péntek, augusztus 08, 2008

Új hozzáállás apró jele a fejlesztésben

Olyan híreket olvastam az elmúlt napokban, kettőt is, amely végre azt az érzése keltette bennem, hogy fejlesztés és kábszer kapcsán lassan rájönnek valamire a döntéshozók is.

Ez a kedvencem. A USAID és az afgán kormány 50 millió dollárt szán arra, hogy dél-afganisztáni farmereket rávegyen más növények termesztésére. OK, sok ilyet hallottunk már. De mivel akarják őket rávenni?
- The project is at aimed encouraging farmers in the province switch from opium to other crops. Part of the cash will be spent on a modern agricultural research centre and a new airport at Lashkar Gah - the first purely civilian-controlled airport in Helmand
- A purpose-built processing centre at the new Lashkar Gah airport will enable the new crops to be properly stored and packaged
- Some 18 million dollars will be allocated to paving the 2,200-metre (yard) runway, building the new airport terminal and constructing the agricultural centre.

Végre egy hír arról, hogy a piacrajutás feltételeit is valaki a szempontok közé sorolta és hajlandó rá pénzt áldozni! Erről idáig csak a szakártők javaslataiban lehetett olvasni. És hogy miért kell egy repteret és egy feldolgozó és tárolóüzemet komolyan venni? Mert az biznisz a pakisztáni kereskedők kezében van, akiken keresztül vezet jelenleg az egyetlen út a piacra. Olyan ez mint a magyar dinnye, meggy stb. termelők. Megtörni a felvásárlók hatalmát. Csak ott ez sokkal nagyobb erősebb, informálisabb, ás talán erőszakosabb is ha kell (meg talán a tálibokkal is össze van fonódva, ha úgy hozza szükség lásd tálibok és a szállítómaffia kapcsolata).

Ez másik cikkben Kandahár kapcsán ugyanezt lehet olvasni: It was a disappointing result for the Afghans, who had been hoping to get help with their fruit exports during harvest season. Kandahar's streets are lined with vendors selling heaps of fresh melons, tomatoes and other produce at this time of year, often getting low prices because of plentiful supply and a need to sell quickly before their products spoil in the summer heat.

Prices are also depressed by the monopolistic practices of Pakistani traders who control the business by handing out loans that oblige their Afghan counterparts to sell at fixed prices, Kandahar's politicians say. Despite rising fuel and food costs around the world, farmers on the Afghan side of the border get only $1 for 4.5 kilograms of grapes, and about 50 cents for 4.5 kilograms of tomatoes, and local residents say the prices haven't changed in decades.

The Kandahar council had been hoping to break the Pakistani traders' control of the business by setting up their own financing system and improving cold-storage facilities.

A cikk egyébként arról szól, hogy micsoda vita kerekedett a kanadai, az amerikai és a kandahári vének között a kábszertermelésről,miután az USA egyre türelmetlenebb a termelés eredménytelen felszámolása, csökkentése miatt.

És akkor a saját szűkebb környezetünket is említsük meg. Kunduz. Mennyire biztonságos? Investment in Kunduz province has increased by 50% this year over last and the number of merchants has risen from 200 to 3,000. Ennyire, nem hangzik olyan rosszul. Miről szól a cikk?
The Afghan chamber of commerce in Kunduz is working with America’s department of commerce to teach Afghan businessmen how to package fruit to meet international trade standards.

More than 60 fruit traders from the north will attend a three day, American-sponsored conference where they will be taught about international trade laws and standards, the deputy head of the Kunduz chamber of commerce, Haji Abdul Rasool Amiri, said.


Nem tudom volt e kooperáció, vagy hogy válogatták össze az embereket, de pl ha a két PRT együttműködött volna, mehettek volna bagláni vállalkozók is erre a workshop-ba és akkor 0 pénzből adtunk volna valamit a helyieknek. Lehet, hogy mentek is, de mivel hír erről nem szólt, azt kell hinnem, hogy ezzel nem volt ideje senkinek foglalkozni és elszalajtottuk a lehetőséget. Vagy győzzön meg valaki a kommentben, hogy ez miért nem lehetséges :)

Nincsenek megjegyzések: