szombat, október 27, 2007

Amikről lemaradtunk

Marton Péter talált egy hírt a HM honlapján, ami valóban kicsit mást tartalmaz, mint a tegnap olvasottak. Ebben nincs szó OMLT-ről, és a különleges műveleti szakasz 3 hónapos váltásonként 12-14 főt tesz ki. A hír másban is eltér (cseh, szlovák, grúz felajánlás mértéke) s eszerint így nézünk ki:
Franciaország 50 katonát OMLT-be
Németország megtriplázza kiképzőit (200 főre emelkedik számuk), valszeg ők is OMLT-t csinálnak Uruzgánban,
Grúzia küld 200 katonát (a tegnapi 160 helyett), nekik még nincsenek Afganisztánban katonáik.
Csehország és Szlovákia 200 és 50 főt ajánlottak fel (tegnap együtt 160 főt )
Albánia és Horvátország ismeretlen számút (tegnap sem tudtuk.)

Péter talált egy holland forrás is ami még jobban összezavarja a dolgokat:
A holland Volkskrant tegnap 50 magyar katonáról beszélt, mint akik kifejezetten Uruzganba mennek (mondjuk akkor még a franciákkal kapcsolatban is 80-100-ról volt szó, szóval érdekes egy történet).

Péter egyébként saját blogján külön is foglalkozott a magyar bejelentésekkel, leginkább a fenti ellentmondással. Most éppen a legújabb holland offenzíváról ír Uruzgánban, illetve korábban volt olyan kedves, hogy nem csak elolvasta a Honvédségi Szemlébe írt tanulmányomat, de a gondolatait is leírta ennek kapcsán.

A HM honlapján volt még egy hír. Részlet nem derül ki belőle persze semmi, csak a dátum, a helyszín és a hogy 12 ország 47 képviselője vett részt. Ha jól olvasok a sorok között, a ülést a északi régióban szolgáló nemzeteknek szervezték, ők osztották meg tapasztalataikat, stb. A Második nap a Baglánban résztvevők tették ugyanezt. Szívesen meghallgattam volna, különösen az előző napit.

Végül a hétvégi Magyar Nemzet mellékletben van egy hosszú cikk Afganisztántról és Baglánról. A cikk alapvetően útleírás jellegű, de a szerző nagyon jól informált, mert nem csak PEK-ben járt, hanem a magyar táborban is részt vett egy NGO security eligazításon. Van benne néhány dolog ami szerintem másként van, meg amivel vitatkoznék, de mivel a cikk csak egy hét múlva lesz fent a neten, majd akkor megyek bele.

Nincsenek megjegyzések: