vasárnap, október 05, 2008

Új fejlesztések Baglánban ÖM-MöSZ

Két éves lett a PRT. Egy évforduló, ami észrevétlenül telt el (kivéve a KüMöt pénteken: Göncz Kinga, külügyminiszter október 3-án megnyitja az „Egy kiszámítható jövőért – Magyar segítség Afganisztánnak“ című fotókiállítást, majd angolul tájékoztatást ad a magyar PRT szerepvállalásról - részlet a meghívójukból.)

A tartomány fejlesztésére költhető összegek ismét jelentősen, mintegy 100 millió forinttal nőnek. Csütörtökön hangzott el a Önkormányzati Minisztérium, a KüM és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közös sajtótájékoztatóján. Az ott hallottakat vegyítem alább a korábbi tényekkel.

Valamiért most került sor a bejelentésre, holott már nyáron kihirdették a projektet és volt is ünnepélyes aláírás a PRT táborban. Mire kellett ennyit várni? Most ott volt (vagy utána írt róla ) az MTI, a Magyar Hírlap, az valamelyik rádió és én a Kül-Világ folyóiratot képviselve. Ennél kisebb már bajosan lehetett volna a média érdeklődése. És nyáron legalább holt szezon van. A tv-k, rádiók akkor könnyebben kaphatók, mint a túlfűtött politikai nagyszezonban.

Az ÖM tavaly 25 milliót kapott abból az 500 milliós keretből, amelyet a tartomány fejlesztésére különítettek el. Ezt a pénzt némi tétovázás, majd hosszas előkészítő munka, pályázati szenvedés és anyázás után az ÖM megnégyszerezte. Az EU Bizottság 2006 vagy 2007-ben felállított 10 millió euros alapot, amihez kifejezetten PRT-k pályázhattak csak demokrácia és kormányzati infrastruktúra fejlesztésre (tehát csak civil és nem-katonai jellegű projektekre). A katonák kedvéért mondom ebben az esetben is a terepen történő fejlesztési tevékenység egy NGO-ra, implementing partnerre hárul minden esetben. Az ÖM esetében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetre (MÖSZ).

Azért fontos kiemelni nem (nem konkrétan a MÖSZ-t) mert csökkenő mértékben de még mindig találkozok katonákkal, akik szerint a katonáknak kell fejleszteni, vagy tisztviselőkkel, akik szerint a minisztériumoknak kell fejleszteni.

Az ÖM tehát beadta a pályázatát, 25 milliót önrésznek és nyert mellé másik 4/5-öt, azaz durván száz milliót.

Rajtuk kívül idáig egy olasz és két litván projekt nyert.

Mit fognak végrehajtani a 100 millió forintból?
-felépül két district governor office Dahane-e Goriban és Tala wa Barfakban
-6 hónap alatt 144 képzési nap
- 55 fő helyi minisztériumokból, 6 fő/körzetek = 145 fő
- oktatás 17 tanárral PEK-ben és a körzetekben
- 120 óra menedzsment (gondolom a helyi viszonyokra adaptálva), 96 óra angol, 96 óra informatika

Mi egyéb derült ki még a sajtótájékoztatón?

-A PRT koordinálását végző Kormánybizottság évente négyszer ülésezik és már megtartotta mind a négyet. (a KB idén februárban jött létre a magasabb szintű koordináció érdekében(???), úgy tűnik a legtartalmasabb leírása még mindig az enyém, hehe).
- Karzai elnök Bp-i látogatásakor kinyilvánította szándékát, hogy itt is legyen követség. Tetszett neki a város. A Greshemből? Megértem.
- Lesz új fejlesztési tanácsadó a PRT-ben. Szerintem már van, de most lett hivatalosan elmondva. Egy afgán személyében,
- Létrejött egy Fejlesztési Szakértői Csoport is valamikor, ami a legnagyobb titokban működik ha még én sem hallottam róla :) Nem tudom kik ezek, lehet a KB alatt működő munkacsoport nevezték át magát? Fejlesztési szakemberek vagy minisztériumi tisztviselők ülnek benne? Rejtély. Egyelőre.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

csak egy kis pontosítás:
a program már május óta fut, csak a magyar sajttáj a PRT-ban történt sajnálatos haláleset miatt akkor törlődött.
a leírásból kimaradt a 15 kerületben történő eszközosztás
üdv
BG

Névtelen írta...

bővebben:
http://www.hia.hu/object.90c8a6ea-7304-41a2-8310-5192edefa84d.ivy

wape írta...

köszi Gábor,
üdv
wo