vasárnap, május 25, 2008

Az elfelejtett frontvonal: harcok Badghisban

Így születnek a tipikus posztok. Megnézem a ISAF Mirror friss számát, és látom, hogy a norvégok építettek egy laktanyát egy afgán kandaknak Qeysar-ban. (egyébként két cikk is foglalkozik a magyarokkal benne, a PRT-3-al) Hol van ez a Qeysar? Faryab-ban van, közel a Badghis tartományhoz. Ja így már érdekesebb.

Múlt évben már lehetett olvasni, hogy Badghisban, az ottani pastu zárvány miatt folyamatos az instabilitás. Ez a mostani a cikk is elismeri, hogy norvég és német katonák több összecsapásnak is a részesei voltak errefelé. Kb. két hónapja már említettem ezt a területet, mert egy remek elemzés jelent meg arról, hogy az ISAF plusz figyelmet szentelt ennek a területnek:

Maulvi Abdul Rahman: This Taliban-era governor of Ghor province now heads the Taliban’s operations in northwestern Afghanistan. He coordinated two large-scale assaults on two districts in Badghis province in the summer of 2007 resulting in numerous casualties.

Mullah Babai: A tactical-level Taliban commander in Badghis. He died along with 20 of his men during Operation Eagle Claw II in late 2007.

Mullah Abdul Qayum: Another tactical-level commander in Badghis province, although he originally hails from the Qaisar district of Faryab province. He was the leading Taliban field commander in the northwest during 2007. He was captured along with 17 of his men during Operation Eagle Claw II in late 2007.

Mullah Dastagir: A local Taliban commander in Badghis province and unofficial spokesman for the group’s “northern front,” Dastagir was arrested on March 16, 2008.

Meg még egy páran szabadon futkosnak. De március mindenképpen rossz hónap volt a tálibok helyi szerveződéseinek. Egyébként úgy látom a norvégok is megszenvedik a maguk misszióját, a helikoptereik nem bírják a hőséget, március végén ők is kaptak rakétákat minden komolyabb eredmény nélkül, és úgy látom ők is rákészülnek az első OMLT-re délen, bár a cikk nem írja hol. (a svédek és egy szakasszal növelik létszámukat, igaz északon).

Kulturált bázis egy afgán zászlóaljnak Badghis határán, mi mást jelenthet, mint hogy az ISAF még mindig súlyosnak ítéli a helyzetet ebben a régióban. Talán súlyosabbnak, mint a Baglan-Kunduz szegletben. Ott van új bázis, itt nincs.Ott van új kandak, itt nincs. Ok most kicsit csúsztatok, mert a qeysar-i bázist a norvégok fizették. Remélem azért ez nem úgy működik, hogy oda telepítünk kandakot, ahol bázis épül, hanem ahol nagy szükség van rá (hogy magamat támogassam érvekkel.

Itt a norvégok kommünikéje is a bázisról. Ez más a skandinávok második bázisa, amit építettek az afgánoknak. 430.000 dollárba került, az annyi mint (gyenge dollárral számolva 1USD=170 ft), nekem 73.100.000 jött ki. Hát ez CIMIC költségvetés kis híján. Az asszem valami 100 millió erre évre, vagy több. Érdemes lenne megtudni a norvég tapasztalatokat, bár az is lehet, hogy az afgán HM-nek van mindenről szabványa és csak fizetni kellett.

Vissza. Ahol ANA zászlóalj van, ott mostanában OMLT is van. Találtam egy februári cikket,a miből kiderül, hogy az afgán egység akkor amikor trénerekkel gyakorlatozott. Ők maradnak, újak érkeznek? Nem ugrik hirtelen errefelé katonáskodó nemzet plusz felajánlása. A norvégok biztos nem, a németek sokan vannak, talán tőlük? Hallottam még horvát OMLT ről, de azok Mazarban vannak, bár az éppen lehetséges, hogy olyan kandakkal, amelyet idetelepítenek?

Horvát OMLT-ről az alábbi videot találtam (megjegyzem a zenék figyelemreméltóan színvonalasak a videok alatt, nem ez a rocker metál vadulunk zene), teljesen felesleges megnézni, hacsak az ember arra nem kíváncsi, merre felé is működhetett az egység. Nos ebből úgy tűnt, mintha Sar-i Pul-ban lett volna a bázisuk.

Van hír arról is friss, hogy Badghisban és Farjab határán folynak a harcok. Az afgán egységek önállóan (OMLT támogatással???): killed 15 Taliban in "face-to-face fighting" in the western province of Badghis on Saturday, commander Ghulam Sakhi told AFP. Several other rebels were injured in the clashes in Ghormach district on the border with Turkmenistan, the colonel said.

Sőt a korábban emlegetett afgán légierő is állítólag bevetésre került (kíváncsi lennék mi lehetett) The defence ministry in Kabul said the fledgling Afghan air force was being used in the Badghis operation for the first time. (Egy amerikai tábornok szerint itt még öt év kell a légierőnek.)

Az a jó, hogy lassan minden felkerül a netre ,amit legutoljára Afganisztánban hallottam. Szóval Badghis és a Farjab határán elindult az új ISAF offenzíva. A probléma ott volt, hogy a terület a két regionális parancsnokság határán fekszik. Nem probléma ez, csak nagyobb összehangoltságot kíván a két parancsnokságtól. A cikk szerint kb. Taliban forces there currently include about 150 hardliners and some 500 irregular fighters. Az Op. Karez keretében a RC (N) tól német reconnaissance, logistics and KSK forces lettek ígérve és végül mentek is a norvég QRF-fel együtt. Mivel zárja a cikk szerzője az írást: At that point, Germany's allies had already been taking part in bloody fighting for a week.
megöltek

Nincsenek megjegyzések: