hétfő, szeptember 07, 2009

Vége a szavazatszámlásának - vagy mégse?

Az afgán választási bizottság (AVB) végeredményt hirdetett, eszerint a szavazatok 54 százalékával nyert Karzai, jelenlegi államfő. Ez majdnem ugyanannyi, amennyit 2004-ben kapott, és elég sok ahhoz, hogy ne kelljen második fordulót tartani.

Az AVB a 26000 szavazókörből 600-t talált kétségesnek, ezeket kivették a végeredményből (karaténba zárták mondja az angol, de itt hülyén hangzana).

Most jön a meglepetés (nekem). Kiderül a hírekből, hogy van egy szervezet, amely az AVB felett áll, neve Electoral Complaints Commission (ECC), és joga van pl elrendelni az általa kétesnek talált eredmények esetében az újraszámálást. Megtette.

Hogy mint jelent a hírekben a "UN backed" az ECC esetében arról csak találgathatunk, de az öt fős vezetésből három nyugati, ami elég többségnek ígérkezik ahhoz, hogy ne vegyék be a "végeredményt". Olvasva a fenti anyagot, az derül ki, hogy a szervezet létét az afgán alkotmány teszi lehetővé, de akkor mi ez az UN backed és miért vannak benne nyugatiak?

Ennek a szervezetnek a léte nekem új volt, és jó lett volna előbb hallani róla. Nem figyeltem a részletekre.

A különböző választási manipulációkról már annyi példa érkezett, hogy nem nagyon ragoznám tovább, az alaphírben olyan klasszikus példák is felmerülnek, mint hogy több szavazat, mint amennyi regisztrált szavazó (egy adott szavazókörben), kerek számú szavazatok egy jelöltre (200, 500).

Mindent kört újraszámolnak viszont, ahol az egyik jelölt a szavazatok 95 százalékát kapta meg, vagy ahol 100 százalékos (vagy nagyobb :) volt a részvételi arány. Úgy nézem Baghlannál, hogy a szavazóköröket úhg alakították ki, hogy max. 600 szavazó legyen benne. Írták a hírek, de nem volt kerek.

Nem fogják a 1x millió szavazat mindegyikét újraszámolni, de így is - és ez eléggé a messzeségbe helyezi a világos jövőt (asszem enyhe képzavar) - szóval az újra számlálást irányító tisztviselő szerint ez "két, három hónapot vehet igénybe"

Most látom van saját weboldala az ECCnek. És itt a megfejtés a nemzetköziségére:

According to the Electoral Law, the ECC is composed of two national Commissioners and three international Commissioners. One Commissioner is appointed by the Afghanistan Independent Human Rights Commission, one Commissioner is appointed by the Supreme Court of Afghanistan and the three internationals are appointed by the Special Representative of the Secretary-General of the United Nations. The 2009 ECC is comprised of national Commissioners, Fahim Hakim and Maulawi Mustafa Barakzai. The international Commissioners are Grant Kippen, Maarten Halff and Scott Worden.
Hogy legyen valami baghlani aktualitás is, az afgán választásokról szóló UNDP weboldal egyik hírlevel arról tájékoztat, hogy Baghlan volt az egyik olyan tartomány, ahonnan legtöbb panasz érkezett a választásokkal kapcsolatban.

És itt vannak mégegyszer az frissített az AVB baghlani eredményei 96 százalékos feldolgozottság mellett. 58-26 százalék Abdullah javára. Érdekes az eredmény egészen hihető, ami szemben állhatna a fenti hír értelmével. Ugyanakkor az is lehet, hogy Baghlánban ilyen megosztottak a politikai erőviszonyok, mindenhol csaltak az egyik vagy másik jelölt felé, és így jött ki az eredmény.

A harmadik jelölt, a hazara származású Basardoszt Baghlanban 6,4 százalékot kapott. Ennyi lenne a hazara szavazók aránya? Passz.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

A választási csalások ilyen mértéke nekem azt mutatja, hogy Afganisztánban még mindig középkori szinten gondolkozik az emberek többsége. Az egyéni és "kiscsoportos" érdekek überelik a törvényeket.

ScoTTThun írta...

A kiscsoportos érdekek sok más Európai országban is felülírják a törvényeket. :)

Eszembe jutott egy poén a választásokkal kapcsolatban.

Két diktátor a Tv-ben vitatkozik a választások után. A vesztes vádolja a győztest csalással, ahogy az megszokott.
- Maguk csaltak! A választást én nyertem meg, ez mindennél világosabb!
Erre a győztes:
- Lehetséges, de a szavazatok számlálását mi nyertük.

smalladam írta...

az IEC-ben is van külföldi