kedd, szeptember 29, 2009

Hollandia is kivonul - de hogyan!

A kivonulást már régóta tudjuk, mert bejelentették jó előre, ha jól emlékszem még 2008-ban vagy 2007-ben. Náluk a határidő 2010 augusztus volt. Egy-két éve sokat írtak a hollandokról Uruzgán tartományban, ahova áttelepültek Baghlanból. Én is írtam róla az OMLT-k kapcsán, a Baluch völgyben indított holland offenzíva kapcsán,amikor ott jártam a táborban a HM delegációval, Deh Rawud megtisztítására indított művelet kapcsán, vagy a Chora-i csata kapcsán. Ezek a helyek mind Uruzgánban vannak.

A holland jelenkét kapcsán feltétlenül érdemes még megemlíteni Marton Péterrel írt tanulmányunkat, amiben ő a uruzgáni holland fellépést vette górcsó alá.

Uruzgán kb olyan rossz hely volt 2 éve mint Helmand és Kandahár, és a hollandok (az ausztrálokkal együtt tegyük hozzá) képesek voltak valamennyit javítani a helyzeten. Ebben szerepet játszott a fejlesztési tevékenység és a kezdetben nagyon óvatos katonai fellépés. A NATO-ban sokan vádolták őket azzal, hogy nem szállnak rá a tálibokra, nem üldözik őket. A hollandok elképzelése az ink spot, olajpaca stratégia volt. A nagyobb település körzetekben próbálták megvetni jelenlétüket, hatékonyabb kormányzást, lojális rendőrséget kialakítani, és utána ezeket kiterjeszteni, ha kellett harcok árán is.

Most úgy tűnik az eredmény pozitív.

A felmérés nem a hollandok csinálták, hanem egy Tribal Liaison Office nevű NGOt bíztak meg vele, amely a törzsekkel foglalkozik Afganisztánban. A javulás elsősorban azokra a járásokra koncetrálódik, ahol a lakosság nagyobbik része él. Talán nem véletlen.

Persze a holland kormányban is vita arról, hogy hogyan tovább. Teljes kivonulás legyen, vagy maradjon egy egység az ANA képzésre. Az előbbi nézet szerint az 1500-2000 fős kontingens a 4 év alatt annyira kivérzett (nem szó szerint), hogy pihenésre van szükség. Fel kell tölteni a készleteket, rendbe kell hozni a haditechnikát, amelyet nagyon megviselt az elmúlt időszak. A hollandok vittek magukkal harckocsikat, nehéztüzérséget Uruzgánba, és a kandahári légibázison állomásozott néhány F-16-os, Apache, szállítóhelikopterek és C-130-as is.

Idevetem, hogy felvetődik bennem, hogy a magyar technika még meddig bírja? Mi is ott vagyunk 3 éve, nálunk is jelentkeznek ezek a problémák előbb utóbb.

A holland jelenlétről viszonylag dicsérő cikk jelent meg az Economistban. Egy idézet a hollnad megközelítésről, Péter említi:
Dutch army commanders have pursued an “ink-spot” approach, in which they focus on controlling the three central districts where 70% of the 627,000 population is concentrated. Other areas have been ceded, they say, until they can win popular support by demonstrating progress in the centre. General Middendorp points to recent success in the Baluchi Valley as proof that a “population-based” approach is bearing fruit. Dutch forces fought a long battle in the valley in late 2007, built patrol bases at either end of it and then stood back for a year, content to study the complex dynamics of the area from afar.

A másik, csak arról, hogy hogyan mérhető egy PRT eredményessége. Mi is átvehetnénk.
Since the Dutch arrived, the number of Uruzgan children in school has risen from 12,000 to 50,000; 100 health centres have been built; there are 31 doctors, up from just two; and infant mortality, still a horrifying 25%, has fallen from 36%.

A holland PRT kapcsán fontos megemlíteni a fejlesztési tevékenységet. Egészen pontosan volt egy Task Force Uruzgán egy erős battle grouppal és külön egy PRT-val. Ebben is több volt a katona persze, de ennek vezetője civil volt és diplomata személye mellett voltak vele fejlesztési szakemberek. Nem tudom csinált e külön CIMIC-et a battle group, de fejlesztést csak a PRT, civil szakemberekkel (fejlesztési szakemberekkel) és holland és más NGO-kkal. A harci csoport harcolt ha kellett, meg képezte a rendőröket, a PRT fejlesztett.

A USA külügy honlapja szerint: Another highlight is Afghanistan, where the Netherlands donated almost $116 million in 2008 through bilateral and multilateral channels; this is part of the Dutch commitment to provide a total of $311 million to Afghanistan from 2006-2008
Ennek egy része ment csak Uruzgánba, egy másik része mindenféle alapokba folyt be (LOPTA stb.)

A kanadai parlament weboldaláról: The Netherlands has contributed significant resources to reconstruction and development efforts in Afghanistan. Dutch development aid spending in Afghanistan was worth C$74 million in 2005 and C$107 million in 2006, with planned spending of C$113 million in 2007. Bilateral aid to Afghanistan accounted for 1.7% of Dutch ODA in 2004-2005, making it the 7th largest recipient country of bilateral aid. Since 2001, the Netherlands has provided emergency assistance and supported the Afghan government through the Afghanistan Reconstruction Trust Fund (ARTF). It helped organize the parliamentary and presidential elections, and has supported the fight against opium production and trafficking as well as the work of aid organizations in landmine clearance.

A holland 3D approach (diplomacy, defence and development) tette különlegessé a hollandok fellépését. Ez mindenkinél megvan, nekik azonban sikerült ezt valahogy szorosan integrálniuk és a fejlesztési szempontokat tenni az élre. Uruzgán nem volt jobb hely mint, Baghlan, nem volt nekik könnyebb.

Nem volt különlegesebb tapasztalatuk a civil-katonai együttműködésből háborús zónában, de három év alatt eljutottak oda, hogy az amerikai külügyminiszter a holland példát állította az amerikaiak elé. Ez azért többnek kell legyen mint udvariaskodás.

Holland jelenlétről végül egy 2 oldalas anyag egyenesen a londoni holland nagykövetségről: ausztrál jelenlét 770 fő, szlovákok 110 fő és OMLT is, franciák 70 fő. (a magyarokat is említi igaz). Fejlesztési dolgok kapcsán csak annyit idézek, amennyit muszáj. Azt vegyük benne észre, hogy nem egy éves single issue projektről van szó, hanem valami komplex, több területre kiterjedő dologról: In December 2007, the Netherlands signed a € 34 million contract with a development agency to improve market access for farmers, to set up small enterprises and cooperatives, to support the provincial and district administrations, and to organize the construction of an important road between Chora and Tarin Kowt to benefit trade and development in Uruzgan.

Talán még nem említettem, hogy Ausztrália gondolkodik a misszió átvételén. Marton Péter még egy éve írt az ausztrálokról, blogjából idézek:
Update no.2: I got an e-mail from UW's webmaster, pointing out that I was rather floppy and ambiguous in my references above to the order of battle in Uruzgan. I shall say thanks for the detailed description of the Uruzgan/Southern Afghanistan ORBAT as well as the elements of the Dutch involvement in general, which I will insert here for everyone's information:
"1) The (2nd) Australian Reconstruction Task Force is an integral part of Task Force Uruzgan and falls under Dutch command (Colonel Nico Geerts, to be precise).
2) ) The Australian Special Operations Task Group is NOT a part of Task Force Uruzgan. It falls under direct command of ISAF's Regional Command (South) at Kandahar Airfield.
3) The Dutch Provincial Reconstruction Team is only a very small (60 men/women) part of Task Force Uruzgan. The bigger part is made up of a Battle Group (ca. 500 strong) and supporting/enabling units (intelligence, logistics, medics, clerks etc). Seperately, there is a Dutch Air Task Force (ATF) with F-16's, Apache's and Chinooks.
4) Also seperately, there is a Dutch Special Forces Task Group ('Viper'), consisting of an estimated 150 members of the 'Korps Commandotroepen' (army commando's) and 20-30 Royal Netherlands Marine Corps commando's. They also fall under the command of Col. Geerts and ISAF. In addition there have been reports that they work closely together with members of US Special Forces Operational Detachment - Alfa's (ODA's) who in turn operate from different locations (FOB Ripley in Tarin Kowt; FOB Cobra (Ushay/Owshay, Shahidi Hassas district, NW) and FOB Anaconda (Khas Uruzgan district, NE)."

Az ötlet egyelőre még nem a hivatalos oldalról származik, sőt ami azt illeti gondolom a politikai nagyon óvatosan fog ehhez közelíteni és sokat fog számítani, hogy 2010-ben hogyan fog kinézni általában a nemzetközi szerepvállalás Afganisztánban.

Nincsenek megjegyzések: