. (csak zárójelben, Baghlanba 2011-ben települtek és amerikai vagy német különleges erők mentorálják őket)

A PRC a teljes műveleti képességet a tervek szerint 2012 márciusára fogják elérni.

A wardaki PRT és vele a magyarok a Task Force 10, TF10 keretében működik, amely egy amerikai vezetésű harccsoport. Kabul tartományra és három szomszédos tartományra terjed ki, Wardak, Logar, Kapisa. Az amerikaiak mellett magyarok, románok és ha jól emlékszem szlovákok vannak benne. Itt említi Repass tábornok (aki a magyarokat is kitüntette), hogy a csehek most tértek vissza Nangarharból, a románok megduplázzák az erőiket, és a szlovákok kitelepülnek (2011 őszén). Egyébként az interjúban Repass egy csomó mindent elmond még az NATO európai SOF erők együttműködéséről amerikai szemszögből. Szóval ez az afgán dolog sajátos kelet-európai társaság, gondolom az elmúlt években őket is ugyanígy támogathatták mint minket.

A PRC-ket keresgélve láttam az 2011 egyik leglátványosabb kabuli tálib támadásának elhárítását is kabuli PRC hajtotta végre, akiket brit és új-zélandi SAS mentorál. Állítólag ebben az ISAF már alig játszott szerepet, részben azért mert a büszke afgán rendőröket és a belügyminiszterüket már idegesítette a gondoskodás.

Hogy a magyar katonák milyennek találják a saját PRC rendőreiket képességek, mentalitás, hozzáállás, felszereltség, fluktáció, kábítószerezés stb. tekintetében (ez biztos nem hadititok kategória), arról még senki sem kérdezte a katonákat, talán azért mert senkit sem érdekel rajtam kívül. Lehet jobb lenne ha én is elgondolkodnék, hogy fontos-e nekem ez az információ. Mert ha annyira nem fontos, akkor még ezt a bekezdést is fölösleges volt leírnom

A PRC-k szervezetileg a General Directorate of Police Special Unit (GDPSU) alá tartoznak, de gondolom ez már teljesen irreleváns. Gyorsan befejezem ezzel a videoval, mielőtt kitörlöm az egész posztot. A video a PRC képzéséről egy kis színes, ami érdekes, hogy milyen rendesen fel vannak szerelve az afgán rendőri viszonyokhoz képet.


3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Miért is törölnéd ki?

Névtelen írta...

Ha nem KMCS, de SF művelet Burkában:
http://www.isaf.nato.int/article/isaf-releases/isaf-joint-command-morning-operational-update-march-9-2011.html

Névtelen írta...

A helyi rendőrökre szükségünk van. Mivel mi nem OEF alárendeltségben dolgozunk. ISAF katona nem tartóztathat le senkit. Így lehet a JPEL listás embereket (tálibokat) begyűjteni.