szerda, február 20, 2008

Hírek Dél-Afganisztánból

Ma lesz az új PRT Kormánybizottság első ülése és mindjárt sajtótájékoztatót is tartanak utána a miniszterek (Göncz és Szekeres). Ez felvillanyozott, forradalmi fejlemény, hogy a közigazgatásban arra gondolt valaki, hogy lehetnek érdeklődők. Persze nem tömegesen, de ezen dolgozni lehet. Remélem ott tudok lenni.

Addig is néhány friss és nem friss hír. Kezdjük Kelet-Afganisztánnal, egy érdekes cikk az antropológusok felhasználásáról Kunar tartományban. Ez egy viszonylag új kezdeményezés az egyébként nagyon gyorsan tanuló amerikai hadsereg részéről. Társadalomtudósokat (na ez lehet így erős) visznek magukkal ki a terepre, akik megpróbálják feltérképezni azt a társadalmi, kapcsolati hálót, ami egyébként láthatatlan marad a katonék számára. Nem is mondom, hogy milyen jó lenne ez Baglánban is.

Why they fight. That is one reason for the new focus in Kunar on gaining a better knowledge of the "human terrain." Called back to military service just as he was preparing to begin doctoral studies in anthropology at the University of Illinois-Chicago, Staff Sgt. Justin Faulkner is now assigned by LeGree to learn about the personal ties, customs, and culture in the Korengal Valley, where the U.S. military is facing a protracted military engagement. "There really hasn't been much ethnographic work done here since the British back in the 19th century," says Faulkner. "I'm assigned to try to meet with elders and try and understand why they fight us," he adds. "We are finding out that it has a lot to do with tribal differences and geographic isolation."

Dél-Afganisztánban a kanadaiak megúsztak néhány súlyos robbantést, sajnos az afgánok nem. 17-én Kandahárban a kutyaviadal látogatói között robbantott a merénylő, kb 100 halott, köztük egy híres anti-tálibnak mondott hadúr 35 emberével együtt. Ezzel át is vették Baglántól a legsúlyosabb merénylet szomorú címét.

Másnap Szpin Boldakban másik kb 35 halott. Mintha valahogy tegnap vagy az előtt is robbantottak volna arrafelé. Hova is mennek majd a magyar különleges alakulatok? Azt hallottam nemrég, hogy a kanadai alakulatok legtöbb áldozatukat útszéli robbantásokban szenvedték el, nem harci cselekményekben.

Uruzgánban, északra Kandahártól új offenzíva indult Deh Rawúd megtisztítására:
The area around Deh Rawod is strategically important. Whoever rules here holds the power over an important north-south route in western Uruzgan and the routes to the neighbouring province of Helmand. In addition, the area has great symbolic value: Taliban leader Mullah Omar spent part of his youth here, as did his right-hand man, Mullah Berader, who was killed last August. When Hamid Karzai returned to Afghanistan at the end of 2001 later to become president, the first place he visited was the region around Deh Rawod.

The Patan Ghar operation started last weekend in deep secrecy with an operation by an airbourne unit. They were flown into the area in Chinook helicopters, some of them Dutch. The total number of ISAF troops is believed to be 800, including an estimated 300 Dutch soldiers: units from the Battle Group and the Provincial Reconstruction Team. There are also reports that at least 500 Afghan government troops and police officers are involved in the operation.


Itt az első hír (legalábbis amit én látok) a cseh hozzájárulásról Uruzgánban. Ahogy a magyarok, úgy a csehek is bedobtak valamit a fazékba, hogy a hollandok ne akarjanak kijönni Uruzgánból. Prága - a hír szerint - a PRT-ben (nem a battle groupba) ajánlott fel egy 62 fős egységet 2008 második felére. Ha jól értem a tábor (PRT bázis?) védelme lesz a feladatuk. Szlovénia is segítséget ígért, mi nem vagyunk megemlítve.

Közben megkezdődött a Logarban tartományban működő cseh PRT felállítása, az első katonák és civilek már megérkeztek a hír szerint. Most már csak 10 civil működéséről beszélnek a PRT-ben. 30 ról indultak. És ennél a mondatnál felröhögtem:
The first part of its PRT has been flown to Logar to ensure the development of the region.

Mintha magyarok lennének. Hihetetlen, hogy a kezdők mind elsütik ezt a hülyeséget. Biztosítani a tartomány fejlődését? 200 katonával? A szerkesztőknek ott sincs jobb ötletük.

Nincsenek megjegyzések: