hétfő, június 14, 2010

Helikopterek Afganisztánban és az új Seregszemle

Megjelent a Seregszemle új, 2010/2-es száma, benne a "Helikopterhiány Afganisztánban" című tanulmányommal. Viszonylag jó lett, sajnos pár helyesírási hiba maradt benne, tipikusan kihagytam szavakat. Miről szól?
- Néhány ország reaágálása a helikoter hiány kezelésére
- NATO progamok a kezelésre, benne a magyar részvétellel (Multinational Helicopter Initiative és HIP Helicopter Task Force.) Itt talán van egy kis új info: Magyarország mindkét programhoz csatlakozott. A MHI felé két MI-24-es és két MI-17-es helikoptert ajánlottunk fel, ám csak a szállítóhelikopterekre volt igény, amelyek felújítására és modernizációjára nyolcmillió Eurót irányoztak elő. Magyar részről a két helikopter üzemeltetése, illetve a “hozzá tartozó” 35-40 fős állomány két éves kiküldése számítások szerint 8-10 milliárd forintba kerülne. Csak az összehasonlítás kedvéért 2009-ben, az akkor 340 főnyi magyar kontingens 5-6 milliárd forintba került évenként. Itt még komoly fejfájások várnak az új vezetésre. Kétségeim vannak, hogy fogjuk-e vállalni, ami viszont jelentős presztízs veszteséggel fog járni.

- Helikopterek Észah-Afganisztánban. Itt az újdonság lehet: Az első műveletek a friss erőkkel már elindultak 2010 áprilisában. Támogatásukra amerikai helikopterek települtek Kunduz városba, amelyek természetesen a magyar PRT és a magyar-amerikai OMLT
lehetőségeit és MEDEVAC elérhetőségét is javítani fogják. A helikopterek létszáma állí-
tólag a Der Spiegel című újság információi szerint 70 körül lesz, amelyből 57 helikopter
biztos meg fog érkezni. Ez hatalmas mennyiség pontosan jelzi, hogy az ide települt ame-
rikai erőknek milyen tartalékaik vannak, és hogy milyen lendülettel akarnak nekifogni a
régió rendbetételéhez. Egyes hírek az ISAF annak lehetőségét is vizsgálja, hogy a magyar
PRT (Pul-i Khumri) vagy az OMLT táborában (Kilagay) is állomásozzanak majd forgószárnyasok.
Nem tudom ezek a dolgok hogyan állnak éppen.

- Tálibok és a helikopterek Baghlánban. Ebből nem idézek, de ez a legérdekesebb. Bárki, aki kint volt, hallott róla, elhiszi (kivéve Szlankó Bálintot), hogy történt valami (igen, a magyarok is), van valami. Amit lehet tudni nyilvánosan, az asszem itt van.

-Az afgán haderő helikoter beszerzései.

Kb ennyi a tanulmány néhány fényképpel.

A folyóirat többi számát is átolvastam, két dolgot akarok kiemelni. Az egyik DR. HORVÁTH ZOLTÁN MK. ALEZREDES: EGY LÉPÉS AZ ISTAR KÉPESSÉGEK FELÉ – ÚJ
FELDERÍTŐ ESZKÖZ A MAGYAR HONVÉDSÉGBEN c. tanulmánya (másoltam azért csupa nagybetű). Persze nekem kicsit katonás, de nagyon informatív a PRT-ba küldött UAV-kről. Nem értem, hogy ezt az embert miért nem lehetett korábban bemutatni az újságíróknak, amikor azok veszettül érdeklődtek, hogy mi van az UAV beszerzéssel, alkalmazással. Akkor is csak összeveszés, meg "alig informálás" volt. Mondjuk arról olvastam volna még, hogy kik és hogyan dolgozzák fel az infot. Mert gondolom egy konténer, meg két-három ember kell még, aki eztán fel is dolgozza és kielemzi a képeket.

A másik írás Győry-Barcsa Andrea cikke a XXI századi bekefenntartásról. Erről az jutott eszembe, hogy mostanában több tanulmányt is láttam katonáktól a békefenntartásról. Úgy érzem van egy kis kavarodás ebben a témában. Hajlamosak mindent békefenntartásnak magyarázni. Pl. az iraki inváziót (ezt nem Andrea írja), ami NEM, NEM, NEM. Igazából nekem ezzel az afganisztáni misszióval is erősen kétségeim vannak, hogy lehet-e ezt annak nevezni, de lehet valami hivatalos okiratban ezt tették annak idején. Azt látom, hogy ami 1989 után volt háború és nyugati országok vettek benne részt, azt hajlamosak béke.... minek besorolni. Az 1991-es iraki (kuvaiti) háborúval is kétségeim vannak, hogy az leírható-e bármivel, ami "béke" szóval kezdődik, hiába volt hozzá ENSZ BT felhatalmazás.

Andreának csak annyit jeleznék, hogy amit ír: "ahol az ország egy területén a teljes katonai és nemzetközi civil feladatokat a Magyar Köztársaság látja el." ez semmilyen formában nem igaz. De ez csak egy mondat :)

Nincsenek megjegyzések: