vasárnap, március 25, 2007

Lengyelek és norvégok Afganisztánban

Az utolsó postban feltettem a kérdést, hol vannak a lengyelek? Amennyire utána lehet nézni, az derült ki, hogy egyrészt a korábbi rigai NATO csúcson felajánlottak 1000 "szabadfelhasználású" katonát. Azaz nem kötötték meg előre, hogy hova nem mehetnek, miben nem vehetnek részt. (OK lehet ez mese, de kb ez jött le a hírekben). Mit találtunk?

Defense chief says Polish preparations for Afghanistan mission completed A katonák száma 1188. A katonák útra készek, a nyilatkozat dátuma 2007 március 9.
Chief of the General Staff of the Polish Army general Franciszek Gagor said Polish increased troops will be sent to Afghanistan in late April and early May, he said, adding the Polish contingent would be operationally ready in late May.

Hohenfels training gets Polish troops ready for deployment to Afghanistan

(a cikk nem a saját kommunikációs csapat munkája, hanem a Stars and Stripes, European edition, Monday, December 18, 2006 újságírójától van)
A lengyel HM honlapjáról. Kb az jön le, hogy a lengyelek mennyire olajozottak és gyorsak ha a NATO-ról van szó. 1 zászlóaljnyi erő megy (1000 ember) Kelet-Afganisztánban, de a hadügyminiszter szerint, ha délen szükség lesz rájuk, segítenek.
Poland has agreed to send the battalion without caveats, meaning that the soldiers will not be constrained in performing their duties.
Although the battalion will not be based in the most volatile southern part of Afghanistan, where British, Canadian and Dutch troops have battled a Taliban resurgence, Sikorski said, “If our allies are in need, we will rally round and help them.”

Poland has in turn asked the U.S. military for help in modernizing its own Soviet-era military. As an enthusiastic ally, Poland has been rewarded with millions of dollars in military aid.

In January 2004, Bush asked Congress for $66 million for military modernization for Poland. The next year, the figure jumped to $100 million.

Mi mennyit kapunk vajon?

Március-április tájékán fog kiutazni
10th Polish Armoured Cavalry Brigade. Aki ért hozzá majd remélem megmondja, hgy mivel van felszerelve ez az egység, de gondolom valami gépesített anyag, PSZHk? Harckocsik? CIMIC felkészítésükben egy magyar katona, ha jól fordítom vissza Pásztrai őrnagy is részt vett (a magyar CIMIC-től). Aki nem hiszi: CIMIC ISAF preparation course

Onnan nem messze (virtuálisan) található egy PRT kézikönyv a NATO Civil-Military
Co-operation Centre of Excellence nevű szervezetének?, egységének? akármilyének a weboldalán. Igaz az anyag kicsit régi, 05 szeptemberi, de 44 oldal. Csak van benne valami hasznos. NATO Provincial Reconstruction Teams

A lengyel hozzájárulást összefoglalva tehát:
- 10th Polish Armoured Cavalry Brigade
- 1188 katona
- működési terület: Kelet Afganisztán, vagy bárhol
- várhatóan május végétől lesznek hadrafoghatóak

Norvégia is küld még ki csapatokat Afganisztánba, de ott lesznek nemzeti megkötések (mindíg elfelejtem mi a hivatalos fordítása a caveats-nek). 150 főnyi különleges erő, a főváros védelmére és a stabilitás fenntartása érdekében. Kabulból kivinni őket máshova, csak Oslo hozzájárulásával történhet (ez így magyaros?). Additional Norwegian troop contribution to ISAF

Itt van még egy nagyobb tanulmány European forces in Afghanistan: learning lessons, 2006 nyári, 53 o. Megbízhatónak tűnik.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az weboldaluk szerint náluk van rendszerben a Leopard 2A4 harckocsi, plusz van BMP tipusú pszh-juk, terepjárók(mercedes wolf), quadok(honda trx-300), önjáró tüzérség(gvozgyika), a személyi felszereléssel sincs gond(finn Sako mesterlövészpuska). Ami szerintem hiányzik: aknavédett könnyű járművek(Dingo, RG-31, stb.)
A mercedes terepjárók védtelenek, a civilek meg nem repdesnének az örömtől, ha leo-2-vel járőröznének.
Néhány UAV sem ártana(mivel mi is egy lengyel cégtől veszünk ezért nem értem miért nincs).
Ezeket az apró hiányosságokat leszámítva azonban elég ütős egység.


"Mi mennyit kapunk vajon?"

A szolnoki kmz jópár felszerelést kapott "ingyen", plusz a kiképzők is szép számmal érkeznek hozzájuk.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy a lengyelek többszörösen is megszolgálták a pénzt(pl. irak, f-16 vásárlás)