szerda, június 01, 2011

PRT KB (kormánybizottság) ülés szerdán

Ma PRT kormánybizottsági ülés volt a Parlamentben. A HM részéről Hende miniszter, a Küm részéről Németh Zsolt államtitkár vezette. A végén volt sajtótájékoztató. Átfutottam a google-on az első 100 találatot, csak az MTI hír és annak retardált verziói voltak fent. Láttam volt egy csomó tv-is kint, ez jó.

A KB ülések nagyon érdekes dolgok. 2006-ban mikor elindult a PRT létrehozták a TKB-t ez nem miniszteri szintű találkozó volt. Évente négyet terveztek, de mindig problémás volt megszervezni, mert a vezetők nem értek rá. Valamikor a Bajnai kormány idejében lett úgy emlékszem KB, vagy még előbb. Kormánybizottság. Még magasabb szint, még kevésbé érnek rá a magas emberek. Aztán döntöttek, hogy már csak évi két ülés lesz.

A TKB és KB ülések lényege valahol a bürokratikus rendszerek működésének a része. A bürokratikus szó ezúttal nem pejoratív. Bürokrácia szükség van egy működő államban, csak a túlzásokkal szokott baj lenni.

Visszatérve erre a TKB és KB-ra ha jól értem a lényeg formális tájékoztatáson lehet a résztvevők számára, és a politikai szándék kinyilvánítása. Német sajtótájékoztatója pont ilyen. Üzenetei http://www.blogger.com/img/blank.giffontohttp://www.blogger.com/img/blank.gifssági sorrendben (annyira jók, hogy talán előre kitalálták ?):
- "együtt mentünk be, együtt is kívánunk kimenni" Magyarázzam? Mikor egy-egy haláleset után minidig van valaki aki azonnal haza akar szaladni? Ez erős, jó üzenet.
- "A kormány novemberig kidolgozza Magyarország afganisztáni szerepvállalásának középtávú stratégiáját;" Ennek lényege, hogy 2014-ig megtörténik az átadás, a magyar kormánynak is legyen elképzelése, hogy mint meg hogyan. Én mindent megteszek, hogy jobb, más legyen mint az előző (MAGYARORSZÁG AFGANISZTÁNI SZEREPVÁLLALÁSA KÖZÉPTÁVÚ STRATÉGIAI KITEKINTÉS PDF-ben,), ami nem is volt az, csak annak nevezett Balázs Péter.
- "a katonai részvételt egyre inkább fel fogja váltani a képzési, illetve a civil és segélyezési politika" Ez jó lenne, de egyelőre a források az ellenkező irányba mutatnak. Az évi 500 millió 2008-ból már leküzdöttük olyan évi 140 millióra. És nem tudni mennyit visz el ebből a zárolások. A magyar fejlesztéspolitika egyébként is ultrakínos helyzetben van. Lesz AIDWATCH konferencia, majd jelzem. Pont erről fog szólni, hogy hogyan fogy el a mahttp://www.blogger.com/img/blank.gifgyar pénz.
- "Magyarország összesen mintegy ezer katonával vesz részt nemzetközi missziókban, ennek nagyjából a fele, 450-500 teszi ki az afganisztáni keretet." Igen, ennyire fajsúlyos a magyar a missziózhttp://www.blogger.com/img/blank.gifásban Afganisztán. Távolba gondolkodóknak jó kérdés, mi lesz 2014 után? Hova megy a magyar katona?


Rövid kronológia


A 2010 novemberi PR KB ülésről nincs nyom a neten. Emlékszem valamiért sehttp://www.blogger.com/img/blank.gifnki nem akart nyilatkozni róla. Még kommünikét sem adtak ki. Lehet nagy volt a kapkodás akkor még. Hívtam a miniszerelnöki kommunikációt, a KIM-et, a HM-et, a KüM-t. Mindenhol a másikra mutogattak.

A 2009 novemberi PRT KB ülésről a blogon ezt találtam

PRT KB ülés 2009 áprilisában Barakzai akkori kormányzóval.

A 2009 februári KB ülés.

Ez a 2008 októberi KB ülés.

Ez a 2008-as májusi PRT KB ülés.

Több kormányülést nem találtam. Előtte voltak a tárcaközi bizottságok, de azokat már nincs időm keresgetni

Nincsenek megjegyzések: