kedd, augusztus 23, 2011

Kisérlet egy segélyakció követésére

Magyarországon a mások iránti szolidaritás szinte alacsony. Még saját embertársainkért úgy-ahogy, összefogunk, de a nemzetközi segélyezés gyerekcipőben jár itthon. Kevés a nem-kormányzati szervezet, segélyszervezet, amely a 3.ik világban segítene. Kevesen vannak mert… Itt jönne az, hogy mert kevés a pénz, mind az állami, mind a magánadomány. De ez nem csak a pénzről szól.

Hát akkor még miről? Arra gondolok, hogy bár tény és való, hogy az emberek keveset adnak, és hogy az állami források szűkösek (akkor is azok voltak, maikor még volt válság), talán az NGO-k is tehetnek valamit arról, hogy az emberekben kevés a hajlandóság az adakozásra. Miközben a NGO-k az állami segélyezési pénzek elköltésében minél nagyobb transzparenciát akarnak (azaz az állam miért, milyen szempontok alapján és mennyi pénz adott milyen más NGO-nak), addig a saját pénzügyi tevékenységük kapcsán kevésbé tűnnek transzparensnek. Ez is benyomás, mint konkrét empíria.

Megállok, hogy aláhúzzam. Engem most azok a forintok érdekelnek, amelyet a civil szervezetek az egyszerű polgároktól gyűjtenek be. A különböző kötelezően előírt jelentésekben (pl. közhasznúsági, ha alapítványról van szó) persze a keretszámok biztos benne vannak, de ezzel még egyetlen NGO sem győzi meg a támogatóit, vagy az átlag hírfogyasztót, hogy ő hatékonyan költötte el a pénzt.

Mitől hatékony? 1. a begyűjtött pénz minél nagyobb százaléka lesz elköltve a meghirdetett célra, nem pedig az NGO munkatársak fizetésére, fűtésre, repjegyre. 2. Az elköltött arányt lehetőleg a helyszínen költsük el, ne nyugati szakértőket hívjunk meg Afrikába előadásra. 3. legyen működőképes a projekt hosszú távon is, amit kitaláltunk 4. a sort lehetne még folytatni, de leterelne a tárgytól.

Szóval itthon nem nagyon látom az NGO-kat, hogy a weboldalukon mindenről pontosan beszámolnának. Nyugaton erre talán vannak NGO-k, akik azzal foglalkoznak, hogy más NGO-kat emlékeztetnek a transzparenciára. Itt van a Mindengyereklakjonjól Alapítvány, amelynek a RTL/Való Világ helyet biztosított és a magyar civil szervezetek történetében példátlan méretű adományt gyűjtött. Felmegyek a weboldalukra és rövid keresgélés után nem tudom meg, hogy mi mennyibe került az alapítványnak (Mindengyereklakjonjól Alapítvány és a magyar adakozási kedv egyébként önmagában is megérne egy elemzést). Mondom nem az a kérdés, hogy segítettek-e? Mert nyilvánvalóan igen. Biztos elköltöttek minden pénzt. De nem ezen van a lényeg. Hanem a transzparencián.

Jó, jó, de mit akarok mondani ezzel a hosszú felvezetéssel. Azt, hogy ha egy NGO aktívan és transzparensen tájékozatna arról, hogy mit tesz a pénzekkel, még többet gyűjtethetne. A minden magyar NGO így csinálna, akkor talán növekedne az adakozási kedv.

Most jön a kísérlet. Kaptam egy emailt a múlt héten:
Tisztelt Szerkesztőség! Kedves Barátunk!

A magyarországi evangélikus és a református egyházak is csatlakoznak ahhoz az Ökumenikus Segélyszervezet által indított összefogáshoz, mely a 60 éve nem látott szárazság miatt kritikus helyzetbe került afrikai éhezőket kívánja támogatni.
A segélyszervezet helyszíni tapasztalatairól és az adománygyűjtés részleteiről sajtótájékoztató keretében számolnak be az Ökumenikus Segélyszervezet és az adománygyűjtéshez csatlakozó egyházak képviselői.

A sajtótájékoztatón részt vesznek:
- Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének püspöke
- Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány kuratóriumának elnöke a Magyarországi Református Egyház képviseletében
- Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója

Időpont: 2011. augusztus 22., hétfő 12.30 óra
Helyszín: Millenáris Park, Fogadó épület / Pódium

A rendezvényre ezúton tisztelettel meghívjuk Önöket!
Kérjük, hogy részvételi szándékukat az alábbi elérhetőségeken jelezzék!


Ez kellően egyszerűnek tűnik. Ráadásul legalább két szervezet van benne, tehát nem hiszi senki, hogy felbérelt egy másik NGO, hogy pont őt pc-zem ki. Ráadásul a két NGO közül az egyik a nagyhírű Ökumenikus Segélyszervezet, amely ott van Magyarországon és Afganisztánban is.

A cél időről időre beszámolni arról, hogy hol tart ez a segély projekt. Természetesen csak akkor lesz értelme, ha mindig konkrét számokkal tudnak majd ellátni (mennyi pénz sikerült adománygyűjtés keretében összeszedni, mennyibe került nekik a projekt, hogyan és mikor és miképp lesz az adományból segély és hogyan és mikor fog eljutni.) A ökumenikusok egyik munkatársát ugye már kiküldték és már vissza is jött, hogy körülnézzen a lehetőségekről. Nem két fillér lehetett az az út.

Nem tudom mit fog reagálni a két segélyszervezet, remélem benne lesznek ebbe a buliba.

3 megjegyzés:

PlasZeb írta...

EZ egy jogos megfigyelés. A szervezetek honlapjai a nyugatiakéhoz képest is alulinformált, és ami lényeges bennük, ahhoz átirányítanak idegen nyelvű társaikhoz.

és más téma OFF:
http://index.hu/belfold/2011/08/26/ezer_embert_kuldhetnek_el_a_honvedsegtol/

Névtelen írta...

Valami hír, reagálás a megszólítottaktól???

Névtelen írta...

Igen, beszéltem az egyikükkel, akik segített a kért adatokban, de a másik kettőt nem kerestem még meg. És nem is fogom, úgyhogy a projekt kudarcot vallott.

Egyszerűen már nem maradt időm ezzel is foglalkozni (telefonálgatni, érdeklődni, levelezni, fejben tartani). Jó ötletnek tűnt, de csak akkor lesz folytatása, ha saját kutatóintézetem lesz.
wp