szerda, május 30, 2007

Szekeres nyilatkozat III. és az MH új feladatai

Dunai Péter készített interjút a Szekeres Imrével a Népszabadságban a HM terveiről, nemzetközi szerepvállásairól. C-17-es "nagymadárfészek" Magyarországon
Afganisztán kapcsán ami új és érdekes az általánosságokon túl, a következő: A köznyelvben csak "omlettként" emlegetett OMLT, az afgán katonai alegységekhez vezénylendő NATO-összekötők, tanácsadók csoportjai, (Magyarországról 24 fő) ügye egyelőre az előzetes igényfelmérés állapotában van... Mindazonáltal az "omlettesek" nem harcoló alakulat lennének (de adott helyzetben harcérintkezésbe kerülhetnek, akárcsak a Baghlan tartományban a magyar újjáépítő csapat, a PRT katonái) Ám a baghlani tartományban nincsenek olyan afgán erők, amelyekhez hozzá lehetne rendelni a magyar omletteseket.

Nos, egy kicsit árnyaltabb a kép. Jelenlegi ismereim szerint a mondat miszerint "az "omlettesek" nem harcoló alakulat lennének" úgy tudom a következő képpen nézne ki. Egy ilyen operation mentoring and liaison team, (azaz ezek szerint 24 magyar vagy más nemzetiségű katona) egy századdal együtt élne és dolgozna huzamosabb ideig (hónapokig, egy évig) együtt lőnének, végeznék a kiképzést, együtt laknának stb (amit ilyenkor szokás). És ha harc van mennének együtt, hogy ott is mentorálva (nem tudom van-e ilyen magyar szó?) lennének az afgánok, akiknek a moráljával és a célzó képessésükkel pl. rendszeresen gond van.

A különböző afgán ANA alakulatok rotációs alapon vesznek részt a délen folyó közös afgán/ISAF hadműveletekben. Ha azt egység kerül sorra, amit az a 24 magyar katona segít, akkor mindenki, értsd a magyar katonák is csonagolnak és mennek együtt délre, és harcolnak. És meghalhatnak.

Szóval ezért kezelik óvatosan ezt az omlett vállalás. Biztos vagyok benne, hogy lenne jelentkező egy ilyen magyar egységbe, és sokan a igazi katonai kihívásért vállalnák, mert ebben benne van a harc lehetősége. A probléma a politikai oldalon van inkább, megérteni a magyar közvéleménnyel, hogy az esetleges halálesetek a a háború velejárói és azok a katonák, akik odamentek, önként vállalták a veszélyt, tudták mi vár rájuk, megfelelően ki voltak képezve és el voltak látva. Nost ezt bevállalni a politikus felelőssége és a kormányáné. Nálunk, ahol most rengeted sebből vérzik a kormány vakószínűleg nem engedhető meg egy ilyen támadási felület az ellenzék számára, még akkor sem ha egyébként dicséretes módon az afganisztáni szerepvállalás kérdésében egyetértés van a pártok között.

Jelenleg a afgán hadsereg harcoló alakulatai az ANA honlapjáról: By March 1, 2007 half of the planned army of 70,000 ANA soldiers has been achieved with 46 Afghan battalions operating in the fore or in concert with NATO forces. A total of 14 brigades that will primarily be regionally oriented are planned for 2008.

Five Corps exist, serving as regional commands for the ANA: the 201st Corps based in Kabul, the 203rd Corps based in Gardez, the 205th Corps based in Kandahar, the 207th Corps in Herat, and the 209th Corps in Mazar-e-Sharif.

Afgán katonai egység nem állomásoznak Baglanba. AZ OMLT gondolom Mazarba menne.

Visszatérve a cikkre a HM ehelyett egy másik elképzelést favorizál: ...először a PRT keretében északon (a NATO/ISAF-erők részeként, elsősorban amerikaiakkal)... a megfelelő kiképzés keretében különleges feladatokra kisebb csoportokat alakítsanak ki. Ezek a 12-14 fős csoportok nem összekötő feladatot látnának el, hanem együttműködnének a németekkel, amerikaiakkal. Elsősorban katonai felderítést, járőrözést végeznének, az adott északi térség műveleti képességeit erősítve.

12-14 ember nem sok, 4-5 terepjáró szabadon kalézolva Észak-Afganisztánban, hegyekben alszik, hadurak házait figyeli meg lesből (napokig egy gödörbe bújva), tálib kiképzőtáborokat derít fel éjszakánként? Ez biztos elég naív a részemről, de valami ilyen vehető ki ebből a pár sorból.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

A "másik elképzelés" a szolnoki különleges alakulat(Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj) embereiből állna.
Ők rengeteg felszerelést kaptak "ingyen" az amerikaiaktól, plusz kiképzőtisztek is jöttek(ex-ranger/seal/delta). 12-14 fő az ilyen klgs. egységeknél már soknak számít, általában 4 fős egységekben dolgoznak. Ha ezt a verziót választják és nem az OMLT-t, akkor remélem, hogy soha nem hallunk a srácokról.(A SEAL is folyamatosan jelen van A-stan-ban és csak akkor hallani felőlük, mikor elb@sznak valamit).
Anno az index fórumán egy Bercsényis srác pedzegette, hogy az amcsik nem a két szép szemünkért fegyverzik fel és képezik ki az egységet, hanem terveik vannak velük. Úgy látszik igaza volt, és eljött az idő a törlesztésre...