csütörtök, június 17, 2010

Hende Csaba Afganisztánban

Most olvasom a Magyar Nemzet mai számát. Hende Csaba a vezérkari főnökkel, Deák János főtanácsadóval és Haraszti Gyulával a lap katonai/honvédelmi tudósítójával egy elmentek a Baghlánba.

Egyik szemem sír, a másik is.

A cikkben szó van a biztonsági helyzetről. Meglepően sok szó. Nem tudom napilapban leírták-e már, hogy a magyarok szomszédságában is ott vannak már a tálibok. Én leírtam, de nem napilapban. "Tóth István őrnagytól, hadműveleti részlegvezetőtől, megtudhattuk, hogy jelenleg hét olyan területe is van Baghlán tartománynak, ahol fokozódó tálib ellenállással kell számolni."
sajnos nem derül ki, hogy pontosan mi ez a hét "terület", Haraszti említi Dandagort, Sahataddin-t (Baghlan Dzsadid) és Andarat völgyet. ezek szerint nem volt kivetítés a tájékoztatás közben, mert különben nem írta volna el a Dand-e Ghori és az Andarab völgy nevét.

Később Haraszti arról ír, hogy: A PRT feladata lett a nem harcoló személyek. például karitatív szervezetek tagjainak kimentése is. Ennek segítésére az utóbbi hónapokban egy amerikai előretolt sebészcsoport is Camp Pannóniában költözött...

A jó hír az, hogy végre - négy év után - született erről valami megállapodás, azaz, hogy a segélyszervezetek munkatársait baj esetén összeszedik az előre megbeszélt helyeken a katonák. Ez is jellegzetesen magyar történet a párbeszéd teljes hiánya mellett. A NGO-k ódzkodnak a katonáktól, nem szeretnek együtt mutatkozni velük, mert az a saját biztonságukat veszélyezteti. Ez az első dolog, amit nem értettek a katonák (van akik lassan megérti), persze a NGO-k is néha túlzásba esnek szerintem, szóval már az elején megjelenik a kölcsönös fájdalom. Megbántottság, de véletlenül sem ül le senki ezeket kibeszélni, megbeszélni. Nincs is ezzel baj odáig, amíg egyre rosszabb nem lesz a helyzet. Most, hogy ez történt, és a civilek részéről felmerült az igán, hogy ha lövöldözés van meg ilyesmi, akkor bemehessenek már a táborba, a katonák egyrészt némi kárörömmel fogadták (ááááá, most már jók vagyunk) másrészt meg jó magyar szokás szerint le kellett papírozni. Mert az csak a filmekben van (különösen az amerikaiakban), hogy a katona megmenti az állampolgárt. Ha nincs róla szerződés, nem lehet. Egyrészt ez röhej, másrészt jellemzi az magyar állapotokat, harmadrészt sajnálom a PRT parancsnokokat, hogy ilyen morális szitu elé tették a feletteseik idáig. Mert képzeljük, hogy gáz van, a katonák szívük szerint önként kimennének (ennek ezer oka van, de a segítőszándék erősen köztük van), a parancsnok is hajlana rá, meg morális felelősséget érez, de ha megteszi, azzal a katonai karrierjét veszélyezteti. Most legalább ettől nem kell tartaniuk.

De visszatérve a Haraszti cikkhez, szóval tudomásom szerint a sebészcsoport nem a magyar NGO-k miatt van ott, hanem mert közben több száz amerikai katona érkezett a tartományba (és a táborba). Ez a sebészcsoport miattuk jött, de gondolom segíti mindenkin ha kell (szerződés nélkül is :)

Egyébként ami teljesen hiányzik a cikkből, az amerikaiak jelenléte. Bár lehet a holnapi számban lesz róluk és az OMLT-ről több szó. A cikk szerint ugyanis Hende Csaba végiglátogatja az összes magyar alakulatot. Így akkor Wardakba is elmennek a KMCS-hez? Húúúú, akkor Haraszti Gyula lesz a legjobban informált magyar civil a KMCS-ről. Ha beengedik. De lehet oda nem mehet.

Sokat kalandozom. Az egyik fejezet a fejlesztés egymilliárdért címet viseli. Felkapom a fejem, de nem a fejlesztésekről van szó, hanem a tábor megerősítéséről. Újabb fejezet: Csapatbővítés.
Ismét előkerült a 200 fős bűvös szám. De bárhogy adom össze az újságíró számait nem jön ki. A Seregszemlés cikkben említett helikopteres felajánlásról nincs szó egyáltalán, úgyhogy lehet, hogy azt ejtette vagy jegeli egyelőre az új vezetés (mondjuk megértem).

A katonák nagyon katonásan gondolkodnak. A legfontosabb cél nálunk nem a feladat elérése, hanem a katonák biztonsága. Megértem. Bár az amerikai elnök nem azért küldött extra 40000 katonát, hogy a másik 60000 még nagyobb biztonságban legyen, nálunk a csapaterősítés pedig többet között azt szolgálja, hogy ne fordulhassanak elő olyan tragédiák, mint ami 2008-ban két afganisztáni tűzszerészünkkel történt. (Oké, oké, ott van a cikkben, hogy az erősítés másik célja, hogy a katonai teendőket minél előbb átadhassuk a katonai teendőket az afgán nemzeti erőknek).

Erről jut eszembe, az IED támadások. Én, alulírott Wagner Péter magánszemély kérem Hende Csaba miniszter urat, hogy vegye fontolóra a két magyar tűzszerész haláláról szóló nyolc évre titkosított jelentés titkosságának feloldását, vagy legalább kutathatóvá tételét. Köszönöm.

Ha hazajött, megpróbálom megkeresni Haraszti Gyulát, remélem nem haragudott meg, hogy ennyit írtam róla, és talán neki is tudok segíteni ebben-abban.

12 megjegyzés:

smalladam írta...

jó lesz ha megkeresed az embert, mert a magyar nemzetbeli hm-et érintő cikkeit szoktam olvasni, és nem sokszor az az érzésem, hogy nem ártana, ha nem ilyen hallomás infók lennének benne...

egyébként csak érdekesség, a honvedelem.hu-n vn riport a hende látogatásáról, és egyenruhában volt, a parolijára két címert rakatott. azt tudom, hogy ő tartalékos ezredes, szóval gondolom joga van az egyenruha viseléshez, de ilyen címeres parolit még sosem láttam.

G írta...

http://www.hm.gov.hu/honvedseg/missziok/afganisztan_prt/hende_afganisztan

G írta...

http://www.hm.gov.hu/honvedseg/missziok/afganisztan_prt/hende_afganisztan

Zig Zag írta...

ha megnézitek a legalsó képet, Deák János ny. vezr. úr egyenruháján is ez a fajta paroli van

Névtelen írta...

tartok tőle hogy az egyenruha a biztonsági helyzet romlása miatt került felvételre, de ne lehyen igazam.

Névtelen írta...

Az egyenruhát én nem hoznám összefüggésbe a biztonsági helyeztbe. Egy tartalékos ezredesről és egy nyugállomámyú vezérezredesről van szó. Ha a biztonsági helyzettel lenne összefüggésbe, akkor nem raknának rá jól megkülönböztethető, színes parolikat. Vagy semmit, vagy valamilyen "kommersz" parolit viselnének. (pl: szakaszvezető :))

PlasZeb írta...

Az egyenruha a mai jogban eléggé nehezen értelmezhető, vagy másképp mondva a bírótól függ mit dönt. Gondolok itt a jogtalan címhasználat miatti esetekre. Nem indokolja, hogy azért mert ezredes húzna fel egyenruhát. Ez esetben ezredesi rendfokozat is járna hozzá, de ha ezt a politikai tisztsége miatt (ami összeegyeztethetetlen a katonai szolgálattal) nem viselheti, az öltözködési szabályzatban akkor sincsen címeres paroli. Így ezek után vagy nem egyenruhában volt (jogi értelemben), csak hasonlóban, vagy abban volt, de szabálytalanul. Ő sem a törvény felett áll. Ami nekem viszont kérdés, hogyan lett ő tartalékos ezredes? Tud erről valaki valamit?

Névtelen írta...

Erről csak mende-mondák keringenek az előző HM-es időszakából.

PlasZeb írta...

Az előbb fejtegetett kérdésre egy "válasz" lehet - Hende Csabától:

http://www.hsz.hu/video/201006/hosztv.wmv

Névtelen írta...

@Plazseb
Sry nem tudok 41 percet végignézni. Mi a lényeg?

Névtelen írta...

Gondolkodom már egy ideje, hogy mit mondjak erre, de egyszerűen nem megy. Ennek a parolinak biztos nagyon nagy jelentősége, de bevallom engem teljesen hidegen hagy. De biztos mert civil vagyok :)
wp

PlasZeb írta...

A videónak csak egy része Hende; amúgy elmeséli, hogyan lett őrnagy meg ezredes. (meg azt is, hogy miért kellett megválni a katonai vezetőktől. Igaz a Simicskó interjúban is volt erről szó a hirtv-n. Ezzel azonban én nem kívánok foglalkozni, bár lehet, hogy a többség számára ez izgalmasabb téma lenne. Talán wp majd ír róla a következő posztban).

Tehát Hende katonai profilja az interjú alapján:

Előfelvételis
1978-ban Kalocsán lett, sorkatona. Alapkiképzés, majd páncéltörő lett.

1991-ben a HM minisztere (F.Lajosnál) HM parlamenti titkár lett, majd kabinettitkár.

1994-ben felmentették a beosztásából (lemondott önként 6 havi fizetéssel felérő végkielégítéséről). Ezt (is) teszi meg annak alapjául, hogy másoktól is megkövetelje az erkölcsi felvetéseket.

1998-ban igazságügyi államtitkár is volt. Részt vett a NATO csatlakozás előkészítésésben, ekkor lett tartalékos alezredes. De a kedvencem ezután jött: "talán 2001-ben lettem tartalékos ezredessé". :) [Mondjuk értem, nem sokat ért az akkor már].

@wp
a parolis dolog zavaró egy az öltözködési szabályzatba passzírozott katonának. Karón varjú. Természetesen ezt leszámítva másodrangú ez a téma.