csütörtök, február 21, 2008

Tárcaköziből Kormányközi

Tegnap megtartotta alakuló ülését a a PRT Kormányközi Bizottság. A lényeget összefoglalja a Küm honlapjára felkerült sajtókommüniké. Király! Végre a KüM is beszállt a tájékoztatásba, már nagyon ideje volt. Szétszedve a kommüniké szövegét a lényeg a következő:
- A KB negyedévente ülésezik
- Alatta szakállamtitkári szint az előkészítésért, igény szerint ülésezik
- Szakértői munkacsoport, szintén igény szerint ülésezik.
-
Az új testület társelnöke Göncz Kinga külügy- és Szekeres Imre honvédelmi miniszter; tagjai a gazdasági, az igazságügyi, a pénzügyi tárca vezetője, valamint a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.

Ha jól értettem a lényeg itt van, ez a csoport/szint dönt az egyes projektek befogadásáról? Az új elképzelés szerint nem a bizottság osztja szét a pénzt (ahogy azt a tárcaközi bizottság korábban - sok konfliktussal, megkérdőjelezhető ésszerűséggel - tette), hanem a most eldöntött fejlesztési irányelvek szerint pályázni lehet. A fő területek nem változtak:
- egészségügy
- oktatás
- mezőgazdaság
-
közigazgatás (új)
- az önkormányzatok kiépítése (új)
- a munkahelyteremtést és a fenntartható fejlődést célzó programok
- a rendőrséget nem tudom hova lehet besorolni, ha nem a közigazgatáshoz, akkor ez most hiányzik.

Közigazgatás fejlesztése és önkormányzatok kiépítése (mit jelent az hogy kiépítése? ez félremagyarázható) igazából az új projekt. Ebben a hírek szerint részt akart/akar/fog venni az Önkormányzati és Településfejlesztési Minisztérium és a Demokratikus Átalakulásért Intézet
(ICDT)

Az első három irány passzol az Ökumenikusok, a Baptisták és a FVM megkezdet projekteihez.

Az összeg idén is 500 millió. Kicsit késésben vagyunk a projektek kiírásával, de állítólag a KB ülés után felgyorsulnak a dolgok.

Végül állítólag eldöntésre került, hogy lesz fejlesztési tanácsadó (DEVAD) is a PRT-ben. Ez bölcs döntés volt. Egyre több magyar projekt indul be Baglánban a helyi koordináció és együttműködés fenntartása az afgán és nemzetközi szervezetekkel pedig az egyik kulcsa a sikeres munkának. Tekintve, hogy valószínűleg a politikai feladatok sem csökkennek (egyre jobban beágyazódik a a POLAD és a PRT is a helyi döntéshozatali szövetbe) célszerű és számos más PRT-ban is gyakorlat a fejlesztési tanácsadó kiküldése. Hajrá

Nincsenek megjegyzések: