kedd, március 27, 2007

Blogok

Éljenek a hollandok! Az uruzgáni kontingensnek van saját weblogja. Uruzgan weblog Amennyire meg tudom állapítani a holland bevezetőből, ez nem valami lelkes katona magánnaplója, hanem valami hivatalos cucc lehet. Cikkek angolul és hollandul vannak rajta. Nem csak cikkek, ha jól látom, mert hollandul mintha lennének személyes bejegyzések is a parancsnoktól, a minisztertől, a nem tudom kitől.

Az ember persze többet és jobbat is talál Dél-Afganisztánról, ha alaposan keres, de ha csak egy egyszerű érdeklődő, akit az érdekel, hogy a katonái hol vannak és mit csinálnak, akkor ez kell. És ez egy kiváló érv arra, hogy a magyar vezető szervek (Tárcaközi Bizottság?) is hozzanak létre egy hasonló weboldalt, blogot. Milyen modernek is lennének! (úgy emlékszem az óhajtást is felkiáltó jellel jelezzük)

The Black Rod a címe annak a kanadai blognak, amely így határozza meg magát: We are citizen journalists in Winnipeg who break stories ahead of MSM. We analyze news coverage by the mainstream media and highlight flawed logic, bias, missed angles and serve as the only overall monitors in the province of Manitoba.
Azaz olyan emberek írják, akiknek elegük van a tömegmédia és sajtó ezernyi pontatlanságából és hülyeségéből, és nem is félnek kimondani a véleményüket (biztos nem állami alkalmazottak)

Szerencsénkre Afganisztánnal is foglalkoznak, méghozzá úgy látom heti rendszerességgel. Ez az ideális, bel- és külpolitika. Kétoldalú tájékozottság kell a felelős állampolgárok kineveléséhez. Nálunk látjuk mi a helyzet.

Szóval a Black Rod hihetetlenül érdekes és részletes a dél-afganisztáni híreket tekintve, sokat olvasnak, szakértők és kritikusan látják. A legfrissebb írásban azt olvasom, hogy hamarosan indul a Nawruz hadművelet:
The blueprint for Nawruz was drawn up by General David Richards, the British former commander of the Nato force, and adopted by his American successor, General Dan K McNeill. The new British battle group - a mobile reserve Gen Richards had asked for, and been denied, during his nine months in charge - will operate well beyond Helmand, where British forces are concentrated. It will also range across the five other provinces of Nato's southern regional command: Kandahar, Oruzgan, Zabol, Nimruz and Daykondi.

A szerzők szerint, mióta az amerikaiak átvették az SIAF parancsnokságot sokkal agresszívabban lépnek fel a tálib vezetők ellen. Ők a hírekből azt vették le:
To the surprise of the Taliban, this has included seizing Taliban leaders right under the noses of their troops in Pakistani villages.

On March 7, the day after Operation Achilles was launched, two military helicopters landed in a village next to Paktika province, and special forces personnel snatched captured Hakimullah Mehsud, a close friend of Baitullah Mehsud (see above).

The same week, a shepherd who was in the wrong place at the wrong time was seized on the Pakistan side and flown to Afghanistan for questioning. On March 17, coalition ground forces raided four buildings "near the Afghanistan-Pakistan border" and detained six men. There's never been an explanation of who these men were, so we're guessing the raid was on the Pakistan side of the border.

All these kidnappings, on the heels of targetted assassinations of Taliban leaders since December, has made them antsy.


Ott vannak még a Musza-Kala környékén történt kilövések, amiket én is említettem. Valahol egy másik posztban Black Rod szerint Musza-Kalában még mindíg tálibok vannak, de a várost körbe vették a brit különleges erők és állítólag szimplán levadásszák, ha valaki kijön a városból.

Az is kimaradt nekem, hogy volt egy nap, amikor kétszer támadták meg Kandahár városon belül a kanadai PRT-t. Egyébként a szerzők szerint is az volt az első eset a városon belüli támadásra. Aznap még volt egy hármas karamboljuk is, úgyhogy nehezen indult az új váltás élete Afganisztánban.

Még egyszer: The Black Rod

Kaptam egy hozzászólást gabitól:
Az
weboldaluk szerint náluk van rendszerben a Leopard 2A4 harckocsi, plusz van BMP tipusú pszh-juk, terepjárók(mercedes wolf), quadok(honda trx-300), önjáró tüzérség(gvozgyika), a személyi felszereléssel sincs gond(finn Sako mesterlövészpuska). Ami szerintem hiányzik: aknavédett könnyű járművek(Dingo, RG-31, stb.)
A mercedes terepjárók védtelenek, a civilek meg nem repdesnének az örömtől, ha leo-2-vel járőröznének.
Néhány UAV sem ártana(mivel mi is egy lengyel cégtől veszünk ezért nem értem miért nincs)

Úgy látom akkor nekik az a problémájuk mint nekünk: a páncélozott, aknavédett járművek. Nem hiszem, hogy tüzérséget vagy harckocsikat is kivisznek majd.

Nincsenek megjegyzések: