hétfő, augusztus 29, 2011

Létszámleépítés a honvédségnél

A pénteki vagy csütörtöki arénában volt Hende Csaba miniszter. Itt van a link hozzá.

A honlapról: Még az idén nyugdíjazzák, átirányítják vagy elküldik a Honvédség irányításában dolgozó 3500 ember 30 százalékát - mondta a honvédelmi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hende Csaba hozzátette: katonai képességekről nem mondanak le, de ésszerűsítésre szükség van, és az elmúlt évtizedekben megnövekedett bürokráciát - összhangban a kormányprogrammal - meg kell szüntetni.

A tárcavezető megjegyezte, hogy a személyi szintű döntések meghozatala most kezdődött el.

Nem elsősorban pénzkérdés ez, hanem a józan ész kérdése. Párhuzamos példaként megemlíthetem a NATO-parancsnokságok átszervezését, ez nagyjából 3000 szolgálati hely megszüntetésével járt - mondta Hende Csaba.

A miniszter Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szavait idézte: "Olyan ez, mint amikor az ember a háját leadja, de az izmait megtartja".

Pontosan erre törekszem - fogalmazott a fideszes politikus


(A Népszava hosszabban foglalkozik a cikkel, de gonodolom, csak mert ellenzéki most)

Talán a NATO-ra hivatkozás nem a legszerencsésebb. Reggel beírtam a google-ba, hogy "hende létszámcsökkentlés", és az első hírek egy nyári NATO találkozóról szóltak. A cím: Hende: Nem érinti Magyarországot a NATO-reform. Ott összevonások, létszámcsökkentések, nálunk nem - volt az üzenet. Persze két különböző dologról van szó, de felesleges felület a félremagyarázóknak.

Vissza az interjúhoz. A hírben az a jó, hogy végre meglépi egy honvédelmi miniszter azt, amiről már régóta mondják, hogy megkellene tenni. Az előző vezetés és Kovács Gyula alezredes jókat polemizált ezen anno a Népszabadaság hasábjain, úgy tűnik most akkor Kovács Gyulának volt igaza.

Mi a szomorú ebben az emberi sorsokon túl? Hogy a hatékonyság javítás érdekében csak akkor módon csak akkor tudunk lépéseket tenni, ha kényszerítenek rá. Nem lett volna jobb évekkel ezelőtt kitalálni a létszámleépítést, 2-3 évre elhúzni a folyamatot, hogy mindenki tudja előre majd, hogy mire készüljön, mi lesz a sorsa?

Nem tudom, hogy mi fog történi, fog e működni a honvédség és a minisztérium 2500 fővel, 3500 helyett. De ha működni fog, akkor az olyan lesz, mint a magyar honvédség létszámleépítése.

Nem volt a magyar honvédségben senki (mivel nem láttam nyilvánosan ilyen anyagot kénytelek vagyok sarkosan fogalmazni), se szakértő, se katona, aki megmondta volna előre, hogy Magyarországnak a NATO csatlakozás után, figyelembe véve e körülményeket elég lesz egy 20000-23000 fős hadsereg egy mindössze 8000-10000 fős végrehajtó állománnyal. Akkor is a pénz határozott meg mindent, nem volt előre gondolkodás, vagy az nem volt elég radikális.

Ilyenkor mindig életem első tanulmánya jut eszembe a holland haderőreformról. A hollandok számba vették 1990-1992 körül, hogy mi nagy fene helyzet van a világban. Eldöntötték, hogy őket milyen fenyegetések érhetik, eldöntötték, hogy ők mik akarnak a világban csinálni, és alkottak egy modernizációs tervet mondjuk5 vagy tíz éves időtávlatra. Eladták a repülőiket, a harckocsijaikat, a hadihajóikat (egy részüket persze), vettek helikoptereket, tervszerűen csökkentették a létszámot, átalakították a beosztásokat és a parancsnoki struktúrát. És ez kb. 10-15 éven át működött.

Nálunk a szakértők vagy katonák, vagy a minisztériumok folyamatosan rosszul lőtték be a honvédség leendő szükséges méretét és formáját, mert a végén mindig elég volt a tervezettnél kisebb is. Nem tudom érthető-e alogika.

Vissza a Hende interjúra. Szóval a minisztert a költségvetés rákényszerítte ennek a régóta szükségesnek mondott lépésnek a meglépésre. Nagyon finoman fogalmazott, nem használta a kirúgás, elbocsátás szavakat, csak a munkaerőpiacra távozást. Kíváncsi vagyok az ezer főből hánynak kell szerencsét próbálnia a munkaerőpiacon.

Hogy a fájdalom nagyobb legyen, a nyugdíjrendszer átalakításával most még rosszabb lesz az egész. Ebbe nem megyek bele jobban, mert nem értem a rendszert, csak azt látom, hogy valahogy január 1-től eltűnik a szolgálati nyugdíj, ami eddig lehetővé tette, hogy a katona a nyugdíjkorhatár előtt elmenjen nyugdíjba.

Megint azt lehet mondani, hogy ha időben elindul a leépítés még akkor el lehetett volna menni nyugdíjba, amikor nem volt ez.

Borzasztó, hogy itt soha semmilyen reflexió sincs semmiről. Az egy órás interjúban van egy csomó dolog még a közszolgálati egyetemről, meg nem tudom miről, de sehol senki nem generál tartalmat róla. Olyan ez mint a Szlankó könyve. Az ember leírt egy csomó mindent, ami idáig nem volt leírva, jó és rosszat, életszerűt és életszagút, született róla 3 recenzió, meg Bálint tolta magát amerre lehet, és azon kívül semmi. Máshol fejezetenként ízekre szednék a könyvét.

Közszolgálati egyetem. Ma van a Magyar Nemzetben egy cikk (Formálódik az egységes életpálya modell), érdemes elolvasni és összerakni a Hende interjú részleteivel. Ez valami nagyon komplex, nagyon összetett dolog lesz, ha egyszer működni fog és beindul a képzés. Ehhez persze az kell, hogy ne csak egy név alá zsúfolják a három intézményt, hanem olyan képzési programok is legyenek benne, amelyek valóban a megfelelő szintézist, átjárhatóságot, karrierelemeket tartalmazzák majd. Ez egyáltalán nem egy hirtelen kitalált ötletnek tűnik, és valszeg a HM életpályamodellje majd valamilyen módon kapcsolódik a BM és a közigazgatás modelljéhez. De hogy hogyan?

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

A "vízfej" (bürokrácia) csökkentésének szükségessége egyértelmű. Ami viszont érthetetlen és nehezen magyarázható: Erre csak most döbbennek rá, miután nincs egy éve, hogy átszervezték (növelték) a VK-t és a minisztériumot, valamint átszervezték az ÖHP-t? Egy csomó embert becsábítottak a VK-hoz és az ÖHP-hoz, most meg mehetnek? Vagy ha azt veszem, akkor a sok "újonc" mellett még valamiféle tapasztalattal rendelkező "öregeket" (25 év legrosszabb esetben is általában a 43-50 éves korosztályt jelenti 1x-es szorzóval számolva, de a szorzók függvényében ennél fiatalabbakról is szó lehet - 35-40 év)!) fogják leginkább elküldeni, mint ahogy a média sugallja? Már eddig is gondot jelentett a tapasztalat hiánya. Mi lesz ezután? Nem mondom, hogy 1000 fővel nem lehet spórolni, de elég kis megtakarítást jelent, ami magában hordozza a további leépítéseket, ami viszont már leépítéseket fog jelenteni csapatszinten is. Van egyáltalán koncepció?

Papper írta...

Kívülállóként is úgy látom, hogy a koncepció egyszerű: rohadtul nincs pénz, nem is volt és még évekig (megszorítások mellett sem) nem is lesz. Amit muszáj azt meg kell tartani (pl. missziók vagy más nem honvédelmi kiadások), ezért kell a HM-től pénzt elvonni, és ezért kell leépíteni azt, hogy majd fel lehessen mutatni fejlesztéseket és persze a pályamodell is beindulhasson. Pénzügyileg tehát fontos lépés, emberileg zéró. És senki se higgye, hogy idén ezzel vége lesz. (és nemcsak a Honvédségre gondolok.)

PlasZeb írta...

Kétféle módon értem a Szlankó féle megjegyzésedet. A könyvet kritizálod, vagy a kritikák hiányát? Mert úgy tűnik, hogy utóbbit, de ez akár a könyvtől is függhet(ne). Egyrészt persze a közhelyes: ennyire érdekli a sajtót a honvédelem, és ennek áldozata lett a könyv, másrészt Szlankó nem lett a katonák kritizálója. Igaz leírt néhány hiányosságot és negatívumot, de elmondta, hogy összességében nem volt rossz benyomása, különösen a katonákról nem.
Ez a hozzáállás a mai magyar sajtónak és kritikusoknak teljességgel unalmas (és még a Honvédségről is szól, így meg pláne nem érdekli őket.)

A. Molnar írta...

Én egyféle módon értem a a Szlankó könyvére a megjegyzést. Szlankó sok mindent leírt, jót és rosszat. A munkája teljesen reakció nélkül maradt. Kétségtelenül megvolt az olvasótábora, azonban azoktól, akik befolyással lehetnek az ott leírtakra, nem érkezett semmiféle riposzt. Számunkra teljesen érdektelen ki, mit ír le és ezzel az érdektelenséggel csökkentik az újságírás súlyát.
Meg lennék lepve, ha wp a könyvet kritizálta volna.

Névtelen írta...

Letszamcsokkentes egy pontjaval egyet ertek Mi a nyavalyanak egy ilyen kis orszagba 4 titkos szolgalat ?
Ami informacio nekunk kell azt boven be tudja szerezni fele ennyi gumitalpu is. Igaz beloluk is ketfele van. Vannak nagyon ugyes tenyleg JB kvalitasu sracok meg olyanok akiket odafujt a szel mert marha jol hangzik hogy a KFH nak dolgozom.

Udv

FB

Névtelen írta...

Az átalakítással és indoklásával igen, a módjával nem értek egyet. Ráadásul tartok tőle, hogy sokkal inkább az megy, mint máshol korábban, azaz káderek pozícióba helyezése, kellemetlen alakok eltávolítása. ez nagyjából normális, de nem így kellene...

Az Arénában Miniszter urunk miért beszél kiszámítható életpályáról, mikor leépítéssel kezdte a beszélgetést? Legmélyebb tiszteletem a nagyon nehéz feladat felvállalásáért, de ez csúnya. Meg az is, hogy egekbe emeli a fiatal tiszteket, holott nem ok nélküli az iskolák átalakítása. Talán jobban járna mindenki, ha nem is emlegetnénk a jelenlegi színvonalat.

Egyetértve a koncepcióval kérdezem, hogy a Közszolgálati Egyetem nevét megpróbálták már más nyelvre lefordítani? Nevetségesen bugyuta elnevezés kérem. :(

Névtelen írta...

Azt megmondaná valaki, hogy minek egy 8-10 ezer fős szárazföldi haerővel rendelkező hadseregnek kétszintű vezetés? Mi az oka annak, hogy a HM szakmai (értsd: nem politikai) szervezeteit, a frissen felállított csoportfőnökségeket és az ÖHP-t miért nem vonják össze? Akkor lenne egy vezetési szint, és esetleg elég szakember (nem darabra, hanem szaktudásra), akik ez egyes területeken dolgozni tudnának. Ezzel a "nemmegszorításésszerűsítés" (hazug) fedőnevű mutatvánnyal egyik szinten sem fognak tudni tisztességgel dolgozni.
Ahhoz meg kétség nem fér, hogy a kellemetlen alakokat fogják kilapátolni, nem a kádereket :)
netudgi

Névtelen írta...

6.29-es névtelen.

A HM-nek milyen politikai szervezetei vannak?

A haderőszervezéshez nem igazán értek, de én a vezérkar-hm-öhp felállást racionalizálnám. VK integrált vagy sem? ÖHP-VK feladatok megosztása szintén érdekes. Nem mellesleg az MH közel 400 ezredesének nagy része ugyanis ott található.

Névtelen írta...

Igen, ebben van némi ellentmondás, hogy vezérkar is van és ÖHP-is, legalábbis nekem laikusként. A miniszter beszéde ugyanakkor épp azt ígérte és ezt mindenhol hangsúlyozták, hogy a vezetési szinteken lesznek leépítések - beleértve az ÖHP is. Mondjuk ehhez ha odaveszem az első kommentet, hoyg aq VK-t most állíották fel, akkor sajnos ez elég kapkodó. Valszeg tavaly még belefért a költségvetésbe, idén meg már nem. De persze akkor megint ott vagyunk, hogy igazán szükség van-e rá, illetve, hogy szükség van-e két vzetési szintre (ha jól mondom)

Lehet, hogy akkor megvalósul a VK és a ÖHP összevonása?

Ez a 400 ezredes, ez mennyire biztos szám?
wp

Névtelen írta...

A MH -nak nem két, hanem háromszintű vezetése van: harcászati (csapatok) - hadműveleti (operatív) - ÖHP, valamint hadászati (stratégiai) - VK és HM. A kettősség tehát a legfelső szinten realizálódik Persze el lehet gondolkozni, hogy ezek létszáma és mérete mennyire indokolt. Sajnos a kommunikáció a tények fényében (éppen csak létrehozott VK és frissen átalakított ÖHP) hiteltelen. Nem az ésszerűség, hanem a pénz diktál, mint mindig, akárhogy is szeretnék ezt szépíteni. :( Egyszerűen fel kell vállalni nyíltan a nehéz döntéseket is! Persze ez politikai szinten nem megszokott.

Névtelen írta...

Hogyan lett átszerezve az ÖHP? Erről lemaradtam.
wp

Névtelen írta...

wp

360 és 420 közötti számokról lehet hallani.

Névtelen írta...

Elméletileg a NATO csatlakozás után röviddel létre kellett volna hozni a NATO-standard törzseket az alábbi felépítés szerint.

J1 személyügy
J2 felderítés, hírszerzés
J3 hadművelet
J4 logisztika
J5 tervezés
J6 híradó, informatika
J7 kiképzés, doktrina
J8 pénzügy
J9 CIMIC

Asszem erre kerül most sor.

Névtelen írta...

Én hivatásos katona vagyok de "csak" tiszthelyettes. Amit tapasztalok az, hogy valóban nagy a "vízfej", tele vagyunk ezredesekkel csak már nem nagyon van (lesz) kit irányítani. Most gyesen vagyok otthon a kisebbik gyerekemmel de a főnököm tanácsa az,hogy maradjak is ott mert nem fognak visszavenni. Velünk kezdték meg a létszámcsökkentést és csak dumálnak arról, hogy milyen ésszerűen fogják már végre (ismét) átszervezni a Magyar Honvédséget. A sok visszafoglalkoztatott nyá (nyugdíjas)ezredesről és társaikról meg senki sem beszél. Az én információim szerint most is úgy valósítják meg a leépítéseket, ahogyan azt már megszokhattuk. Maradnak az ezredesek, tábornokok és nyugdíjasok mert mégis ne a havert küldjük el, a közalkalmazottatakat, tiszthelyetteseket és a befolyással még nem rendelkező alacsonyabb rendfokozatú tiszteket pedig elküldik. Így tudják majd megvalósítani, hogy tessék elküldték az 1000 embert, megoldották a problémát! A végeredmény pedig az lesz, hogy érdemben mégsem változik pozitív irányban a hadsereg struktúrája. 13 éve vagyok a hivatásos állomány tagja és már nem hiszek a csodákban.

Névtelen írta...

Nos, sztem most sokan elmennének nyugdíjba akik tudnának. A jelentkezők száma amúgy most már túl sok és válogatni kell. Megint igazságos, hogy a nagy változás előtt a HM/VK háttér állománynak van lehetősége a nyugdíjra a csapatoknak meg nem.