csütörtök, augusztus 31, 2006

Karzai weboldala és Panoráma

Igazából mennem kellene haza írnia PRT tanulmányt, de a internettől nehéz elszakadni. Bár sok érdekes dolog történt ma, elégedjünk meg Hamed Karzai új weboldalának bemutatásával.
Na jó, nem sikerült. Augusztus 27-én volt a Panorámában Afganisztánról anyag (megnézhető itt ). Benda Kálmán meginterjúvolta a holland PRT utolsó Political Adviserét, ha jól láttam Adriaan van Alpeendoorn-nak hívták. Érdekes a google-on zéró találat van a névre, erre még az apukám sem képes, egytalálata neki is összejött, pedig ő távolabb van minden nyilvánosságtól, mint a magyar TV-ben nyilatkozó hívták Alpeendoorn-t vagy elírta az MTV.
A riport informatív, de a POLAD-dal nem értek egyet mindenben (na ez aztán nagyképűség) és beszélgetésből sokkal többet ki lehetett volna hozni, ha kicsit pörgősebb lenne. Benda rákérdez a tanácsokra, de csak annyit tudunk meg, hogy az ópiumhoz ne nyúljunk. Mást ötlet nem jön át.
Benda azzal zárja: Az afgánok tudják mi a véget nem érő idő, ebben élnek évszázadok óta, szerintük függetlenül, szerintem kissé magányosan, mondják itt így hozta a sors, más magyarázatuk nincs.
Ez nagyon szépen hangzik csak semmi értelme nincsen. Mi az hogy az afgánok szerint így hozta a sors és ebbe ők beletörődtek. Micsoda felháborító általánosítás ez! Micsoda hazai újságírók stílusára teljesen jellemző hatásvadászat ez! Hát hülyék az afgánok, vagy kretének? Hogy lehet 26 millió ember szájába ilyet adni? Akikkel én találkoztam, fingjuk nem volt az idő értelméről, viszont a többségüknek konkrét elképzelése volt a jövőről és egyáltalán nem tűntek letörtnek, céltalannak. Egyénként is mit hozott így a sors, hogy függetlenül éltek vagy hogy tudják mi a véget nem érő idő (azt hittem ezt a bonyolult absztrakciót inkább kigondolja az ember, semmint a sors hozná)
Pusztán azért gondolja Benda, mert nem tudnak öt év alatt kitörni a szarból, rá is csodálkozik mikor Alpeendoorn szerint: Hosszú út vezet a demokráciába, ez bizony sok időt vesz igénybe. Mi hollandok is hosszú időre vállaltuk a feladatokat, amikor eljöttünk Baghlan tartományba, 5 évre és én tényleg csalódtam, amikor 3 év után távozunk innen. És örülök, hogy magyarok jönnek ide, csak komolyan kell venni a hosszú távú elkötelezettséget.
- Igen de ez nagyon sokba kerül, jegyzi meg Benda
- Igen és főleg sok időbe – válaszolja Alpeendoorn
- Ön ennyire kétkedő vagy kissé borúlátó - kérdi Benda
- Nem vagyok egyik sem, hanem inkább realista, de tudom, hogy mindehhez nagyon sok idő kell, így a válasz.

Na erre jön az inkriminált lekonf. Benda vagy azt hiszi, hogy itt mindent helyre lehet hozni évek alatt. (ezt nem hiszem, mert annál már régebbi motoros és ismeri Afganisztánt) vagy azt hiszi, hogy a gyökér tv nézőnek kell alákérdeznie, akiről azt hisszük csak azt érdekli, hogy ócsó legyen, meg hogy nem tartson sokáig (mi is?) vagy akkor nem tudom miért tesz fel egy olyan kijelentésre, hogy 25 év polgárháborúból kijönni a szarból drága és sokáig tart, hogy akkor maga borúlátó?

Nincsenek megjegyzések: