szerda, szeptember 09, 2009

A kunduzi robbantásról

Úgy látom van egy benfentes olvasónk. A szeptember negyediki poszthoz (Afghan Opium Sirvey 2009) érkezett egy komment, hogy a kunduzi bombázás után elraboltak egy amerikai újságírót. Nem nagyon értettem, mert nem voltak hírek elrabolt újságíróról. És mit olvasok ma? (még a hiradókban is láttam)?
"The Times kept the kidnappings quiet out of concern for the men's safety, and other media outlets, including The Associated Press, did not report the abductions following a request from the Times."

És hogy lássuk milyenek az afgánok? Még hogy utálják a nyugatiakat? "Reporter Stephen Farrell was taken hostage Saturday along with his translator in the northern province of Kunduz when they went to cover a German-ordered airstrike of two hijacked fuel tankers... The Times reported that while Farrell and Munadi were interviewing Afghans near the site of the bombing, an old man approached them and warned them to leave. Soon after, gunshots rang out and people shouted that the Taliban were approaching."
Ez annyira valószerű, próbáltak segíteni rajtuk mielőtt jöttek a tálibok.

Ma már ezzel a túszszabadítással vannak tele a hírek, amelyeket brit kommandósok hajtottak végre. A támadásban meghalt egy brit katona és ír-brit állampolgárságú újságíró afgán munkatársa Sultan M. Munadi. Itt egy megemlékezés erről a valószínűleg nagyszerű emberről.

A kunduzi két tartálykocsi felrobbantásáról nem írtam, de annyihülyeség jelent már itthon erről, hogy nem is fogok. Itt van a Hírszerző korrekt összeállítása (a legtöbb médium a MTI félhülye anyagát vette).

Az akciónak hosszabb távon három érdekessége lesz.
1. Hatása a német választásokra és NATO-n belüli feszültségekre. Berlinben sokan úgy érezték az amerikai vezetés túl hamar tette a német PRT-t és Klein ezredest ( alégitámadást elrendelő parancsnokot felelőssé). Egy-két héten belül választáok lesznek és bár a mostani nagykoalíció mindkét tagja kiállt a német parancsnok és a légitámadás mellett, korábban már lehetett olvasni, hogy az SPD a kampányban egy a afgán szerepvállalás kapcsén kevésbé elkötelezett álláspontot venne fel. Erről itt van Kis Ádám Hírszerző cikke (ez egy másik Hírszerző cikk) a cím kicsit erőltetett (bocs Ádám, biztos a szerkesztőd adta), de a többi jó.

2. Ez az eseményt mindenki úgy kezeli mint a korábbi légitámadásokat, amikor tömegével halltak a civilek. De ez nem olyan. Amikor először hallottam azt, hogy 50 halottból 8 volt civil, azt gondoltam akkor ez szép találat volt. Persze sajnálom az ártatlanokat, de általában a felkelő-civil arány fordítva szokott lenni. Nem tudni a pontos áldozatok számát valahol 90 és 50 között vannak, de fele-fele aránynál rosszabbat még nem olvastam, kivéve persze a RTL hiradót, ahol 70 civil áldozatról beszéltek, meg az MTI-t, amely a legmagasabb számot (125) vette át, anélkül, hogy más adatokat forrásokat, nézeteket közölt volna. Ja és itt ez a cikk a Washington Post-ból, Afghan Reaction To Strike Muted. A szerző azt mondja, az a korábi civil bombázásos esetekhez képest furcsa, hogy nincsenek tiltakozó helyi lakosok, törzsfők: So far, not even the families of the dead have come forward to protest.

According to one privately circulated report by international observers here, some Kunduz officials said the villagers were all "relatives" of the insurgents and were "equally guilty" because they were looting fuel from the tankers when they died. The report said no families of the victims had lodged formal complaints, suggesting possible complicity.
Hoppá!
Az Afghan Independent Human Rights Commission is leküldte a munkatársait vizsgálódni, akiknek véleményét a szervezet vezetője így foglalta össze: a group of about 20 Taliban fighters had roused the villagers late at night, using a combination of "threats and persuasion" to enlist their help in moving the trucks, while allowing them to siphon off the fuel. The bombs fell at 2:30 a.m. as villagers swarmed around the tankers.

3. A tálibok teljesen megváltoztak. Egy hír szerint a kiadott közelményükben ilyeneket írnak:
"International law, the Charter of the United Nations and the Geneva Conventions are very clear on such crimes," the Taliban said.

"If the United Nations, Amnesty International and human rights organisations ... really recognize human rights or hold them important, then the truth and the lies will be known in this affair," the document added."

Egyszerűen röhejesen hangzik tőlük, hogy a Genfi Konvenciókra, az ENSZ-re vagy az Amnesty Internationalra hivatkoznak, és az események kivizsgálását követelik. Ilyen szerintem még nem nagyon fordult elő a tálibok esetében. Ha ez komoly annak két következménye lehet (vagy kellene hogy legyen).
a) kezdenek egy viselkedni, mint egy felelős felkelőszervezet. Eddig is felkelők voltak, de egy olyan szervezet, amely csak a saját hit-, nézet- vagy világrendszerében hajlandó gondolkodni, a mostani konfliktust egy vallásháborúnak fogja fel, a nyugati kerestény hatalmak hódítani jöttek és ők szent háborút vívnak a megszállók ellen. Ez ugye nem vezet sehova, ennek alapján nem lehet tárgyalni, tűzszünetről beszélni, mert antagonisztikusak az álláspontok.

Ha viszont Genfi Konvenciókra, az emberi jogok megsértésére hivatkoznak, vagy az ENSZ-től és AI-től várják az ügy kivizsgálását, akkor azt jelenti, hogy mindezeket létezőnek, legitimnek tekintik. De erről eddig nem volt szó soha. Még hogy emberi jogok? Tipikus nyugati maszlag - mondhatta egy rendes tálib vezető évekkel ezelőtt. Ha ezeket létezőnek, a rendszer részének, tekintik, akkor azt jelenti, jelentheti, hogy vannak közös pontok, mindkét fél által elfogadott normák és intézmények, s ezek valami alapot teremthetnek tárgyaláshoz, közös beszédhez.

Szerintem azonban nem kell ilyen messzire szaladnunk. A kommünikék kiadása idején az állandó szóvivő (asszem Zabibullah Mujahid) nem ért rá, valaki másra bízták, aki történetesen nyugati egyetemre (is) járt és gondolta a saját eszközeivel és terminológiájával vág vissza a nyugatnak mondván: ha tényleg ti az emberi jogok védelmezői vagytok, akkor most mutassátok meg a fene nagy igazságotokat, meg hogy mindent kivizsgáltok, és csak az igazság...

17 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem vagyok benfentesnek tekintheto - ha egyaltalan ram gondoltal - csak rendszeresen olvaom az Afganisztannal kapcsolatos nemet es magyar hireket, mert erdekel a tema. Nekem az a meglatasom, hogy a felkelok a kudarcukat igyekeznek a media-haboru soran elonyukre forditani es nem restelkednek sem az adatokat torzitani, sem olyan szolamokat hasznalni, amihez nekik aztan tenyleg semmi kozuk. Az esetek tobbsegeben ugyanis ivben tesznek a nemzetkozi jogra es megallapodasokra. No de mit is varunk toluk?? Azert meg ken nezni ezt az esetet egy kicsit a nemet parancsnok szemszogebol is. A kancellarasszonynak igaza van abban, hogy kiall mellette. Az amerikaiak azt allitjak, hogy a nemet tiszt nem kello felderitesi adatok alapjan hozott dontest a tamadasrol. Azt azert tudni kell, hogy a tamadast vegrehajto amerikai repulogep(-ek) infrafelvetelei es a egy "helyi kontakt" egyideju informacioi alapjan csupa fegyveresrol kapott informaciot, mikozben az is fennallt, hogy veszelyesnek itelte meg, hogy a ket tartalykocsi a felkelok kezebe kerult. Szerintem az amerikaiak meg az uj parancsnokuk felszolitasa ellenere is mar ennel sokkal kevesebb info alapjan is csapast mertek volna. Az teny, hogy TIC (troops is contact) esete nem allt fent, de szerintem a kivetel csak erositi a szabalyt. Az elmult idoszakban a nemeteket nem kicsit szorongatjak a felkelok. Az megint egy masik tema, hogy erdemes volt-e a nemeteknek belemennie a rossz fiuk ilyen szintu kergetesebe, ami beinditotta az onmagat gerjeszto eroszak folyamatat. Es ezzel nincs vege! Az szovjetek afg-i jelenletenek idejen is bevett szokas volt, hogy a felkelok a tartalykocsikat tamadtak. Az uzemanyag kulcskerdes az ISAF szamara is. A szarazfoldi utanpotlas szempontjabol pedig a PLUTO utvonal egyre nagyobb szerepet fog jatszani! Azon megint csak erdemes elgondolkozni, hogy a PLUTO-nak miert fokent a nemetek altal ellenorizendo szakaszan tamadjak a konvojokat es miert nem delebbre, ahol az egyebkent joval kisebb lehetosegekkel biro magyarok a "gazdak"?

Elex írta...

International Law, egy tálib szájából, ez a hónap vicce :). De jót röhögtem. COIN műveletekben kizárt, hogy ilyen értékes zsákmányt ne pusztítsanak el és hagyják, hogy a felkelők megtartsák. Ezt a táliboknak éppúgy tudniuk kellett mint bármelyik harctéri parancsnoknak. Nem védhető a németeket vádolni emiatt. Le kellett bombázni és meg is tették, ez így megy. Mellesleg a talibán nem humanitárius szervezet, ha voltak ott civilek akkor egy okból, élő pajzsnak. Ilyen helyzetben nincs választási lehetőség, hogy bombázunk vagy nem, mindenképpen meg kellett tenni. Az amerikaiak súlyos hibát véetettek azzal, hogy a németekre hárították a felleősséget, kevés használható szövetségesük van a térségben, ha azokban kétség támad, hogy az USA megbízható e akkor nagy bajok lehetnek. Nem tudom DC-ben ki van emögött de nagyon Foggy Bottom-os szaga van.

Névtelen írta...

Sziasztok

Megy is a kopkodes Washington DC fele mert mar megint okosak voltak. Ugyan az ismetlodott meg mint a rendor projectnel ( anno Nemetorszag volt a felelos az afgan rendorseg felkesziteseert. Az amik meg elkezdtek pofazni, hogy nem megy a program. A nemetek erre beragtak es atadtak az EU nak ami meg nagyobb bukta lett.)
Mostanra itt is rajottek ha a nemetek erre hivatkozassal hazamennek akkor igencsak gond lesz eszakon. Raadasul nem tudni hany egyeb orszagot rantanak magukkal ( Mo-t es a Letteket Litvanokat jo esellyel de az Olasz Spanyol se elkepzelhetetlen.

Mi az, hogy nem kello felderitesi adat? Hulyeseg, hogy csak egy informator volt es arra hallgatott. Ilyen nincs. Egyebkent meg eppen az amik kezdtek el szorakozni, hogy itt egy rakas nemet katona es nem csinal semmit.

Flashbang

Ui Ha valaki vegig autozik a Salang hagotol Kunduzig az ut mellett mai napig lathatja az orosz uzemanyagos konvojok roncsait. Pedig az nem most volt.

Névtelen írta...

"Ha valaki vegig autozik a Salang hagotol Kunduzig az ut mellett mai napig lathatja az orosz uzemanyagos konvojok roncsait. Pedig az nem most volt."

Es amit mar nem lathat az utazo, mert beepitettek az utalapba, meg a folyopartba!? Engem az dobbent meg nagyon, hogy a mostani "megszallok" ugyanazokat a hibakat kovetik el, mint hajdanan a szovjetek. Es a forgatokonyv is egyre inkabb hajaz az akkorira! Most az varom, hogy az ellenallok mikor tesznek szert nagyobb szamu kinai, vagy irani "kezi" legvedelmi raketara. :)

Névtelen írta...

Ha valaki tud nemetul, annak nagyon ajanlom ezt a nagyon reszletes hiradast: http://www.bundeswehr.de/portal/a/bwde/kcxml/04_Sj9SPykssy0xPLMnMz0vM0Y_QjzKLd443DnQHSYGZASH6kTCxoJRUfW99X4_83FT9AP2C3IhyR0dFRQCsXOUq/delta/base64xml/L2dJQSEvUUt3QS80SVVFLzZfQ180QzU!?yw_contentURL=%2FC1256EF4002AED30%2FW27VKLBW892INFODE%2Fcontent.jsp

Erdekesseg: Klein ezredes nem elt az amerikai F-15 személyzet által ajánlott 2000 fontos bomba lehetosegevel, hogy elkerulje a felesleges rombolast. Az afgan kormanyzati szervek kivetel nelkul csak fegyveres aldozatokrol beszelnek.

wape írta...

Kedves Névtelenek,

Maradjatok névtelenek, csak valami karaktert vagy jelet válasszatok magatoknak, mert ha nem akkor elég bonyolult megszólítani valamelyikőtöket.

