péntek, október 26, 2007

Noordwijki informális NATO találkozó eredményei

A magyar lapok legtöbbje az MTI sovány hírét vette át (ha jól állapítottam meg), egyedül talán a Népszabadság volt, amely kellő mélységben foglalkozott a témával. A találkozó hátteréhez hozzátartozik, hogy az USA és a Dél-Afganisztánban állomásozó többi ország egyre frusztáltabb és idegesebb, hogy a bajban egyedül maradnak, és NATO szolidaritás sehol sincs, amikor igazán szükség lenne rá. A reakció Kanada és Hollandia esetében az volt, hogy befenyegettek mindenkit, hogy bizony nem fogják meghosszabítani a mandátumukat 2009-től (vagy 08-tól?), mert Afganisztánnal nem lehet választást nyerni ott sem.

A leghangosabban az amerikaiak bíráltak, Gates hadügyér felvetette, hogy ha nincs segítség a többi NATO országtól, akkor ők csökkentik/kivonják Koszovóból csapataikat (1600 ember), és átküldik őket Afganisztánba. A NATO főtitkár felvetette, hogy rotálják az egyes országok csapataikat délen. De tényleg csak felvetette, hogy ezzel is vitát, párbeszédet generáljon. Magyar részről az utolsó pillanatig függőben hagyták a dolgot, a HM még a kiutazás előtt sem volt hajlandó megerősíteni, sem cáfolni a hírt.

Milyen eredményeket hozott a találkozó. Így távolról úgy tűnik, hogy most a hollanadok támogatására ment rá minden. 9 ország ajánlott valamit és mindenki Uruzgán tartományba küld embereket. A France and Germany offer trainers for Afghan army c. cikk szerint az
Franciaország 50 katonát OMLT-be
Németország megtriplázza kiképzőit (200 főre emelkedik számuk), valszeg ők is OMLT-t csinálnak Uruzgánban,
Grúzia küld 160 katonát, nekik még nincsenek Afganisztánban katonáik.
Csehország és Szlovákia együtt 160 főt ajánlottak fel
Albánia és Horvátország ismeretlen számút.

Hogy mi az OMLT, arról itt és itt írtam.

Az cikk nem említi Magyarországot, ami több mint sajnálatos főleg azután, hogy mi nemcsak műveleti egységet, hanem a kabuli reptérre is küldünk 50 katonát. Mondtam ma a Népszabi volt a legjobb, legrészletesebb. Századnyi magyar elit egység megy Afganisztánba írják.
A szolnoki Bercsényi László különleges műveleti zászlóalj egyik százada negyedéves váltásokkal egy évet tölt Afganisztánban... A magyar felajánlást, a bercsényisek mandátumát mind az öt parlamenti párt jóváhagyta...

Itthon már bejelentették (szept 11. konferencia, Parlament) most kint is, hogy egy évvel tovább visszük a PRT Baglánban:
Szekeres Imre Noordwijkben megerősítette a Washingtonban tett felajánlásokat, a Bercsényi-század mellett a Baghlan tartományi újjáépítő csapat mandátumának egy évvel való meghosszabbítását, valamint a kabuli repülőtér légiirányító-csoportjában (kiküldött szakemberekkel) a vezető nemzet szerepének felvállalását.

És lesz egy negyedik elem is, egy saját OMLT Uruzgánban, azaz is mi is hozzátettünk valamit a "holland csomaghoz":
Afganisztáni jelenlétünk még egy elemmel bővül, az összecsapásokról szóló hírekben gyakran szereplő délen, a hollandok katonai műveleti területéhez tartozó Uruzgan tartományba húsz magyar katonai összekötő-tanácsadó (OMLT) utazik, hogy az ott tevékenykedő, ezrednyi-zászlóaljnyi afgán ezrednek segédkezzen. A misszióval mind az öt magyar párt egyetért. Az időpontot, a NATO, a hollandok szándékával egyetértésben előrébb hozták, de a katonák kiutazása csak akkor kezdődik, ha a magyar csoport felkészülésének, felszerelésének, az utánpótlásnak a biztosítása (nagyrészt holland feladat) megtörténik.

Lássuk akkor miből is fog állni egy év múlva a magyar katonai jelenlét:
Kb 200 katona Baglánban, mint a PRT fő ereje
kb 50 fő kabuli reptér, mint a nemzetközi légiirányító csapat fő ereje
kb 20 fő OMLT Uruzgánban (számukat egész jól belőttem, csak a helyszínt nem)
kb 50 fő különleges műveleti szakasz Dél-Afganisztánban. (információim szerint ez az egység az amerikaiakkal fog dolgozni ISAF keretek között, azaz vagy Zabul tartományban lesznek vagy a négy déli tartomány valamelyikében különleges feladatokat hajtanak végre. Az kiküldendő egység létszámáról nincsenek pontos adatok, de zászlóalj feltöltöttségéből ítélve nem hiszem, hogy 50 főnél több lesz)

Az OMLT és a Bercsényi szakasz olyan területen fog működni,ahol szinte biztosan harcba fog kerülni a tálibokkal. Remélem felkészült rá a kormányzati kommunikáció.

A Népszabadságos cikkre még annyiban visszatérnék, hogy a miniszter elég optimista a magyar részvétel NATO megítélését illetően. Biztos neki minden külföldi megdicséri a hozzáállásunkat, és ebből vonja le a következtetést. A BBC-n van egy kimutatás, hogy ki mit vállal Afgaisztánban. Értelemszerúen és a szomszédokkal hasonlítottam össze a jelenlegi (Noordwijk előtt) állapotokat.
Lengyelek: 993 katona, szabad felhasználású Kelet-Afganisztánban,
Horvátország: 199 katona, 1 OMLT Mazarban, 1 tiszt nálunk, a többi nem tudom hol van, nem NATO tag
Románia: 556, Zabulban, harcolnak az amerikaiak oldalán
Csehország: 233 katona, ebből egy különleges műveleti egység harcol délen, Kandahárban asszem, és a többi Logar tartományban, ami már a problémás Kelet-Afganisztánnak számít
Albánia: 138 katona, hol lehetnek?
Szlovákia: 70 katona, és ők hol vannak?
Bulgaria: 401 katona

Ezeket a számokat összefoglalva az én érzésem az, hogy a magyar részvétel jelentős, arányos, de nem kiemelkedő. Hasonló kaliberű, múltú országok (kivétel csak Szlovákia), ugyan nem vezetnek PRT-t (ez mindenképpen a mi javunkra szól), de már küldtek katonákat délre vagy keletre (mi idáig nem), ahol most a legnagyobb szükség van emberre, vagy már volt OMLT-jük.

Azzal, hogy most lesz délen OMLT-nk, nemzeti megkötés nélküli szakaszunk, kabuli reptér irányító vezető nemzet leszünk, szóval mindezek együtt a PRT mellett úgy érzem ismét fognak egy kis előnyt és politikai tőkét adni.

A noordwijki találkozó a holland számára szerintem előnyös volt, nem hiába fenyegették a NATO-t. A jelenleg kint levő 1500-1700 holland és 900 ausztrál katona mellé még érkezik (ha jól számolok) még
kb 210 főnyi OMLT (50francia+20magyar+140német szerintem ez 9 OMLT egységet jelent, de biztos tévedek)
kb 320+ismeretlen számú egyéb katona

Ez a kinn levő kb. 2500 katonának az egyötöde, ami szerintem jelentős. Nem tudni (de valószínűsítem), hogy az új erők érkezését a hollandok arra használják majd fel, hogy bejelentsék, hogy csökkentik a kint levő erőik számát. Ez jó fog jönni a parlamenti döntés előtt.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tök jó összesítés. De egy-két dolgot még nem értek. Kommentet jól informáltaktól én is szívesen látnék, néhány dologgal kapcsolatban.
A holland Volkskrant tegnap 50 magyar katonáról beszélt, mint akik kifejezetten Uruzganba mennek (mondjuk akkor még a franciákkal kapcsolatban is 80-100-ról volt szó, szóval érdekes egy történet).
A másik: a honvedelem.hu ír egy olyat, hogy alkalmanként 12-14 fővel lesz kinn a Bercsényi.
Idézem: "Ugyancsak a jövő ősztől a Szolnokon állomásozó különleges műveleti zászlóalj első százada három hónapos szakaszokban (alkalmanként 12–14 fővel) részt vesz különleges katonai műveletekben."
Mint említetted te is, az alakulat feltöltöttsége, ugye. Mégis elképzelhetőnek tartom, hogy csak a szöveg van bénán megfogalmazva, és esetleg az "alkalmanként" környékén van elásva a kutya.
Nem tudom, neked mi az érzésed?
Itt a link: http://www.honvedelem.hu/hirek/kulfoldi_hirek/magyarorszag_ujabb_misszios_felajanlasokat_tett
És akkor még nem beszéltem az ott szereplő Szekeres-idézetről, a Bercsényire vonatkozóan:
"Van realitása, hogy ennek az egységnek a feladata lesz a most bejelentett afganisztáni szerepvállalás."
Mármint melyik feladat? Az OMLT, amivel a cikk indul? Én itt elvesztem.
Ja, fontos adalék még amúgy, hogy persze akármi is lesz, azt nem kis mértékben a hollandok fizetik majd.

Névtelen írta...

320 magyar katona Afganisztánban, ez már a teljes magyar harcra bevethetők tizede lassan....