szerda, szeptember 02, 2009

HÍrszerző tisztek halála

Nem akarok írni minden érdekes hírről mert az mégis sok lenne. De ebben a hírben benne van Baghlan.

Ma felrobbantották Abdullah Laghmani-t a afgán titkosszolgálat (NDS) második emberét. Laghman "fővárosában" volt, éppen elhagyta a mecsetet amikor egy öngyilkos merénylőnek sikerült megölnie. Jó nagy bomba lehetett, mert összesen kb 25 öten halltak meg (igen, nincs kedvem összeszámolni)ű
The blast east of Kabul killed Laghmani, the executive director of Laghman's governor's office, the head of Laghman's provincial council, two of Laghmani's body guards, and 18 civilians,
Laghmani pastu származású ember, korábban Kandahar NDS főnöke volt, 2001 előtt pedig a a tálib ellenes koalícióban. Utolsó feladata a Kelet-Afganisztán volt.

Kíváncsi lennék mi sodorhatta a "másik oldalra" annak idején, vagy hogy hol volt az 1980-as években. Gyanítom már akkor is a afgán KBG tagja lehetett, 1994-95 után valami, személyi rivalizálás, a helyi (langhman tartományi ) tálib parancsnok személye, vagy egyszerűen csak a tálibok világnézete az ellenzék oldalára sodorta.

Ami minket írásra késztet az a hír utolsó pár sora. Egy hete Kunduzban elraboltak a tálibok egy helyi NDS tisztet, aki most találtak meg felakasztva egy fára Baghlan városban. Hát ennyi.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Nyilván ők sem tétlenkednek és igyekeznek bszivárogni az NDS-be. Bizonyára nem is eredmény nélkül. Amúgy érdekes, hogy ilyen keveset hallni az NDS-ről, mármint így civilként. Én most hallok róla először. Nem szép dolgok lehetnek ott ahol a CIA piszkos munkáját végzik.