szombat, február 07, 2009

PRT kormányülés 2009. február 3-án

Szerdán megvolt az idei első PRT kormányülés. Ha jól emlékszem egy évben kettőt tartanak. Jó sokan voltak, régen kisebb teremben is elfértek. Az esemény után Göncz Kinga adott sajtótájékoztatót, ahol a riporterek általános kérdéseire általános válaszokat adott.

Minden rendben, minden jól megy volt az alapattitűd, így ha olvasni akarok a sorok között mégiscsak azt az elsikkadó fél mondatot kell kiemeljem, hogy Baghlanban annyira jól nem mennek a dolgok (bár továbbra is biztonságos a déli és keleti területekhez képest a helyzet). Természetesen ez nem szó szerinti idézet.

Ez fél mondat volt az egyetlen kijelentés ami arra utalt, hogy valami nincs rendben. Okoskodásom gondolatmenete, hogy akkor itt nagy bajnak kell lennie, ha ezt nem lehet optimistán letudni.

Egyébként pontosan megerősíti azokat a baglani híreket, miszerint mindenki a biztonsági helyzet romlására panaszkodik. Arról senki sem beszél, hogy a magyarokat megfenyegették volna, csak arról, hogy a ottani különböző civil szervezetek tagjai, vezetői mentek haza, vonultak ki a tartományból.

És persze a tavalyi IED és öngyilkos merényletek is legsúlyosabbak voltak idáig. Két magyar katona, két amerikai katona, egy vagy két német katona (mindig a külföldiek a legnehezebb célpontok, ezért említem csak őket). Ez önmagában négy siekres támadás ISAF katonák ellen. A sikertelenekről nem is hallunk.

De milyen tényket közölt Göncz Kinga az általánosságokon túl?
- 3% zárolásra került az 500 millióból. Ez mindenhol megtörtént.
- Az Önkormányzati Minisztérium idén is megkapta az EU Bizottságtól a 100.000 eurós hozzájárulást a saját programjához. Gratu. Hogy az idei miben áll, azt nem mondták és nem kérdezte senki. Itt a tavalyi.
-Üzletember delegáció megy ki és jön majd ide. Nem tudom, hogy csak Baghlan vagy Afganisztán a cél. Baghlanban állítólag minden valamire való gyárat stb felvásároltak már a kínaiak, amerikaiak, Karzai rokonok. Alapvetően nem hiszek benne, hogy magyar cégek befektetnének Afganisztánba, főleg nem ebben a gazdasági helyzetben. De tévedjek.
- A afgán nemzetiségű fejlesztési tanácsadónk, DEVAD-unk remekül végzi a munkáját, ő fog segíteni, hogy a kiutazó delegációnak tartalmas programja legyen majd.
- Az Oktatási Minisztérium munkájának keretében afgán diákok tanulnak már Bp-en, a Balassi Intézetben. Van köztük lány is. Olvastam valamit a kiválasztási proceduráról a hm.gov.hu-n. több fordulós és a magyar POLAD-é volt a döntő szó a végén. És persze az afgánok nem akartak lányt küldeni.
- A Gyarmati István vezette ICDT, magyarul Demokratikus Átalakulásért Intézet 35 millióból indít programot Afganisztánban
- A Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet az a kitüntetés érte, hogy a Baghlan tartományban működő NGO-k őt kérték fel a képviseletükre. A saját koordinációs forumukat fogja vezetni.
-2009. szeptember 31-én lejár a PRT mandátuma és elkezdenek dolgozni a meghosszabításán.

Ezek voltak az eredmények. Lássuk mitől vagyok szomorú.
- Nincs a PRT ülésről sehol hír. A google legalábbi nem adja ki. Véletlenül tudom, hogy ott volt a Zalán Eszter, a NOL.hu keresője nem dobja, mert csak monogrammal szignált egy keretest.
- A Külügy honlapján detto, semmi. Nem fontos?
- 210 millió volt kiírva NGO-knak. Nyert a Mösz 150-et (bejelentették), a Baptisták 60-t (nem jelentették be) és ICDT 35-t (nem jelentették be). Ha összeadom sehogy se jön ki a 210 millió. Biztos akadt valami extra pénz, vagy megint beszálltak a görögök (ezt múltkor sem a magyarok tették közzé, ha nem a washingtoni görög követség). Ennyit a transzparenciáról.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mivel ennek is lehet köze a témához, nem az van, hogy a politikusoknak van elég baja itthon a párt- és belügyekkel, és ezek a dolgok most csak kötelesség és nyűg nekik?

Szerintem kifejezetten örülnek is az illetékesek, hogy az újságírók nem kérdeznek bele mélyebben, részletesebben.

Névtelen írta...

hogyhogy nem kerdezte senki?
mit kerdeztek akkor ? kerdeztek egyaltalan? :) ugyertem azer az valamennyira csak kene h erdekes legyen h mire koltunk/enek el 100.000€-t nem (plusz a sajat osszeg)?

nem vagyok meglepve, hogy nics rola fonn semmi a kum honlapjan, amugy is hervaszto az egesz oldal