hétfő, március 16, 2009

Guantanamo a hazai sajtóban

A hétvégi Népszabadság legértékesebb része a Guantanómrol szóló három cikk.

Két három hete foglalkoztam már azzal, hogy kik is érkezhetnek ide, milyen foglyok jöhetnek Európába.

A sorrend kedvéért itt van először február 28-áról Kis Ádám cikke a Hírszerzőtől (nem csak azért mert idézi a blogot :), amiben röviden összefoglalja az álláspontokat és megemlíti a március 5-i közös EU álláspont lehetőségét.

Ezt nem találom.

Zalán Eszter most hétvégi cikke a pesszimistább verzióval indít, bevallom engem is meglepett mennyi "visszaeső" van. Időzített bombák címmel Eszter négy személyt említ név szerint (nekem már ez is sok volt).

Kőműves Anita ugyanazon az oldalon befogadás magyar aspektusaival foglalkozik. Mégiscsak Tálas Péter volt a legjobban informált kutató, mert ez a cikk is 1-2 személy befogadását valószínűsíti. A szám forrása Horváthné dr. Fekszi Márta a külügy No. 2-ja. Tálas is nyilatkozik, aki szerint egy-két egykori fogoly befogadása nem jelent kockázatot (egy hónapja még egy kicsit óvatosabb volt, akkor veszélynek érezte, de gondolom azóta legalább kapott infókat). Egyetértek. Érvélésének megokolása a cikkben, teljesen reális, én is így közelíteném meg a kérdést. Nyilatkozik még Nagy Boldizsár az ELTE-ről, aki pusztán jogi szempontból nézi a dolgot, és ha jól értem a befogadásnak nem lehet ilyen akadálya sem.

Végül egy "fénykép" Guantanomóról a szintén a ugyanarról a hétvégi oldalról. Szőcs László, aki ha jól olvasom a helyszínen is járt ez alkalommal, cikke magáról a táborról és az amerikai kormányzat jobbára sikertelen kísérleteiről bírósági szól.

Tehát sejtjük, hogy 1-2 menekült jön ide, nagyon figyelve lesznek.
Tudjuk, hogy jövő ilyenkor Guantanamó be lesz zárva, ás addigra kiderül ki jön ki nem.
Nem tudjuk, hogy lesz megoldva, hogy ne lépjenek le a menekültek. Nem rossz értelemben, hanem úgy, hogy ne lépjenek le egy az idegenekkel barátságosabb európai országba, vagy egy olyanba, ahol legalább találnak néhány honfitársat. Pl itt egy kínai ujgur nem biztos, hogy olyan könnyen beilleszkedne egy kínai han kolóniába. A kazah, üzbég, kirgiz közösségünk meg elég kicsi, hogy ott elvegyülhessen.
Nem tudjuk mi lett az EU álláspontja.
Azt sem tudjuk, mikor lesz.

Jaa, majd elfelejtettem. Miközben Guantanomó a téma ne feledkezzünk meg Bagramról, ahol szintén jelentős büntetőkolónia van. A szerző cikke arra keresi a választ, hogy Bagram esetébe mennyire fog változni az Obama adminisztráció politikája, mi lesz az itt elkövetett kínzásokkal, mi lesz az itt fogvatartott emberek sorsa.

Nincsenek megjegyzések: