szerda, augusztus 30, 2006

Baghlani kormányzók

Sayed Ikramuddin már legalább a harmadik kormányzó. Most nevezték ki júliusban (lásd az egyik lentebbi bejegyzésben)
A kormányzóról a következőket találni itt. Korábbi rövid életrajz Minister of Labor and Social Affairs: Sayed Ikramuddin MasoomiH.E. Sayed Ikramuddin Masoomi, son of Sayed Masoom, was born in 1953 in the Ashkmash District of Takhar Province. After graduation from the Teacher?s Training Faculty in Kunduz province, he earned a Bachelors degree in Science from Kabul University. He has worked as the Director of Enterprises for the Ministry of Finance, as Deputy Minister of Finance as well as Governor of Takhar and Badakhshan Provinces.
A 2004-es kampány során (amikor Karzai egyik alelnökével kampányolt) majdnem felrobbantották.

Az előző kormányzóról magyar katonák azt mondták, hogy az nép jobban utálta, mint a tálibokat, annyira korrupt és kegyetlen volt. E kormányzó előtt volt Dzsuma Kán Hamdard (Juma Khan Hamdard), akinek kinevezése az IWPR szerint nem kevés helyi ellenállásba ütközött.

A régi időkben Gulbuddin Hekmatyar Hizb-i Islami pártjának tagja volt. Az elég rosszat jelentett régen. Hekmatyar lövette szét Kabult a 90-es években. Gondolom a tálibok ellenzékbe kényszerítették, mert 2002-ben már Mazarban van szabadon és mint erős pozíciókkal rendelkező parancsnokot említik.

Hekmatyar közben szövetséget köt az al-Kaidával és a Talibánnal (azok bukása után, de ez egyik másik történet), az USA terroristának nyilvánítja, Karzai pedig parancsnokait próbálja kinevezésekkel leválasztani. Ez van Dzsuma Kán esetében is.

2004 februárjában még mindig nem kormányzó, hanem a 8ik hadtest parancsnoka Mazar-ban. Természetesen ilyen katonai egység nincs, csak névben. Nem teljesen világos mert Mohamed Atta is ennek a parancsnoka, ő most Balkh kormányzója (ahol Mazar is van, ő Maszúd parancsnoka volt a Dzsamiat-i Iszlamiban a polgárháború idején és így Hekmatyar legnagyobb ellensége. Maszúd tartotta Kabult míg H. bombázta)

Mikor 2004 augusztusában kinevezik baghlani kormányzónak, Attát meg balkhi kormányzónak a cél az, hogy elmozdítsák őket milíciáik éléről. Ez a 8ik hadtest onnan jön, hogy amikor a kommunista afgán vezetés megbukott ezek az ellenállók átvették az akkori alakulatokat, és megtartották az elnevezéseket. Miért? Önfényezésből gondolom.

Dzsuma Khán 2005 februárjában még mindig kormányzó, szóval azért kinevezték és nem bukott meg azonnal.

Eszerint a doku szerint viszont 2006 áprilisában már Jawzjan tartomány kormányzója. Van még egy jószolgálati ötlet is ebben az írásban. Az afgán parlament könyvtárának gyarapítása könyvekkel. USA és Belgium kezdte, valamit mi is biztos tudnánk adni.

2005 szeptember 5-én mozdították el, a helyére jött Mohammed Alem Rasih az alábbi hír szerint. Two northern Afghan governors replaced

Alig fél évvel később már a az új kormányzóval vannak problémák: Provincial council head wants Baghlan governor sacked, 2006 március 7.: The Baghlan provincial council Tuesday asked the governor to step down on the grounds of inefficiency and refusing to consult elected public representatives on key issues.

Itt is panaszkodnak rá meg a rendőrségére Residents complain of police excesses in Baghlan Végül tehát 2006. július 26-án mozdítják el. Meglepődve látom (persze örülök neki), hogy a HM CIMIC kézikönyve már elkészült Baghlanról. És milyen up-to-date! Benne van a 26-i dátum.
Mondjuk a munkát átnézve nem vagyok ilyen lelkes, de erre majd visszatérek.

Nincsenek megjegyzések: