kedd, május 27, 2008

Tegnapi PRT KB ülés és más apróságok

Szerdán PRT kormánybizottság ülés volt. Csak Göncz Kinga és a külügyesek voltak ott. Ha meggondolom, végül is jó jel, mert ettől olyan civil missziónak tűnt. Nem akartam elmenni, de aztán rájöttem, hogy nem megyek nem fogok értesülni az eseményekről. Nem is lepődtem meg, amikor csak az MTI és a Független Hírügynökjség emberét láttam ott. Röhögnöm kellett, mert beugrott hogy a két tudósítói utaztak velem együtt a Szekeres látogatáson. Jó társaság volt, de ezt most ennek a két embernek nem mondtam. Ott volt Dunai Péter is.

Nem tudom a Metro újság melyik ügynökséget használja, de a beszámoló pontos.

Két dolog nem hangzott el a sajtótájékoztatón. Ki mennyi pénzt kap? Pedig az újságírók erre mindig rákattannak. Ez most nem volt téma.

A másik, hogy mi lesz a külügy saját projektjeivel. Meglepődtem, hogy pont erről nem volt szó.

Igen én is kérdezhettem volna, hiszen újságíróként akkreditáltattam magam, de bevallom érdemben nem akartam zavart kelteni és inkább a megfigyelés volt a célom. Ez volt a a külügy és a média részéről a közös nevező a nyilvánosság szintjének tekintetében (bocs a bonyolult megfogalmazásért, de ez a szórend jelöli pont azt amit mondani akarok a mondattal). Szóval én most erre a közös szintre voltam kíváncsi.

Egyébként így végighallgatva a dolgokat, teljesen impresszív volt, ami elhangzott. Én az 500 milliót nem ítélem olyan kevésnek ezt hozzá kell tegyem (akkor talán optimistább vagyok a külügyeseknél is?), de mellette ez a sok együttműködés, külső forrás, egyeztetés jól hangzott.

Mik részletek?
Görögország - amelynek nincs saját újjáépítési csoportja Afganisztánban - tavaly 500 ezer euróval járult hozzá a PRT tevékenységéhez, idén folynak a tárgyalások

Japánnal is. Idáig kétszer 86 ezer dollárt nyert a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet két projektre (lásd lentebb a MÖSZ beszámolóját). További tárgyalások 800 ezer dolláros projektről: egy 50 ágyas kórház és egy szakiskola építése.

Katarral is zajlanak egyeztetések egy oktatási program támogatásáról. (Régen ez medresze építés volt Burkában talál. De lehet már más lett belőle. Jó régóta folynak a tárgyalások Katarral hozzáteszem)

Az önkormányzati tárca európai uniós forrásokból 400 ezer eurót kapott egy közigazgatási fejlesztési programhoz. (lásd lentebb) Ennek második üteméhez is pályáznak majd EU-pénzekért. Ez a program nagyon titkos, nem lehet róla tudni semmit. Az ÖTM-nek a tavalyi 25 milliót hosszas hónapok erőfeszítései után sikerült elköltenie (az EU 75 százalékos hozzájárulásával együtt, ez a 400000 EUR) valamilyen helyi demokrácia- vagy önkormányzatfejlesztő projektbe kezdenie. Pályázik a minisztérium idén is? Tényleg erről most nem is volt szó.

Felállt továbbá a tartományi újjáépítési csoport (PRT) fejlesztési szakértői munkacsoportja, ez döntött a pénzek elosztásáról. Wow

HM is kap pénzt. Ez nekem új azért, nem erről volt szó.

Az FVM tevékenységéről már írtam, állategészségügy és valami áradás védelem. Programok folytatódnak. Lesz valami baromfi hús üzem, vagy feldolgozó.

Az IRM három rendőrt állomástat kint a táborban, akik mellé két-három hetente itthonról még további két rendőr érkezik rövidebb, speciális kurzusok oktatására. Kaptak megint pénzt.

Nem tudom ennek a három magyar rendőrnek a státusz hogy fog viszonyulni az EU-s rendőri misszióhoz (EUPOL) mert elvileg azok is küldenek rendőröket a PRT-ba. Most hétvégén lesz nagy nemzetközi donor konferencia Afganisztánról, amire az EU (gondolom a maga hozzájárulásaként) felajánlotta, hogy megduplázza az EUPOL létszámát. Jelenleg 231 fő az engedélyezett létszám, ez fogják megduplázni. Nekem is ez kicsit röhejes, mert jelenlegi létszám összeszedésével is nagy problémák voltak, a felszerelésről (terepjárók, kommunikáció stb.) nem is beszélve.

Gazdasági Minisztérium volt tavaly a fekete ló, aki nem tudta elkölteni a pénzt.

Az EüMről sem esett szó. Az EüM is rájött, hogy nem tudja elkölteni a pénzt, de ők legalább odaadták a HM-nek hogy építsen belőle szakrendelőt. A miniszterasszony kiment és átadta az alapkövet, erre asszem sokan emlékeznek.

Most lesz Oktatási Minisztérium projekt, gondolom afgán diákok jönnek majd Magyarországra. Nagyon jó, ennek nagyon örülök.

A külügy kiírta a következő 500 millióra a pályázatot Baglán tartományban. Tegnap azt az infot kaptam, hogy ez nincs fent a neten, mert amíg a közlönyben nem jelenik meg addig a nem teszik fel. Szóval ami lentebb jön az mint hallomásból van.

Most nem egy egy szektorra írtak ki pályázatot, hanem komplex fejlesztési tervekre. A pályázható összeg 210 körül van, a többi meg a már korábban elkezdett és újonnan induló minisztériumi projektekre.

Más. Találtam még egy kommünikét is a MÖSztöl. Egy hetes kb. Az írják: A Japán kormány támogatásával közelmúltban elindult újabb segélyprogram első lépéseként asztalosműhelyt épít a Segélyszervezet az etehadi menekülttáborban, melyhez egy 9 hónapos elméleti és gyakorlati szakmai képzés is társul 20 fiatal számára.
... a minisztériumok képviselői és a helyi súra tagjai megtekintették a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának támogatásával, az Ökumenikus Segélyszervezet által közelmúltban megkezdett – eddigi legnagyobb – 12 tantermes iskola építkezését. A Segélyszervezet által Afganisztánban építendő 16. oktatási intézmény a menekülttáborban lakó gyermekek oktatását segíti nagymértékben, akik jelenleg naponta kétszer 15 kilométert tesznek meg gyalogosan, hogy eljussanak a legközelebbi iskolába, s a lányok számára is elérhetővé teszi a tanulást, akiket a távolság miatt eddig nem engedtek el szüleik a szomszédos iskolába. Az épület a későbbi tervek szerint a Segélyszervezet által analfabéta felnőttek számára szervezendő írás-olvasás tanfolyamoknak is helyet fog adni.

Pár nappal ezelőtt Szlankó Bálint újságíró is megérkezett afganisztáni útjáról. Az origon két cikke van, az egyik a nőkről, személyes, oda voltak kommentek. A másik a politikai helyzetről, ez elég jó. Nagyon. Megszólal benne EU tisztviselő, afgán kormányzó, afgán parlamenti képviselő. Egy hibát találtam csak benne, szerinten Bálint rosszul írta le az egyik törzs nevét, nem Senvar, hanem Sinwari, (angolosan Shinwar). Ez egy keleti pastu törzs.

Azon pedig végképp röhögnöm kell, hogy Bálint ugyanazt a két parlamenti képviselőt interjúvolta, akikkel annak idején mi is készítettünk interjút. Azt hiszem megkezdődött egy jövőbeli magyar-afgán parlamenti csoport összehozása.

Bálintnak találtam még egy cikkét itt. Ebben is jó sok okos megszólaló van, de gy hiba így is belekerült, hogy: Az újraépítési és puha katonai tevékenységet is magában foglaló PRT komoly feladat, rajtunk kívül csak öt NATO-tagállam üzemeltet ilyet önállóan. Lássuk csak USA, Új Zéland, Törökország, Csehország, Németország, Spanyolország, Olaszország. A skandinávokat, meg délen szívókat nem említem, mert ott végül is vannak más nemzet katonái is. (Igaz, nálunk is vannak.

2 megjegyzés:

Daniel írta...

Péter, szerinted a Rocketi olyan csávó, aki életében el akarja hagyni Afganisztánt? Mert a mieink biztos nem mennek oda...
:-)

Névtelen írta...

Ha elindulsz Peshavartol az afgán határ felé csak oyan falvakat fogsz találni ahol fegyver barkácsolással foglalkoznak a helyiek . A Beretta legnégpszerübbb tipus. Egy paki munkás kb egy heti kézi munkával kireszel egy Beretta utánzatot. Már csak azért sem hihető a Berettás sztori mert a US nem szárazföldön viszi a katonai felszerelést at afgán katonák és rendőrök viszont S&M kaptak szolgálati oldal fegyverként nem pedig Berettát.