vasárnap, szeptember 04, 2011

Afganisztáni magyar szerepvállalás a Wikileaksen és a guantanamoi fogoly

Magyarországot sokféle képen érinti az új wikileaks anyagok. Már elkezdődött a szemezgetés az egyes újságok, netes weboldalak részéről. Sajnos amin röhögnöm kellett az az Origo készülődése, amely címlapon ígéri hogy feldolgozza a teljes Magyaro.t érintő wikianyagot.

Nekem kicsit bonyolultan van megfogalmazva, de talán azt akarja írni az Origo, hogy ők valakitől eredetibe megkapták azt a fájl halmazt, amely a Wikileaks birtokában is van. Azaz ők nem a neten fentlevő anyagokból dolgoznak majd, hanem ezekből a dokumentumokból, amelyek - ha jól értem - teljesebbek mint ami fent van a neten. Lehet rosszul értem

OK, ez dicséretes. Az is hogy megszerezték, meg az is hogy foglalkoznak vele. Amin röhögnöm kellett, az körüményeskedés, hoghy ők meggyőződtek a táviratok eredetiségéről. Ilyen komolykodó mondatok vannak benne: Egy, a WikiLeaks tevékenyégét jól ismerő forrásunk segítségével is igazolni tudtuk, hogy az anyag informatikai és tartalmi jellemzői megfelelnek a WikiLeaks által összeállított anyag jellemzőinek.

De ez mellékszál. Mit ír rólunk a Wikileaks?

Viszonylag hűen tükrözik a táviratok a magyar PRT elindítása körüli állapotokat. Nekem sem volt ennyire egyértelmű, hogy 2006-ban a külügy és a miniszterelnöki hivatal között micsoda harc dúlt a irányításért. Ilyeneket lehet olvasni: The
PRT presents an enormous bureaucratic challenge to the GoH, and Hungarian officials must use the coming months to prepare their civil development initiatives for the spring. (2006 november)

Aztán: Varkonyi candidly noted "friction" among GoH agencies over the PRT but emphasized that he is increasingly optimistic. The MFA already controls one-third of the funds allocated for the PRT and is taking the lead in fact if not
in name. Other agencies are "willing if not well-staffed or well-funded," and he believes "rationale is prevailing: in other words, the MFA will be in charge
." (2006 december)

Vagy: There is a growing sense that changes are overdue. The deployment of Hungary's PRT in Afghanistan is straining the GoH. We understand there have been sharp clashes between officials in the Prime Minister's Office and the MFA regarding plans for civil reconstruction, and communication between some high-level officials has all but broken down. Inter-agency coordination is often limited to various ministries each talking to the embassy but not to each other. Senior MFA officials have intimated to us that "solutions to these problems are already in train." (szintén 2006 december)

Egy másik kis csoport az bp-i követség tájékoztatása a magyar nézőpontokról itt, itt és itt.

Szóba kerül ezekben a honvédségnek, és azon belül 34. Bercsényinek adandó 10 millió dolláros katonai támogatás.

Ez már megtörtént júliusban, feltettem a listát, hogy mit mennyiért kaptunk, és volt egy poszt a átaádás ünnepségről is.

Ez volt itt az amerikai nagykövetasszony beszéde, de ebben sem szerepelt a valóságnak az szeglete, amiért most írom ezt az egészet. A 1x HUmwee és a 107 darab éjjellátó meg kütyü, és az egész csomag azért jött, hogy meglegyen a felszerelés a műveletei zászlóalj második századának a felállításához. A Wiki-s anyag említi egyedül.

Bajnai 2009 decemberi plusz 200 fős bejelentésével is sokat foglalkoztak a követségen, erre asszem december 4én került sor Washingotnban. Itt egy távirat részletes adatokkal, hogy mennnyivel kívánta és hol emelni a kormány 200 fővel a létszámot. A második OMLT elindítása itt is szerepel, mint várható döntés.

Itt láttom először indirekt említve azt szbeli történetet, miszerint az ideglátogató NATO főtitkár 500 fős emelést kért novemberben. Ebből lett végül 200.

A HM 2010-ben egy műszaki OMLT kiküldését fontolgatta, amennyiben lesz majd ilyen afgánzászlóalj, talán 2011-es indulással.

Én 2008 óta hallom, hogy a második OMLT elindulhat. Csodálkoznék ha erre sok kerülne egyáltalán vagy 2014-ig minimum.

A másik érdekes távirat csomag a Baghlanról szóló jelentések. Ez itt 2008 januárjából az akkori kormányzó Ishaqzai leváltásáról és utódjának kinevezéséről. Ishaqzai a baghlani cukorgyári robbantások politikai áldozata lett. A rendőrfőnök és NDS (helyi KGB) vezetőjéhez nem nyúltak.

Ez 2005-ből a helyi rendőrség, hadurak és egyéb erős emberek összefonódásáról, kapcsolatairól. Nagyon érdekes.

Ez szintén a 2007 novemberi robbantás után készült, egyfajta összefoglalása a Bgahlan politikai, gazdasági helyzetéről.

A Wikis táviratokban többször esik szó a guanatamoi emberről. Tényleg milyen hallgatás van róla. Gondolom mindenkinek ez az érdeke. Annak idején írtam két posztot a befogadás hétteréről és a lehetséges "jelöltekről" itt. Itt meg a hazai sajtót szedegettem össze.

Most megerősítésre kerül, hogy valóban több jelölt is volt, a kormány egy listáról választhatott, hogy pontosan kit is szeretne befogadni. Néhány további részlet a befogadás utáni szituról.
5. (C) The Hungarian plan for integrating the detainee should be in place within two to three weeks, Bajnai stated, and would involve an 18-month process of Hungarian language study and practical job training. Special Envoy Simonyi would continue to play a lead role in policy questions, e.g., overseeing the exchange of diplomatic notes regarding the detainee, while Minister for Secret Services Juhasz and
National Security Office Director Balajti would handle the technical details.




5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jó fogás! Kicsit ollóztam:

...10.2 million USD in 1206 funding to materially increase the Hungarian Special Operations Forces (SOF) capabilities for combined operations
in campaigns in key theaters worldwide...The request will fund a Special Forces Qualification Course (SFQC) and equip the
second Company of Hungary's Special Forces battalion...Hungary has deployed its Special Forces units, without national caveat, to participate in combined
operations in Afghanistan...SF units are conducting the full range of missions from military assistance (or foreign internal
defense), to special reconnaissance, to direct action.

DeeJay írta...

Szerintem a Rigo arra gondolt, hogy a neten kozkezen forog az eredeti, nem kitakart (not redacted) 1.73Gigas fajl, ami kiszivargott a Guardiantol. Szerintem nagy hosiesen ezt sikerult letolteniuk a Pirate Bayrol,mert par nappal korabban elerheto volt,mint a Wikileakstol a kitakart.

Névtelen írta...

Lehet, h jo, de nem nagy fogas. Az idezett reszben sztem semmi olyan nincs, ami eddig ne jelent volna meg mar vhol. Csak:
"Beszel, aki keres,
Hallgat, aki talal,
Senki nem ert semmit [...]"

Névtelen írta...

Idézeted sajnos pontosan jellemzi a rossz magyar szokást, ahelyett hogy fordítva lenne.

Egyébként nem tudom hol láttad leírva a belső kormányzati rivalizálást pl? Arra hozhatnál egy példát.
wp

Névtelen írta...

My bad, csak a "Jo fogas! Kicsit olloztam" kezdeture kommentre reagaltam, nem az egesz bejegyzesre, ami egyebkent tok jo. Bocs.
Egyebkent az is jellemzo, hogy csak ilyen BS-jellegu kommentek szuletnek (a magamet is beleertve) erre az egyebkent potencialisan nagy viz felkavarasara alkalmas bejegyzesre.