Tehát, az első névtelenhez szólva. Én ahhoz a névtelenhez szóltam, aki az előző poszt kommentjeiben írta, hogy elraboltak egy újságírót. Ha ezte voltál, akkor rád gondolok, ha nem akkor egy másik névtelenre :)

Az elrablást egyetlen internetes újság közölte, az összes többi hirügynökség, újság, weboldal visszatartotta az infot négy napig. Az esetről gondolom mindenki tudott Afganisztánban, de azon kívül csak az, aki olvasta azt az egy forrást (http://www.longwarjournal.org/)

Flashbang
Éppen tegnap olvastam, hogy a spanyolok is a kivonulásról kezdtek el gondolkodni, nem azonnal, de öt év múlva szeretnék befejezni a missziójukat. A másik, hogy (remélem még megtalálom, hogy hol), a németek állítólag júniusban vagy júliusban kértek először légitámogatást. Ez nem tudom mit jelent, mert olyat biztos kértek már korábban, hogy legyen show of force, talán azt, hogy most is dobott valamit.

Állítólag a magyarok is kértek és kaptak légitámogatást (talán az OMLT, nem a PRT), amikor szintén júliusban vagy júniusban Kunduz és Baghlan határán először rajtuk ütöttek, aztán egy két napra rá visszamentek. De lehet ez a két eset ugyanaz, mert akkor oda kijöttek a németek is.

2. névtelen, mondnaál néhány hibát, ami itt is ott is megjelenik

3. névtelen. köszönöm a linket, nagyon jó, küldj máskor is :)
üdv mindenkinek
wp

Névtelen írta...

az újságíróról a pajhwok elég korán írt, de belső forrásból is értesültem (ha jól emléxem akkor nagyjából egy időben, azaz elég korán hozta a pajhwok a dolgot)
- a bennfentes -

ja, ha már itt tartunk baghlanban valamelyik nap volt (most már inkább rendszeresen van) nyomulás. legutóbb több tíz sebesült a kormányerők oldalán és 8-10 halott a másik oldalon....az rpg már mindennapos szinte, de volt ahol tüzérségi lövedékekkel lövöldöztek....

Névtelen írta...

még valami: nem amerikai, hanem angol/ír az újságíró

Elex írta...

A német külügyminiszter már kivonulási tervről beszél. Nem tudom ez mióta érlelődött náluk de lehet,hogy a pentagon már bánja, hogy nem vitte el a balhét.

Névtelen írta...

Ismet javaslom, hogy ha valaki tud nemetul,akkor olvassa el, hogy a nemet foszemlelo (kb. mint a VKF) mikent all ki a beosztottjai mellett a belpolitikai csatarozasok kozepette: http://www.bundeswehr.de/portal/a/bwde/kcxml/04_Sj9SPykssy0xPLMnMz0vM0Y_QjzKLd443NPP1AMmB2KY-lvqRcMGglFR9b31fj_zcVP0A_YLciHJHR0VFAEsg-GM!/delta/base64xml/L2dJQSEvUUt3QS80SVVFLzZfQ18xNzBO?yw_contentURL=%2FC1256EF4002AED30%2FW27VSJKG803INFODE%2Fcontent.jsp

Névtelen írta...

Sajnos a link nem megy be teljesen. A www.bundeswehr.de -n megtalalhato a katonakhoz irt nyilt levele.

wape írta...

A cikk azért olvasható, cask rá kell kattintani, akkor kimásolható az egész,
Továbbra is azt gondolom, hogy az amerikai reakciók félresikerültek. nekik még egyetlen légitámadással sem sikerólt 69 tálibot megölni, ezért el sem tudták képzelni, hogy lehet ennyire sikeres egy bombatámadás. A németek jól döntöttek.
wp

Névtelen írta...

A Bundeswehr honlapja eroteljesen azt sugalja, hogy a hadsereg vezetese teljes mellszelesseggel Klein ezds. mellett all. A napokban a BW foszemleloje is a helyszinre utazott, ahol megerositette ilyen tartalmu korabbi kijelenteset. Ettol fuggetlenul a politika megint "alatesz" a katonak szakmai fuggetlensegenek.

Névtelen írta...

A Bundeswehr honlapja eroteljesen azt sugalja, hogy a hadsereg vezetese teljes mellszelesseggel Klein ezds. mellett all. A napokban a BW foszemleloje is a helyszinre utazott, ahol megerositette ilyen tartalmu korabbi kijelenteset. Ettol fuggetlenul a politika megint "alatesz" a katonak szakmai fuggetlensegenek.

Névtelen írta...

Helyes, nekem is az az érzésem, hogy Klein ezredes jól döntött.
wp

J. írta...

Helló!

Lehet, hogy megváltozóban van a vezetés véleménye.

http://www.sueddeutsche.de/politik/842/488241/text/

Üdv.:

KJ

Névtelen írta...

Köszönöm, nézem én is, mindjárt írok is róla.
wp