péntek, augusztus 08, 2008

ANA kiképzés és OMLT-k

Végül az a hír ragadta meg a figyelmemet, hogy egy óriás francia konvoj, 94 autó, indult el Kandahárból Uruzgánba OMLT-t csinálni. Ez a legegyszerűbb számítások szerint 200 embert jelent, ami egy nagy francia kiképző egységre utal. (a franciák közben átvették Kabul irányítását és felvonulóban vannak Kapisza tartományba is, talán egy önálló PRT-ba).

Kicsit zavaró nekem ez a sok ember, azaz nem értem, hogy miért ilyen sokan. OMLT létszámra olyan 19-25 főt szoktak mondani, Tömböl tábornok egyszer azt is nyilatkozta, hogy ez felmehet 35-40 főre, ha mindenféle logisztikai csoportra is szükség van.

Uruzgánban összesen öt zászlóalj lesz , három lövész vagy gyalogos, egy combat suppport és egy combat service support (mindig elfelejtem a magyar nevüket). Ebből az öt egységből egy lesz a magyaroké a dolgok jelenlegi állása szerint, négy lehet másé. Ha felteszem, hogy a másik négyet a franciák fognak vinni, ez a 94 autó akkor is sok. Vagy lehet, hogy ők fogják, de mivel hosszútávon terveznek, építenek mindjárt egy kisebb tábort is maguknak. Okoskodás? Abbahagyom.

Újrakezdem,. mert közben az Uruzgán blogon találtam egy hírt, talán itt angolul is olvasható (fordítóprogrammal). Azért volt ez a sok autó, mert holland és afgán katonák is biztosították a franciákat, valamint a teherautók is bent voltak a konvojban. A franciák Deh Rawoodban fognak egy kandakot képezni.

Az OMLT világosak. Egy francia, egy ausztrál, egy magyar, a többi holland. És mi is meg vagyunk említve! Végre!

Itt az egyik holland OMLT-ről egy cikk, hollandul, de babelfisshel egész jól érthető angolul is.
- Holland tengerészgyalogosok adják ezt az OMLT
- Deh Rawoodban vannak együtt ANA katonákkal
- Együtt járőröznek (foot partol)

A második cikk azért érdekes (bablefisshel) mert kiderül belőle, hogy hol vannak bázisok Urzugánban, ahol a holland/ausztrál és afgán katonák együtt szolgálnak. Kiderült, hogy egy szép gesztus jegyében néhány bázist elesett afgán katonákról neveztek el. Szerintem így még sose becsültek meg egyszerű afgánokat, még a saját afgán vezetőik sem.

Közben a Helmandba vezényelt tengerészgyalogosok egy részének ismét meghosszabbították a maradásukat. Ha jól követem a híreket ez már a második vagy a harmadik ilyen bejelentés. Most már csak a kiképzéssel (OMLT?) foglalkozó zászlóalj fog maradni.

Itt pedig két cikk az ANAról, amely sok vélemény szerint egyre jobb állapotba kerül. Az Economist cikke nagyon kompakt, röviden össze van benne szedve minden problémája és sikere az hadseregnek:
Negatívum:
- a tádzsikok túlsúlya mindenki rovására
-They resist carrying rations or ammunition on patrol, preferring to forage from villages
-Korrupció, bár jóval kisebb mértékben mint bárhol másutt Afganisztánban

Itt meg a fejlődés: After a slow start the army is at last emerging as a credible fighting force. In 2007 $7.4 billion went into training and equipping it and the police. Every week now, a Kandak (a 650-man battalion) finishes training and takes to the field. The army will reach its initial target of 80,000 early next year. The army looks very different from the ragged force of three years ago, when units sent to the south were losing 30% of their men through desertion. Desertion rates in Helmand are now only 7%; about half of all soldiers re-enlist. They are better equipped, too, with body armour, M-16 assault rifles and the latest model of Humvee armoured vehicle.

A másik cikk egy kicsit színesebb, több dologgal foglalkozik:
- The basic wage for soldiers in the ANA starts off at US$100 (Dh367) a month. They sign three-year contracts and can be sent anywhere in the country, unless, as one platoon sergeant said, they have connections in the government who can help them avoid Taliban-strongholds. Lásd korrupció

- Officials insist morale is good, but Afghan troops have been seen smoking drugs, refusing to follow orders and threatening to quit. Despite these problems, they are generally held in higher regard than the police. One American who worked as a mentor at the training centre privately agreed they were a little more professional.

Mindeközben a nemzetközi erők arra készülnek, hogy 2011 magasságában/tól lassan átadják a feladatokat a kiképzett afgán haderőnek és maguk visszavonuljanak az aktív harci tevékenységtől. Ezt az elképzelést most már annyiszor olvastam, hogy nekem is feltűnt. többször

Nincsenek megjegyzések: