vasárnap, március 22, 2009

Kalasnyikov modernizáció

A haderő modernizációról szóló előző poszt hozzászólásaiból még kiderült,
- hogy az UAV beszerzés esetében is voltak problémák. Volt/van saját fejlesztés, ami helyett/mellett először egy lengyel-izraeli beszerzésű UAV-t akartak rendszeresíteni, majd az 2008 nyarán kudarcba fulladt, télen új gép vásárlását jelentették be egy izraeli Skylart Elbit 1-es személyében". Érdekes, hoyg az egészről a blogszféra jön ki elsőnek, ha a google-on keres az ember. Itt a Légierő blog, itt a MagyarországKatonái (kétszer is). A tavalyi hírek idén nyáron kerülhet sor az UAV-k kitelepítésére.
- A BTR-ek modernizációja elsősorban a kommunikáció és a vezetés terén zajlik, tehát ha jól értem főleg elektronika.
- AK modernizáió. A tegnapi kommentek között Jimbow jelezte, hogy a média is rárepült a témára. Háááát, nem tudom.

Engem egyelőre nagyon lagymatagon akart meggyőzni a HM ennek a modernizációnak a költségeiről. A történet lényege, hogy mint arról a HM tájékoztatást adott, 7700 AK modernizálnak 7.2 milliárd forintért, ami darabra vetítve majdnem egy millió forint. A Vastagbőr blognak ez feltűnt, szóvá tette az árakat, egyik kommentelője pedig rövid számítást végzett 10000 darab FN F2000 (állítólag drága és modern) fegyver és kiegészítőinek beszerzése kapcsán. A blog következtetése: Majdnem negyedével több fegyver és vadonatújak, nem felújítottak, továbbá mindhez mindenféle kacat is van. Azaz irreálisan magas az egy-egy AK-ra tervezett modernizációs költség.

Ez tehát a botrány. A Magyar Nemzet pénteken végre rárepült, de nincs fent a neten, úgy hogy nem tudjuk mit tudtak meg. Hétfőn megnézem a cikket.

Beszélgettem pár emberrel és találgatva a magas ár okát, olyanokat mondtak, hogy:
- ez legalább magyar fejlesztés, magyar ipar. Igen drágább mint, ha külföldit vennénk (ezt magyarázza meg egy közgazdász nekem), de legalább fennmarad a magyar gyártó kapacitás.
- A blogger által összeírt kütyük közül hiányoznak a fegyverre szerelhető éjjellátó fegyvertávcső/irányzékok, amelyeknek viszont nagyon magas, több ezer dolláros áruk van darabonként. (igaz az ismerős is megjegyezte, hogy talán luxus lenne, mint a 7700 AK-ra ilyen drága cuccot felszerelni.

- A HM annyit hangsúlyozott, hogy ez egy tervezett összeg. Azaz, nem biztos, hogy ennyi lesz. Akkor persze kíváncsi lennék hogy milyen szempontok alapján tervezték be ezt az összeget.

Nézze meg mindenki Vastabőr számításait, és ha valakinek még vannak releváns ötletei (tehát nem olyan, hogy majd ellopják, inkomptensek stb.), hogy mi maradhatott ki a számításból, akkor várom őket.

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én az egészből most is azt hiányolom, hogy a HM nem előzi meg ezeket a "balhékat".
Nem igaz, hogy nagy munka lenne 1-2 embert az ilyenekre ráállítani, mert ez esetben kiszámolhatja a HM is, hogy 1.000.000 ft lesz per darab, nem igaz, hogy legalább 1 ember nincs, aki azt mondja, hogy "emberek, ebből rosszul is kijöhetünk, előzzük meg egy sajtóközleménnyel, elfogadható-ésszerű magyarázattal vagy akármivel"

Ja, és a legjobb az, hogy az igazi balhét a Honvédség és állománya szenvedi meg, mert arról csámcsognak az emberek, hogy megint mennyi pénzt költenek a katonák.
Közben meg a politikusok és/vagy főkatonák vannak a "buliban".

A végeredmény meg az, hogy a nyílt napon a város főterén azon kuncoghatnak a nézők, hogy "ott van 'ni az egymilliós karabély".

Névtelen írta...

Sziasztok

Az FN 2000 drága, modern és (sz@r) de vegyünk olyat, ha olcsóbb mint az AK modernizálás.
Ha csak modernizálásról (upgrade+ technikai kütyük) akkor tényleg sok az 1 milla per darab kb 1000 USD ból már elég szép kiegészítőket lehet vásárolni, ( kisker ár , nagyobb tételben biztos olcsóbban hozzá lehet jutni)
Amit írnak a vastagbőrön, hogy az SA 80 a legjobb Kalasnyikov az megint marhaság mert az sportfegyver nem katonai. A legjobb magyar Kalasnyikov az AMP volt amíg létezett.
Itt van egy link hol lehet olcsón venni AK kiegészítőket ( ajánlanám a HM illetékes figyelmébe)
http://www.ultimak.com

Üdv Flashbang

Névtelen írta...

Üdvözlet mindenkinek! Érdekes témát kezdtetek el feszegetni. Utánakérdeztem a témának. Ha lesz valami kézzelfogható információ, majd közzé teszem. Addig a következővel tudok számolni. Sajnos a Honvédség nem állam az államban, így hazánk törvényei is vonatkoznak rá. Mire akarok kijukadni? Erre: http://www.kozbeszerzes.new-line.hu/pdf/torveny/2003_CXXIX.pdf 2003. évi CXXIX. törvény
a közbeszerzésekről*
Az Országgyűlés a közpénzek ésszerű felhasználása átláthatóságának és széles körű
nyilvános ellenőrizhetőségének megteremtése, továbbá a közbeszerzések során a verseny
tisztaságának biztosítása érdekében – összhangban a közbeszerzések terén nemzetközi
szerződéseinkkel és az Európai Közösség jogszabályaival – a következő törvényt alkotja:. Természetesen az ésszerű felhasználás itt lényeges lenne. Azonban az e törvényben foglaltak, mint minden más esetben is nemcsak a honvédség esetében pimaszul megdobja az árakat. Ettől eltekinteni nem lehet. Ráadásul, ha jók az információim, akkor ennek a törvénynek van a honvédségre még szigorító végrehajtása is.

Tisztelettel, mindenkinek

Névtelen írta...

Ez így van. Ha azt mondod közbeszerzés abban a pillanatban kétszer olyan vastagon fog a ceruzája a kereskedőnek ( HA MAGYAR)
Ellenben ha versenyeztetve vannak akkor mindjárt más a tészta. Ott viszont a magyar cégek nem rúgnak labdába. Marad tehát a Grippen megoldás ( pénzt a döntéshozó zsebébe) és akkor megint ott vagyunk hogy nem a legolcsóbbat és legjobbat kapjuk.
Elhűlve nézem az amerikai híradásokat ahol éppen az a közfelháborodás tárgya, hogy miért csak a második legjobb repeszállót kapja meg az amerikai baka miért nem a legjobbat. ( Az eltérés minimális a kettő között, szakértők igazából a sorrendet is vitatják)
Hogy mindez mennyibe kerülne az fel se merül.


Üdv Flashbang.

Névtelen írta...

Mint ahogy létezik olyan törvényi kiskapu is, amely fontos nemzeti érdek esetén felmentést ad a közbeszerzés alól. Az pedig elvikeben igen megkérdőjelezhető, hogy az átláthatóság "drága" legyen!!!!!

LP

Névtelen írta...

Üdvüzlet LP!

Az én ismereteim szerint ilyen kiskapu nem létezik. Létezik viszont egy olyan, hogy gyorsított közbeszerzési eljárás. Tudomásom szerint az általad hivatkozott dolognál ezt alkalmazzák. A törvényben, ami a neten olvasható, módosításokkal együtt, nem ad felmentést a közbeszerzési eljárás alól (legalábbis békében biztosan nem). Úgy hallottam, hogy a magyar PRT-nak Afganisztánban is követni kell a KBT előírásait a fejlesztések, és újjáépítési tevékenység során. Akkor hol van az a kis kapu?

Tisztelettel:

Mindenkinek

Névtelen írta...

A HRB elé kell terjeszteni, itt van ni:

http://www.parlament.hu/biz/hob/hat/hat_17.pdf

Névtelen írta...

Szervusz KH!

Úgy van, ahogy mondod. Pontosan itt van a baj! Afg. műveleti terület. Egyelőre tudatosan nem írok "hadműveleti" területet, báre zen addig kellene gondolkozni, amíg nem következik be nagyobb baj! A katonáknak nem kis gondot okoz, hogy az ottani csapataink hazai támogatását béke szabályok alapján kell végezni!

LP

Névtelen írta...

A fő gond, hogy a MAGYAR katona csak nap keltétől, nap nyugtáig alkalmazható! S miért? Mert, ostobák, szakmaidegenek ülnek olyan helyen, ahova nem valóak! Az AK erős háborús fegyver, de hogy este is lehessen használni, ahhoz KELL több kiegészítő pl. PEQ 2, ami már nem kerül sokba! Mert, US-ba kifutó termék. 200$-ért már oda adnák. Ha a magyar kormányt komolyan érdekelné a fegyveres erők modernizációja, akkor már rendeletek volna PEQ-2-ből 4000db.-ot. Különben az, AK modernizációt olcsóbban is ki lehet hozni.
F2000 helyett jobban jönni a HK 416 VAGY pedig amit a CSEHEK is megett: megkérték az M4 klón engedélyt, és ők is gyártják!!! Azaz, Csehek müanyag, fém, gumi munkaerő, csehek anyag!
A pénz az országban marad.
Egy fegyver előállítása 75.000Ft.
MI anno gyártottuk az AMD 65
Jó anygaból volt, mi is megkérhetnénk az engedélyt, és mI is gyárthatnánk M4 karabélyt!
Természetesen, ahogy aCsehek is vagy a Németek kijavították a 40 éves hibáját, a gázrendszerét.
Ezért nagyon jó a Német, vagy a Csehek M4 karabély!!!!
Simám menne nekünk is!!!!
IGAZ, akkor nem tudnának a "nagyok" sikkasztani annyit!

Névtelen írta...

Igazat adok, az előttem lévő embernek! Sajnos a magyar katonák, csak nappal alkalmazhatóak! Mert, NINCS meg azaz eszköz-eszközök, amivel éjszakai műveletet is végre lehetne hajtani. Pontosabban van, egy két alakulatnak, de nekik sincs sok. (s azok is kopnak) Szóval az ÖHP-ban nem érdeke senkinek /csak nyilvános felszólalásokon/ hogy a magyar katonának jó felszerelése, fegyvere legyen, sajnos nem mondanak igazat, és nem is kapnak érte büntetést! Amit a Csehek tett: hogy saját M4-est gyárt, nagyon jó döntés volt! Minden az országból jön... és marad nyersanyagok, munkaerő, PÉNZ!!!
Gratulálok nekik. És ahogy előttem írták: MÁR a javított M4 gyártják! Így már tökéletes fegyver. Összemérték az a Német HK 416-tal és ugyan azon a helyen végzett!!! Akkor most minek erőlködjekenk??
Miért vegyék meg a Német karabélyt??? Miért maradjon a Csehek fegyvergyártó cég munka nélkül? Miért küldjék a sok-sok € a németeknek??? Ehy Cseheknek sem az érdeke!!!
Mi MAGYAROK ismét okoskodunk, erőlködünk!
AZ AMD-65 valóban nagyon jó anyagból összerakott AK család büszke tagja! HA MI MAGYAROK, is összeraknánk a sajátunkat... A saját M4 karabélyunkat! Bizony jó évtizedre megszünne a fegyveres erők problémája! Mert, a rendőrség és a kis haderőnknek tökéletes fegyverei lennének.
Katonáknak 16,5" csővel,
rendőröknek elég lenne a 14,5" cső. S a pilótáknak sem az MP5 kellene gondolkodni,jó lenne nekik is ez a fegyver.
Tényleg olcsón adják a PEQ-2. Mert, tényleg már a PEQ-15 fut vagy annak társai.
Ha a kormányunk rendelne 5500db (ennyi a harcoló) a többi....inkább hagyjuk...szóval a gyártó cég oda adná apró pénzért, csak hogy üres legyen a raktára!
Illetve EZ is egy plusz reklám, hogy a magyarok is a PEQ-2 használják!
Hát hasznánálnák is, ha lenne.
Pisztoly: GLOK 17, vagy Csehek CZ P-07 Duty pl. ez is tökéletes lenne a rendőröknek vagy a katonáknak!
Mit kellene tenni?
Első döntés: takarítsák ki a vezetés 85%-át! 71 TÁBORNOK?? TÉNYLEG KELL EKKRA PICINY HADERŐNEK, ENNYI TÁBORNOK?
Az ő fizetésükből és juttatásaikból már 2 laktanyát fel lehett volna szerelni új 9mm pisztolyokal.
Hova küldeném őket a szakértőikkel és a bujtatott barátjaikkal eggyüt?? Biztonsági őrnek, egy roncs telepere...
ODA valóak!
Szégyen, amit ezek évek óta tesznek és döntenek!
Vissza térve: van itt lehetőség, csak szakma idegenek és bele kakálósak! Ezért vagyunk örök vesztesek.
egy debreceni lővész...