péntek, szeptember 28, 2007

Chora-i csata 2006 júniusában

David Axe újságíró, aki hosszabb időt töltött, dolgozott együtt az uruzgani hollan harccsoporttal, egy cikkben foglalata össze a tapasztalatait. Nem lehet behivatkozni egyszerűen. Az újság, amiben megjelent itt van, a cikkhez a 26 oldalra kell lapozni.

Viszonylag elismerően nyilatkozik mind a holland, mind ausztrál egységekről. Ami rendkívüli az írásban, hogy a harcokat a holland belpolitikai vitákkal összhangban mutatja be, így azt is, hogy a parancsnokoknak milyen frusztrációt okoz(ott), hogy otthon azok a politikusok, akik elküldték őket Afganisztánba, nem álltak ki mellettük, nem bíztak szakértelmükben eléggé amikor harcolniuk kellett és amikor semmi másra nem vágytak csak egy kis kiállásra otthon.

A Chora-i harcokról már van wikipedia bejegyzés, egész korrekten írja le mi történt. Kb 500 talib tavaly nyáron lerohanta a várost, benne afgán rendőrökkel és mintegy 60 holland katonával. Amit ki szeretnék emelni - és ehhez fontos info a fenti cikk David Axe-től - hogy a chorai holland egység parancsnoka, konzultálva a battle group parancsnokával (maradás és harc versus kivonulás a városból és azt a tálibok kezében hagyni) úgy döntött, hogy maradnak. Nem konzultáltak Hágával és a politikusokkal és nem konzultált az ISAF és a NATO parancsnokokkkal.

Tarin Kowt-ból elindult egy holland egység némi ausztrál és amerikai kiegészítéssel. Hatod napra sikerült kiűzni a tálibokat, meghalt 100 tálib és civil, két holland egy amerikai katona és számos afgán rendőr. Volt pillanat, amikor mind hat holland F-16-os levegőben volt és bombázott. A harcok első napján halt meg robbantás során az első holland katona, a második negyedik nap, amikor egy mortár töltése közben felrobbant a kezében a cucc.

Hollandiában azért szól nagyot a hat napos háború, mert otthon nem népszerű az szerepvállalás és ezért úgy lett eladva, mint valami helyreállítási - azaz nem katonai - misszió.

A hollandok épp csak megérkeztek nyáron - Magyarország ekkor kezdte el előkészíteni a bagláni missziót, a tábort Pul-i Kumriban épp kiürítettek a hollandok és mentek Uruzgánba.

Ezek után a jött a csata Chora-ban. A második haláleset után bepánikolt kormány (itt linkelném be a cikket, de csak a lapot lehet) és magyarázkodni kezdett, hogy a későbbiekben kisebb méretű lesz majd az egység. Ettől meg a holland parancsnokoknak ment el az agyvize, mivel kisebb egységgel nem lehet tartani azokat a területeket, amelyeket akkor ellenőriztek, azaz olvasatukban, amit a táliboknak nem sikerült (elfoglalni), azt megteszik nekik a holland politikusok. A frusztrált parancsnok épp azt nem kapta meg, amire a srebrenyicai események után leginkább szüksége lett volna a holland hadseregnek. Egy kis elismerést, hogy a hollandok képesek harcolni, nem nyúlszivűek és ha kell nem haboznak harcolni.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

"egy mortár töltése közben"

magyarul aknavető:)

Nagyon jó a cikk, többek között pont emiatt kell nekünk az aránylag békés északon maradni. Bele sem merek gondolni, hogy a mi politikai elitünk mekkora ordító f@szságokat mondana/tenne ilyen helyzetben.

Névtelen írta...

Na, muszáj kötekednem, mert szerintem David Axe annyira azért nem kúl. Az egyedülálló, a belpolitikával való összeeresztést én a magam részéről már júniusban elkövettem egynéhányszor, mikor kommentálgattam a csórai fejleményeket. Axe akkor azzal volt elfoglalva, hogy írt egy elég bizarr cikket, miszerint a csórai eseményeket közvetlenül megelőző Tárin Kót-i VBIED azért üthetett be, mert ott egy holland Bushmaster jármű megállt a konvojból - gyümölcsöt szedni egy fáról Axe szerint - és feltorlódtak mögötte a többiek, ami miatt sebezhetővé váltak. Namármost nem gyümölcsöt szedtek, hanem a Bushmaster antennája akadt be egy fa ágaiba inkább, és nem is a Bushmaster mögött feltorlódott járműveket érte a robbanás, hanem a konvoj első járművét, jóval előrébb (egy YPR-765-öst). Annak amúgy nem lett volna nagy baja valószínűleg, viszont egy holland katona deréktól felfelé ki volt bújva a belsejéből éppen, és így srapnelek ölték meg végülis.
Axe mostani cikkének annyi az üzenete, hogy a holland katonák kúlok, a holland főnökség meg nem kúl. Van benne valami, bár lehetne itt kicsit árnyaltabbnak lenni, és észrevenni a holland pártok ellentéteit az ügyben, meg a magas rangú katonai vezetés szempontjait a költségvetési megszorításokat illetően. Szóval Axe nem bonyolította azért agyon a dolgot.
Hibát meg vét eleget. Ez a "Hága a katonák győzelme után bejelentette, hogy ki fognak vonulni, és ezzel a tálibok helyett mért rájuk vereséget", ez qrvára nem igaz. Csak most lesz döntés majd arról, hogy mit fognak csinálni. (Jelenleg éppen offenzíva van a Belúdzs-völgyben.) Meg amúgy nem csak Tárin Kótból mentek egységek anno, a csórai harcok idején, hanem még a jóval messzebbi Deh Rávúdból is.
Szrebrenyicában pedig az ENSZ szerepe, meg általában együtt mindenkié szerintem durvább volt, mint a hollandoké (csak a hollandok vitték el a balhét látványosan).