hétfő, május 28, 2007

Kormányzói problémák és más afgán hírek

Nagy tüntetések voltak Jowjzan tartományban. Ez Észak-Afganisztánban van és főleg üzbégek lakják. Itt található Shebargan, Rashid Dosztum üzbég hadúr és más hivatalos címek tulajdonosának palotája. Dosztum jelenleg papíron jóban van a Karzai kormánnyal, a valóságban neheztel rá, mert az ügyes manőverekkel partvonalra szorította.

Afghan demonstrators 'shot dead' írja a BBC. A tüntetők Dzsuma Kán Hamdard kormányzó ellen tiltakoztak, aki régen pastu létére a Dosztum pártjának volt prominens tagja és egyben hadúr. Számunkra csak azért érdekes, mert mielőtt Jowjzan kormányzója lett volna, Baglanban volt a főnök. Így én is foglalkoztam vele tavaly augusztusban egy kicsit. Részletek itt.

Most úgy látszik összeveszett a két régi barát és Dosztum Hamdardot fúrja.

Kunduzban ismét robbantás volt, egy öngyilkos merénylő támadt meg egy konvojt benne amerikai contract personokkal. Az elkövetőn kívül más nem halt meg. Az egyik kocsi tönkrement. A BBC hír is szól erről a cikk alján.

Utoljára Dadullahról. Jött egy jó cikk, amelynől kiemelnék két megfogalmazást mert nekem nem sikerült ilyen szépen:
"It was Mullah Dadullah who gathered together all the remnants of the Taliban after the collapse of the Taliban regime [in late 2001]," Mozhda said. "It was a struggle to gather them together after they had been defeated and they didn't have the ability to carry on their fight. He (Dadullah) brought them together into a force that was able to occupy many districts in Afghanistan. So the elimination of such a person will no doubt effect the Taliban."

A másik és erről keveset hallhattunk idáig: Nem, az nem itt van. Valahol máshol láttam. Bocs

Viszont találtam egy másik érdekes cikket Dadullah haláláról
Newspaper: US spy hid Dadullah's artificial leg during NATO attack. Eszerint egy Din Muhammad nevű férfi (D. tanácsadója) volt az, aki lepaktált az amerikaiakkal. A főtálib Brahmcha faluban szállt meg, amikor mintegy 300 US, NATO és afgán katona zárta körbe. Din Muhammad a harcok elején eldugta Dadullah műlábát, így az nem tudott rendesen menekülni.

When American and Afghan army forces attacked the house, Dadullah was searching for his leg while his men started fighting,' the Taliban commander told the newspaper.

When the fighting ended, Taliban members moved his body to another place and were preparing to bury him when US helicopters mounted an airstrike on the area, allegedly also acting on a tip-off by Mohammed. They later removed the body, he said.

Din Muhammadet elfogták a tálibok és gondolom ki fogják végezni.

Végül ismeretterjesztésnek itt egy érdekes cikk arról, hogy a amerikai tengerészgyalogosok hogyan készülnek Afganisztánra, Mountain Viper readies troops for Afghanistan bár ha jól értettem, ezek a katonák elsősorban kiképzőnek mennek az afgán alakulatok mellé. Van a képzésben afgán földrajzi viszonyoknak megfelelő éghajlat és hegymászás, konvojban hajtás és embermentés, részvétel egy igazi afgán shurában. Minden ami ahhoz kell, hogy ne bántsd meg az afgánokat az első nap, ráadásul pont azokat akiknek épp segíteni akarsz.

Biztos nálunk is van ilyen csak nem írnak róla. Az amerikai hadseregben ha valamit dicsérni lehet, hogy nagyon gyorsan el kezdik alkalmazni, oktatni a megszerzett tapasztalatokat. Ennek fényes példája Irak, ahogy az ellenállással szembeni harc során elkövetett hibák tanulsága 2007 elejére megjelent az új counter insurgency manualba. És kivel iratták meg? Petreaus tábornokkal aki a legjobban vizsgázott asszem a 101-es deszant hadosztályával Moszulban.

Nincsenek megjegyzések: