péntek, július 15, 2011

AK-63MF és új Humweek a honvédségben

Ma péntek van, majd valamikor a hétvégén felrakom ezt a posztot.
Hétfőn Szolnokon az amerikai nagykövetasszony átadja az idén ősszel megítélt amerikai segélyből vásárolt fegyvereket, technikát. A Havaria Press ma ezt írja:

Tizennégy darab HMMWW típusú páncélozott járművet ad át az amerikai nagykövet a honvédségnek, jövő hétfőn, a szolnoki helikopter bázison- értesült a HavariaPress. Az amerikai kongresszus 9.98 millió dolláros keretet szavazott meg a közelmúltban a Koalíciós Támogatási Alap (Coalition Support Fund) terhére, amely összeget a magyar különleges műveleti képességek fejlesztésére használnak föl. Az összeget szeptember 30-ig használhatja fel a magyar fél páncélozott, többfunkciós járművek, éjjellátó készülékek, harcászati rádiók, számítógépek beszerzésére, valamint rögtönzött robbanóeszközök elleni kiképzésre. Ennek keretében, jövő hétfőn, az amerikai nagykövet tizennégy darab HMMWW típusú páncélozott járművet ad át Hende Csaba honvédelmi miniszternek, a 86. Szolnok Helikopter Bázison. Az ünnepélyes átadások lesz statikus bemutató, dinamikus lövészeti bemutató M-4 és AK 63MF gépkarabéllyal, valamint P9RC pisztollyal.


Az egészben az a szép, ez jellemzi a magyar újságírás színvonalát (ez is, hogy fair legyek), hogy a Havaria Press nem csinált mást, mint lehozta a HM médiának szóló meghívóját, szinte szó szerint, kicsit áttördelve, átszerkesztve a szöveget. Így aztán könnyű hírszolgálatnak lenni. Amit kihagytak a fiúk az a program a legérdekesebb része:
11.05 statikus bemutató (a missziós feladatok során alkalmazott fegyverzettechnikai eszközökkel)
11.20 dinamikus lövészeti bemutató (M-4 és AK 63MF gépkarabéllyal, valamint P9RC pisztollyal)
11.45 Hende Csaba honvédelmi miniszter kipróbálja a M4 típusú gépkarabélyt

A HM meghívó egyébként meglepően informatív volt, mert egyből megvilágította, hogy milyen forrásokból és milyen keretekből történt a beszerzés. Remélem a szolnoki bemutatón egy kicsit specifikusabb lesz a tájékoztatás, hogy pontosan milyen tételeket mekkora mennyiségben szerzett be a honvédség.

Megpróbáltam megkeresni a blogon az április bejelentést. A HM honlapjának sikeres átszervezése miatt természetesen az eredeti hír nincs már meg. Nagy mázli, hogy az art of war annak idején szó szerint átvette a hírt (eszméletlen mennyiségű információ semmisült meg a hm.gov.hu leállításával még akkor is, ha a regiment.hu-ra egy csomó minden át lett mentve. Ezért nincsen múltja, emlékezete a honvédségnek (sem) )

Közel 10 millió dolláros haditechnikai csomagról döntött 2010. április 28-án az amerikai törvényhozás. A páncélozott HMMWV terepjárókat, éjjellátó készülékeket, rádiókat és katonai számítógépeket tartalmazó támogatást a Magyar Honvédség a jövő évben kapja meg. Az amerikai hozzájárulás keretében az Afganisztánban szolgáló magyar katonák számos olyan eszközt, valamint kiképzést kapnak, amelyek tovább növelik a magyar kontingens biztonságát a műveleti területen, hatékonyan elősegítik az afganisztáni újjáépítés biztonságosabb megvalósítását, hozzájárulva az afgán kormányzati intézmények mihamarabbi stabilizációjához.

Hétfő jelentősége abban áll, hogy végre lesznek HMMWV járművek a honvédség saját birtokában. A sofőrök nem csak kint találkoznak vele a kölcsönbe kapott darabokkal, hanem már itthon is. Igen, nyilvánvaló, hogy MRAP-ből is kellene, de ez is nagy eredmény. Mit mondjak óriási.

Érdekes lenne tudni, hogy ez melyik verzió a HMMWV-ből. A magyarok kint sokáig a 1114-es verziót használták, amit még Irakból hoztak át majd adtak kölcsön az amerikaiak. Ezek nagyon elhasznált gépek voltak, sok volt velük a probléma, a meghibásodás. Talán egy éve érkeztek meg az újabb 1151-ös verziójú HUMMWV-k. (itt egy részletes táblázat és leírás a HUMMWV különböző típusairól.)

Nem tudom itt kerülnek-e bemutatás, de állítólag beszereztünk M2-es gépfegyvert és M19-es gránátvetőket is. Vagy az egyiket? Nem vagyok biztos benne, de ha igen, talán ezek is bemutatásra kerülnek.

És ismét bemutatják a AK 63 MF-et. Erről is akartam írni, de ez a poszt már túl hosszú, így majd a következő posztban összeszedem mindazt, amit megtudtam az előző poszt óta.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Alapvetően én is nagyon örülök a hírnek. Aztán elkezdek gondolkozni és felvetődik bennem egy sor olyan kérdés, ami megkeseríti a szám ízét. Mint minden technikai eszköz üzemben-tartásának a legnagyobb rákfenéje itt is az alkatrész-utánpótlás lesz. Azt is "ingyért" adják, vagy majd fizetni kell érte, amikor más járművek alkatrészeire se nagyon van pénz? Nem kis fejtörést fog okozni az eltérő mértékegység-rendszer konvertálása sem. (pl: szerszámok, műszerek, stb.) Ha jól tudom, akkor odakint is ez az egyik szűk keresztmetszet. Kíváncsi vagyok, hogy miként fogják ezt megoldani. A helyszínből és a szövegekből arra következtetek, hogy az eszközöket a KMZ fogja megkapni. Akkor az ő bázisukon kell majd megszervezni a gép- és technikusi kiképzést a többi afganisztáni misszió számára is, aki ilyen eszközöket használ.

Névtelen írta...

Az M2 melyik verziojat kapjuk meg?

Mellesleg erdekes a vilag.

Az M2 Browningot 1918 ban terveztek
A P9RC eredetijet a Browning HP -t 1935 ben
Az AK 63 -t 1960-63 ban
Az M4 az M16 -n alapszik ami ugy 1959 es tortenet.
Ha olni kell a regi kutyuk jobban bejonnek mint cybercucc :)

Apropo Nem irtal az elmult het legfontosabb afgan esemenyerol Vali Karzai megoleserol es politikai hatasairol ? :)(

Udv FlashBang

Névtelen írta...

Hello FB

Annyi mindenki írt róla, magyarul meg nem is tudom... Időm se volt rá. Nem tudok mindenről írni :)
wp

Névtelen írta...

Az annyi mindenki nem egyenlo WP vel :)

Meg itt van az ujabb merenylet Karzai szemelyes tanacsadojat vagtak haza tegnap este.
Kicsit gyanus, hogy surun kezdenek el halni azok az emberek akik eddig leginkabb Karzai-t tamogattak.
Daud Daud, Valid Karzai most meg Jan Muhammed Khan.
Pont azon a napon amikor nagy ovacioval megkezdik az afgan atvetelt Bamyanban.

Udv Flashbang.

Névtelen írta...

Meg közben váltják Petraeust is.

Névtelen írta...

Szerintem sem véletlen egy ilyen komoly merényletsorozat. Ha más nem, hát jelzésértéke van!

smalladam írta...

MRAP is van itthon, a három cougarból egyet itthon tartanak gyakorlatra.

a magyar MRAP pedig már épül:D:D