hétfő, május 19, 2008

Uruzgán még - új offenzíva a Baluchi völgyben

Új offenzíva indul Uruzgánban vagy inkább már folyamatban van. Mielőtt azonban folytatnám, revideálnom kell magam az afgán hadsereg állapotát illetően. Ebből a tavaly nyári ISAF hírlevélből az derül ki, hogy pl. pont az ausztrálok képeznek utászokat Uruzgánban (nem tudom mi a hivatalos fordítása), ebből a hírlevélből, meg hogy van szállító légiflottájuk, igaz gondolom semmi akcióra nem használható.

Szóval olvasom a yahoo-n, hogy afgán-ausztrál-holland offenzíva indult el a Baluchi völgyben.
"The aim of this series of operations is to clear out the Taliban, and then build the physical infrastructure -- patrol bases particularly -- which will allow the Afghan National Army and police, with support from the International Security Assistance Force, to dominate these areas."
- mondja a cikkben valaki. Itt az ausztrál hadsereg saját közleménye az esetről, sok fényképpel és névvel (Hm kommunikáció figyelem! - képpel és névvel)

Ez az terület, amely Tarinkótból (Tarin Kowt) északra vezet Chora-ba. Ez a fő közlekedési útvonal mindenkinek, így a táliboknak is, ezért tavaly a chorai csata után, még a tél beállta előtt az ISAF elindította a Spin Ghar hadműveletet, hogy a területet megtisztítsa a táliboktól. Marton Peti több posztot is szentelt ezeknek, és itt egy is jónak tűnik. Hogy térképen is lássuk:
A kép innen. Ezen jól látni a völgy elhelyezkedését.

Az Uruzgan weblogon van egy hosszabb cikk, ami szintén már ehhez az művelethez kötődik. A szerző szerint most Uruzganban is nyugalom van, mert az "aratás" ideje van a mákmezőkön és ilyenkor mindenki a földeken van.

Más.

Az év második felétől a szlovákok veszik át Kamp Holland őrzését. Nem tudom ez létszám emelkedéssel is fog e járni, jelenleg 115 fő az ISAF-ba engedélyezett létszám. Nem sok de ha jól látom 90 százaléka délen, Uruzgánban és Kandahárban van.

The Slovak army has a mandate for 115 servicemen in the ISAF operation in Afghanistan, with 69 soldiers serving there at the moment - 56 in the multi-functional sapper company at Kandahar base, seven in the medical team at Kabul airport, three in the provincial reconstruction teams in Puli Khumri and Tarin Kowt, and three officers based at ISAF headquarters in Kabul.

Ezt találtam még a USA küügy honlapján:A 57-man military engineering brigade is present at Kandahar airbase in Afghanistan, and the Slovak Parliament approved in December 2007 an increase in Slovakia's commitment to ISAF that will bring the total deployment to 115 in 2008. Slovakia participates in a joint Czech-Slovak peacekeeping force in Kosovo.

Irakból a katonákat csak 2007 februárjában vonták vissza, egy military engineer brigadet. Szóval jelenleg a 115 fő már a megemelt létszám.

Egy másik oldal azt írja: The contribution is aimed at Operational Mentoring and Liaison Teams, force protection and medical support in cooperation with the Netherland’s contingent.

Na akkor most már eléggé összezavartuk magunkat.
Őrzés védés vagy OMLT vagy mindkettő?
Az uruzgáni 69 fő lesz mind a fenti feladatokra, vagy átmennek még katonák (gondolom 69 fővel egyedül nem lehet őrizni a tábort?

Ausztrálok is küldenek még OMLT Uruzgánba: Seventy Australians in Operational Mentoring and Liaison Teams, known more quaintly as "Omelettes", are about to take on a similar role in these outlying bases when the Labor Government's new policy of embedding experienced troops with Afghan units comes into operation in the next month.

Ez lehet két vagy három OMLT is akár. Elvileg az tartományba telepített afgán zászlóaljakból öt lesz a végén, három infantry, egy támogató, meg egy harci támogató (talán ezek hivatalos elnevezései). Most hollandok vannak, de akkor lesznek ausztrálok, magyarok, állítólag franciáról is lehetett hallani, meg most az esetleges szlovákok is. Minden esetleges.

Végül itt van még egy kis szösszenet az uruzgáni PRTról. Ja, hollandul. De ilyen fordító programmal egész jól lehet érteni. Mi jött át belőle?
- A Dynacorp fizeti a rendőrök fizetését, amit ők az ujjlenyomatuk ellenében vehetnek át.
- A hollandok 2 mio euroért egy új - ha jól értem hatalamas - ANP főparancsnokságot fognak építeni Tarinkótban (Tarin Kowt)
- A PRT részt vesz a rendőrség apróbb dolgokkal történő ellátásában,
- Közös járőrözések

Itt van valami a Wikipediáról. Ami érdekes és keveset hallani róluk, azok az FOB - nemtom milyen, előretolt bázisok - amelyekből ha jól számolom legalább három van.

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Lehet, h csak nekem érdekes, de az ausztrál honlapon lévő fényképek közül a 7-en igencsak virágzik a mák :) (és mit keres ott a kislány?)

wape írta...

Igen, mert a mákírtás az afgán parasztokkal szúr ki legelőször, nem azokkal, akiknél a nagy haszon jelentkezik. Másrészt a tálibokat akarom legyőzni, és akkor nem idegeníthetem a lakosságot azzal hogy kiírtom az egyetlen bevételi forrását - még akkor se ha annak egy része táliboké lesz, mert úgy persze, hogy t. szimpatizánsokká teszem őket. Leegyszerűsítve erre jöttek rá a NATOban, úgyhogy most brit, kanadai, amerikai stb. katonák nem foglalkoznak a mákkal, csak a tálibokkal. Nem lehet egyszerre mákot írtani és a lakosság támogatását is megszerezni, nincs az a CIMIC pénz

Unknown írta...

Félreértés elkerülése érdekében ezzel én is tisztában vagyok, a korábban idézett tanulmányok, illetve jelentések is ezt támasztják alá.
Csak akkor is tetszik a kép...

Unknown írta...

A ISAF-nak és a NATO-nak és minden éritett szervezetnek valószínű ez lesz a legnagyobb dió életében, hogy ezt a paradoxont feloldja....