péntek, szeptember 04, 2009

UNODC Afghan Opium Survey 2009

Elkészült az UNODC legújabb jelentése Afghan Opium Survey 2009 címmel. Ez az ENSZ szervezet már évek óta kihozza ezt a felmérést, ami után mindig nagy vita következik, elsősorban az romló mutatók miatt.

Idén nem tudom mi fog történni, mert az eredmények 2008 után ismét javultak. Ahogy ebben a cikkben is felmerül, a kérdés az, hogy egy csökkenő trend kezdődött el, vagy csak egy piaci kiigazítás történt, mivel ez elmúlt években olyan magas lett a túltermelés (a UNODC szerint 10000 tonna felesleg van a piacon, és ez a mennyiség akár 10-15 évig is eláll!).

Az opium ára 10 éves mélyponton
A tálibok bevételeit 125 millió USD-re becsli a UNODC, ami takaros, de az ISAF-nek úgy emlékszem más erről a véleménye.

Engem főleg olyan dolgok zavarnak, elsősorban a média, de a kutatók részéről is (már akiknek van lehetősége helyben járkálni), hogy egyszerűen nem vesznek észre dolgokat. Helmand tartományban, amely Afganisztán és a világ legnagyobb mák termelő területe, például egyharmadával csökkent a bevetett területek mértéke. Nem feltűnő? Gondolom nem a tálibok által uralt részeken történt, azaz olyan helyeken ahol tudósítók, kutatók, szakértők is látogathattak.

Miért csökkenhetett tehát a termelés?
- túltermelés, ami önmagában lenyomhatta az árakat
- magas élelmiszerárak, jobban megérte pl búzát termelni, mert azon kívül, hogy legális, még jó pénzt is hozott
- nem tudom mennyire lehet belevenni, a plusz haderő és a fejlesztések szerepét. Sírnék, ha mindent a fenti két tényezőre lehetne csak fogni, de az is igaz, hogy ha a jelentés a 2008-as adatokat mutatja, akkor még nem volt csapaterősítés Délen és Keleten.
- ja és a 2008 októberi NATO budapesti csúcs óta, ha jól értem eldöntött tény, hogy támadni lehet a kábszer kereskedőket, laborokat. Na ez megtörtént, de a bevetett terület méretét nem csökkenti. Visszavonom

Egyéb érdekességek?

-Baghlan poopy free lett.

Korábban volt egy olyan elképzelés, hogy a drogtermelés a felkelés kéz a kézben jár, hiszen ahol harcok vannak, ahol bizonytalanság van, ott a földművesek olyan terményt választanak, amely megélhetést bevételt nyújt nekik figyelem mellett is, illetve amelyet még lábon, vagy már vetéskor el lehet adni. Igen ez a mák.

Tehát ha egymás mellé tettül volna a a kábszer termelés térképet és a felkelés aktivitás térképet (persze nem a Senlis-ICOS térképét), akkor azt láttuk, hogy ahol felkelés van ott máktermesztés is.

Ehhez képest Helmandban egyharmadával csökkent, miközben minden ugyanolyan rossz.
Badghis tartományban megugrott a növekedés, miközben olyan súlyos mértékű biztonsági romlásról nem érkeztek hírek (tavaly ott is rossz volt, de akkor és idén folyamatosan mentek az ANA és ISAF hadműveletek a terület megtisztítására, igaz csak félsikerrel).

Amit a UNODC jelentés veszélyesnek tart, hogy aki a bizniszben maradt, az sokkal ügyesebb, célra tartóbb és jobb kapcsolatokkal rendelkezik. A szervezett bűnözési oldal és a Tálibán között egyre szorosabb a kapcsolat. Ráadásul egy kormányzati személyek továbbra is szoros kapcsolatban állhatnak a csempészekkel és a Tálibánnal.

12 megjegyzés:

Unknown írta...

Már várom, hogy Petreus előáll valami olyasmivel, miként lehet szembeállítani a drogkereskedőket a tálibokkal. Az nagy szám lenne. Persze az amerikai gyakorlatiasság nem menne olyan messzire, hogy esetleg szemet hunyjon némi csempészés felett ha ezzel pénz vehet ki a tálibok kezéből (legalábbis bevallottam nem). A vicc az az egészben, hogy az út másik végén, az európai alvilág oldalán kifejezetten örülnének ha az ISAF sikerrel járna a termelés visszaszorításában hiszen jócskán emelkednének az árak. Érdekes összefüggések vannak itt amit egy élelmes service or agency kihasználhat. Persze ez csak spekuláció.

Névtelen írta...

még hogy baghlan poppy free! én máshogy láttam

Névtelen írta...

Mar megint a maktermeles elleni harc. Kitalaltak mar valamit arra nezve, hogy miket fog megelni az afgan paraszt, ha nem termelhet makot. Es ez nem minden: Mikent fogjak karpotolni a maktermeles hasznabol hasznot huzo hadurakat, tisztviseloket, stb.? Amig ezt nem talaljak ki, addig a mak elleni haboru csak olaj lesz a kulfoldiekkel szembeni ellenallas tuzere!

Névtelen írta...

Szeptember 03-an Kunduz DK 60 km-re az ASF-t tamogato nemet csapatok (OMLT?)ismeretlen szamu ellenalloval keveredtek heves tuzharcba, amelynek során 4 nemet katona megsebesult. A nemetek egyik jarmuve olyan merteku seruleseket szenvedett, hogy a helyszinen fel kellett robbantani. Tobb masik nemet jarmu is karokat szenvedett. Ekozben a nemetek legalabb egy ellenseges pickupot megsemmisitettek es 3 ellenallot megoltek.

david írta...

@ 3. nevtelen
erre pont van egy lehetseges valasz a postban:
"magas élelmiszerárak, jobban megérte pl búzát termelni, mert azon kívül, hogy legális, még jó pénzt is hozott"
(bar a makbizniszbol elo hadurakra/gangsztakra ez nyilvan kevesbe vonatkozik)

bar sztem nemileg felrevezeto azt hinni h minden "afgan paraszt" makot termel, szal a maktermeles elleni harc nem az osszes foldmuvelot erinti

Névtelen írta...

David:

Valoban nem minden paraszt foglalkozik maktermelessel. Viszont a Nyugat meg szinte csak ezzel foglalkozik, ha AFG-rol van szo! Biztos vagyok benne, hogy a hadurak ugyanugy behajtjak a parasztokon a reszuket minden mezogazdasagi termek eseten, mint a maknal, (lasd kozepkor), viszont nem fogjak jo neven venni, ha meg akarjak oket fosztani az egyik legfontosabb beveteli forrasuktol, vagy azt csokkenteni akarjak. En ugy hallottam, hogy a mak joval igenytelenebb, mint a gabona, foleg, mint a buza. Ezaltal olyan helyeken is termelheto, ahol buza nem. A mak eddig is inkabb olyan teruletekre volt jellemzo, amelyek nincsenek tul szem elott, es nem lehet tul konnyen megkozeliteni. Az adott termeszeti viszonyok kozott nehez olyan novenyt talalni, amelyet kifizetodobb termelni, mint a makot es a vadkendert.

Névtelen írta...

Erdekes fejlemenyek Kunduzban: Meg penteken ket ISAF-nak uzemanyagot szallito tankert raboltak el a felkelok. A jarmuveket felderitettek, majd egy folyovolgyben legicsapast mertek rajuk, mikozben jokora tomeg volt mar koroluttuk, hogy lecsapoljak a tartalyok tartalmat. Hivatalos nemet kozlemenyek szerint nem volt jarulekos veszteseg es 50 felkelot sikerült kiiktatniuk. Az MTI hirei szerint kb. egy tucat volt csak a felkelo, a tobbi helyi lakos. A Bundeswehr vizsgalatot rendelt el. A kivizsgalas celjabol a helyszire erkezo nemet eroket kezifegyverekkel tamadtak meg. A tuzet a nemetek viszonoztak es folytattak feladatukat. (Valami csak nem stimmel, ha ki kell vizsgalni az esetet!)
Szombaton delelott egy gepkocsis ongyilkos merenylo rarobbantotta magat a nemetekre. Öt katona es egy afgan tolmacs konnyebben megsebesult, egy jarmu megserult a nemet oldalon. Az persze mas kerdes, hogy van-e osszefugges a ket eset kozott. A nemetek szamara Chahar Darreh nem lehet tul nepszeru hely. Tavaly ott halt meg ket katonajuk egy CP-on ongyilkos merenyletben. Az ottani mentesi munkakert kaptak nemet katonak elsokent "batorsagert" erdemkeresztet (kb. a vaskereszt modern megfeleloje) Kozuluk az falschirmjaeger-t Henry Lukácsnak hivjak. Lehet, hogy magyar szarmazasu?

Névtelen írta...

Most olvasgatom ezt a tankeres cuccot. Érdekes az első hírekben még valami Mullah Razaq-ot is emlegettek, akivel végzett a robbantás, most már csak annyit, hogy helyi tálibok voltak.

Itt elég sok részlet van: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/09/04/AR2009090400543_2.html?sid=ST2009090400002

Az amerikaiak persze odaengedték a riportereket is. A németeknek ez az egész a legrosszabbkor jött, választások előtt, csökkenő otthoni támogatottság mellett.
wp
mi az a CP?

Névtelen írta...

jól el is rabolták az újságírót, aki ott kevert az airstrikeolt tankernél...

Névtelen írta...

Itt a legujabb hazai valtozat: http://www.honvedelem.hu/cikk/0/16337/nato-legicsapas_gyenge_hirszerzes.html

Névtelen írta...

WP a CP az checkpoint szerintem :D

Névtelen írta...

Ott a ket pont! :)