hétfő, június 21, 2010

Hende Csaba Afganisztánban II - frissítve

Hát a minisztérium új sajtóosztálya tolja ki a híreket a miniszter afganisztáni látogatásakor. Hogy milyen sokat, és milyen kritikusat azzal csak tegnap szembesültem, amikor kivételesen elcsíptem a HírTV-ben Simicskó államtitkárt, akinek a riporter csupa olyan kérdést tett fel, amiből sejtetettem, hogy nem olvastam a hétvégi híreket. (erről majd a köv. posztban)

Kiderült, hogy a logisztikai mentor csoport hiányos felkészítésben részesült (az előző honvédelmi vezetés hiányos előkészítő munkája miatt számos esetben a bázisukat vezető németek segítségét kellett kérni a munkájuk elvégzéséhez. A technikai egyezmény ugyanis nem tükrözte a helyi állapotokat. A munkájuk beindításához a németektől kellett például járműveket, tolmácsokat kérniük). Idáig nem tudtam, hogy ez is egy mentorcsoport, korábban ezt írták róluk, érdemes figyelni a szavakra:
A Magyar Honvédség másik új, áprilisban induló afganisztáni missziója a kabuli, német irányítás alatt lévő Logisztikai Iskola logisztikai legénységi állományát mentoráló szakcsoport, amely az öt ágazatban - karbantartás, ellátás, közlekedés, főzés, gépjárművezetés -, hat hetes szakalapozó felkészítést végző afgán kiképzők munkáját fogja segíteni.

A jelenleg még a Kabuli Kiképző Központban folyó szakkiképzés feladatrendszerét átvevő szakcsoport teendői között a mentoráláson kívül a kiképzés feltételrendszerének, valamint a következő váltások munka-, és életkörülményeinek megteremtése is szerepel. E tevékenység érdekessége, hogy a Magyar Honvédség missziós története során először végez olyan tevékenységet, ahol a logisztikai feladat nem elsősorban a támogatás és a kiszolgálás, hanem a műveletekre történő szakfelkészítés lesz. A Logisztikai Iskola teljes létszáma 25 fő, a Magyar Honvédség ebből tizenhét katonát delegál a kabuli központtal működő intézménybe, fél éves időtartamra
Ugyanez hosszabban.

A lényeg, hogy nem értem ez mitől lenne mentor. lehet, hogy azok, de az eddig leírtak nem győzik meg erről az embert. Ezek oktatók, ha jól látom, az sem lebecsülendő persze, de messze van, amit az OMLT csinál. A német (angol) elnevezés is tanácsadókról beszél: German Armed Forces Technical Advisory Group. Majd ha lent a hadosztály vagy a zászlóalj bázisán szerelik együtt az afgán logisztikusokkal az afgán Fordokat és Humveekat hat hónapos váltásokban, majd akkor lesznek mentorok :(

A "Kevés a katonaorvos" című Haraszti Gyula cikkben azt írja a szerző: Benkő Tibor vezérkar főnök viszont felhívta a figyelmet arra, hogy a Mi-17-es szállító helikopterek hajózó felkészítését végző magyar alakulat mellett - a korábbi magyar kormány felajánlása ellenére - nem biztos, hogy képesek leszünk még egy harci helikopter kiképző csoport kiküldésér, hiszen ehhez nincs elég forrása, és szakembere a Magyar Honvédségnek.

egyáltalán nem emlékszem arra, hogy Magyarország felajánlott volna még egy helikopter kiképző csoportot, de lehet kihagy az emlékezetem. Van erről egy kormányhatározat 2010-ből, hogy mi értette az előző kormány a 200 főn. Majd megkeresem mert szerintem még írtam is róla. - frissítve: Megtaláltam a 1014/2010. (I. 28.) Korm. határozatot itt. Ebben nincs s újabb repülő kiképző OMLT-ről. Illetve azt írja a határozat, hogy tervezve van még egy OMLT (OMLT II), és ezt idáig mindenki a a meglevő lövész OMLT I, testvérének értette.

Összefoglalva a Hende látogatást Afganisztánban. Sok hír, sok tartalmas hír. Ahogy visszaemlékszem ezek a hiányosságok, problémák korábban is meg voltak (max más jellegűek), mióta van PRT vagy OMLT. Az előző vezetés ezt nem kommunikálta, hanem vagy megpróbálta megoldani csendben vagy nem is szerzett tudomást róla (mivel nem beszélt róla, sajnos ezt is kénytelen vagyok feltételezni), vagy nem oldotta meg. Az új vezetés beszél ezekről, nyilvánosságra hossza őket. Régen minden kérdésre adott nem válasz után az volt a kiegészítés: "katonák biztonsága érdekében". Nem értettem, nem értettünk vele sokan egyet. Persze vannak problémák, amelyek nyilvánosságra kerülése valóban veszélyezteti a kinti katonák biztonságát, de vannak olyanok, amik nem. Ebben súlyosan tévedett az előző kommunikáció, amely csak a jó hírt volt hajlandó kommunikálni. Remélem az új vezetés nyitottsága megmarad sokáig, és afganisztáni miniszteri vizit után értesülni fogunk róla, hogy hol vannak még javítani valók a afgán (vagy más, engem az is érdekel) missziós tevékenységünkben. Az új kommunikáció pedig nem esik a régi hibáiba.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Péter,
Off Topic de talán még nem olvastad.
Átmenetileg talán javít kicsikét a helyzeten, főleg, hogy ez sorozatosan történik mostanság. Épphogy megjelenik az új vezető már le is kapcsoljuk. Bocsánat kapcsolják....

http://www.isaf.nato.int/article/isaf-releases/june-22-afghan-isaf-operations-in-southern-northern-afghanistan.html

ISAF Joint Command - Afghanistan

2010-06-CA-085
For Immediate Release

KABUL, Afghanistan (June 22) - An Afghan-international security force detained the Taliban's recently appointed chief of finance for Baghlan Province, along with two other suspected insurgents, in Helmand Province last night.

Névtelen írta...

Szia.

köszönöm, jöhet minden ilyen ide fel, mert nem látok én sem mindent :)

nekem már kicsit erős, hogy saját chief of finance-e is legyen a táliboknak. Szerintem egyszerűen ez volt az ember, aki hozta/kezelte a pénzt a helyi tálibok számára. Remélem pénzt is találtak nála :)
wp