csütörtök, augusztus 21, 2008

Van új NKS!

Eredetileg másról akarta írni, de szembejött ez a Világgazdaság.hu cikk: Korszerűsítik a haditechnikát. Felkiáltójelek sora villant bennem, mert nem sokkal előtte olvastam (inkább futottam át) a Nemzeti Katonai Stratégia új változatát a honvédelem.hu -n.

Először vizsgáljuk meg ezt a magunk felszínes módján, összehasonlítva a régi verzióval. Ami első szemre nyilvánvaló, hogy rövidebb lett, 1x bekezdés kimaradt belőle. Kimaradt a kedvenc részem, amiért felemeltem a szavam (klaviatúrám), kimaradt az expedíciós képesség. Persze nem azért mert a szerzők a blogom olvassák, de akkor is jó. Ennek a 47-es bekezdésnek a 13 pontjából 10 lett és jobb lett a megfogalmazás. Kimaradt a másik kedvencem is hála istennek: (73) A védelempolitikai és katonai vezetőképzés alapvető bázisa a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, amely részére a kiképzett állomány szükségletet, továbbá a képzési követelményeket a Magyar Honvédség határozza meg Az egyetem további képzési tevékenységét a munkaerőpiac, illetve az adott szakok iránt érdeklődő jelentkezők és a befogadásukhoz rendelkezésre álló kapacitás határozza meg.

Egyszerűen nem értettem, hogy jön egy katonai stratégiába az oktatás, így ezért is lobbiztam. De félre egésszel, nem ezért írok most, hanem azért mert a világgazdaság arról cikkez, hogy van pénz haditechnikai modernizációra: A Magyar Honvédség 2008–11 között a számára biztosított költségvetési támogatás 20 százalékát költi haditechnikai fejlesztésekre. Ez az idén közel hatvanmilliárd forintot tesz ki.

Ez tök jó, de akkor ez miért nem reflektálódott a NKS-ben. Ez lehetett volna az első lépés, (vagy legalább az egyik) a stratégia megírásakor és akkor mindjárt jobban hasonlítana a nemzetközi példákhoz?

Most jelentette be Szekeres miniszter, hogy előbb kivonjuk a Mig-29-eseinket (ez hogy kell leírni? Mig-29-ket? Mig-29-inket????)

Hétfőn olvastam, hogy az USA-tól 27(?) páncélozott Humveet kapunk: Más eszközök mellett, néhány héten belül amerikai partnereink 27 Hummwv páncélozott terepjáró gépjárművet adnak át az afganisztáni kontingensünknek. Ezek a járművek – többek között – már az Önök biztonságához is hozzájárulnak, illetve javítják munkafeltételeiket.
E mellett a két ország elmélyíti a hadszíntéri együttműködését. Fejlesztjük az információátadást, a fegyveres ellenállók és terroristák által alkalmazott legújabb technikai megoldásokról, eljárásmódokról. Az amerikai fél speciális kiképzési lehetőséget biztosít katonáinknak egy texasi kiképzőközpontban, és a koalíciós műveletekben résztvevő országok tűzszerészeinek további felkészítése érdekében Mobil Kiképző Csoportot telepít Magyarországra. (hm.gov.hu honlapról)

(Zárójelben: Most már bevallhatnánk, hogy akkor nekünk hány páncélozott Toyota terepjárónk van)

Új Magyar Honvédben a Rába teherautókról olvasok

Szóval itt vannak a beszerzésekről a morzsák, a féladatok. Ja Magyar Nemzet is írta valamikor, hogy HM az étkeztetés kiszervezésében gondolkodott, de valamelyik HMXY RT. vezetője már legelején formai hibákat vétett. Megkockáztatom, még az étkeztetés kiszervezését is bele lehetett volna venni a NKS-be. Persze ilyen dolgokhoz tudni kell, hogy mennyibe kerül most az étkeztetés (szakácsok stb. fizetésével együtt), nehogy az legyen, hogy utána többe fog kerülni (meg mondjuk az is legyen benne, hogy az étkeztetést akkor a hadszíntéren is biztosítani tudni kell :)

egy szónak is száz a vége. Ha most kiderült, hogy ennyi évre előre tudjuk, hogy mennyi pénzünk lesz modernizációra, akkor valamilyen módon ezt figyelembe lehetett volna venni az NKS írásakor.

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

a képzés (oktatás) és a kiképzés szerintem hozzátartozik a hosszú távú statégiához, mégha érintőlegesen is csak. Szerintem a megfogalmazással van a gond és azzal, hogy a Zrínyi elitista akar lenni, amit önmagában nem tudok tárgyilagosan megítélni, de azt, hogy most milyen igen: nem az.

Tervnek persze megfelelő, hogy a Zrínyinek kitüntető szerepet biztosítanának a katonai emberanyag minőségének biztosítása céljából. (bár a HM szerint ma is így van) Ám hiába közhelyszerű, hogy vannak szobatudósok és munkások, a Honvédségnél is igaz, hogy vagy tanulsz vagy katonáskodsz. De ez már egy másik téma...

Névtelen írta...

Én a magam részéről a NKS-t túl általánosnak tartom, még akkor is, ha nem egy közönséges akciótervről van szó. Az én szemem előtt a németek hasonló dokumentuma lebeg, ahol nem csak azt írták le, hogy különböző akciórádiuszok és konfliktus-intenzitás mellett mekkora is az ambíciószintjük, de azt is, hogy ennek érdekében meghatározott határidővel, miből (!!!), mit kell kialakítani és létrehozni. Ezek a kérdések ugyanis túl mutatnak a "sereg" hatáskörén és végrehajtásukhoz szükséges, hogy a társadalom is támogassa a célkitűzések lefektetett irányvonalait.

Üdv: Lippai Péter

Névtelen írta...

Még egy gondolat: Amennyiben nincsenek határidők, erőforrások és felelősök meghatározva már itt is, akkor minden feladatvégrehajtás az idők végezetéig elhúzható!

Lippai Péter

Névtelen írta...

valóban: jó stratégiát bajosan lehet budget nélkül készíteni, de be kell látni, hogy mi nem az nb 1-ben focizunk....

Névtelen írta...

Jelenleg 6 páncélos Toyota van.
Ez a 27 Humwwe meg semmi. Az afgán Military Police kapott vagy 400 db-t.
Ráadásul ezzel megint csak a saját egységeiket védik az amik. Minél több Humwwe szaladgál annál kisebb a valószínűsége hogy egy amerikaira robbantanak rá.

Névtelen írta...

Ez elég jogos felvetés. A magyarok gondokoznak is eleget, hogy miként tudnák megkülönböztetni a saját Humveekat az amikétól! :) Ez nem lesz egyszerű, mert a BTR-k miatt is mindig orosznak néztek minket, pedig arra is mindenhová felfestettük (helyi nyelven!), hogy magyarok vagyunk!

Névtelen írta...

Srácok, ugye nem gondoljátok egészen komolyan, hogy Afganisztánban külföldi katonákat ma azért robbantanak, mert orosznak vagy amerikainak nézik őket... Vagy hogy a híreket olvasva néha dühösen a térdükre csapnak, hogy basszus, már megint nem amerikaiakat/oroszokat sikerült felrobbantani...

Az illetőnek pedig, aki úgy gondolja, hogy az amcsik magukat védik a nekünk adott humveekkal: HOGY AKKOR MI MEG MEKKORA IDIÓTÁK VAGYUNK, HOGY ELFOGADJUK TŐLÜK!!!

Névtelen írta...

Bármennyire is meglepő,a HMMWV-kat tényleg ilyen megfontolásból is osztogatják az amerikaiak Ők meg szép csendben átállnak az MRAP használatára a már jócskán kompromittálódott HMMWV helyett.
Valami 4000 db érkezett csak Afganisztánba ezekből.Bolgárok és a litvánok tapasztalata is az, hogy ellenük elkövetett robbantások száma megnőtt amióta a HMMWV használják ( ök már jóval korábban megkapták 2004 -ben )Direkt más színre festve mint az US tehát az is igaz, hogy nem a benne ülő katona nemzetisége számít hanem az hogy külföldi)
Statisztikailag mindenképpen az amerikaiaknak kedvez ha több HMMWV szaladgál amíg a teljes cserét le nem bonyolítják.
A másik probléma, a szervizelés lesz egyértelműen hozzá lesznek láncolva az amerikai logisztikához, és innen már csak egy lépés a Mercedesek cseréje. Amiért ugyan nem kár de nem lett volna jobb az az IVECO-t használni, vagy a MOWAG-ot

Névtelen írta...

Az, hogy a HMMWV-k átadása milyen járulékos problémákat vet fel az egyébként hasonló kaliberű járművekkel nem túl jól felszerelt szövetségeseiknél az nem feltétlenül tudatos az amerikaiaktól.

Viszont a problémák meglétét kár is lenne szépíteni! Egyrészt szegény ember vízzel főz, a magyar katona pedig azzal próbálja megoldani a feladatát, amit a feneke alát tesznek! Az biztos, ha a közeljövőben a magyar Humvee-kat feltűnően sok támadása fogja érni, akkor valszeg nem akar majd senki sem azokkal menni!

Szerintem téves felfogás, hogy az ellenállóknak mindegy, hogy kit támadnak, csak külföldi legyen. Kimutatható, hogy az amerikaiakat és az OMLT-ket fokozottan támadják. Viszont nem minden támadó áll azon a kiképzési szinten, hogy pontosan meg tudja különböztetni a külföldi katonákat!

A magam részéről sokkal jobban örültem volna pár IVECO-nak, (azt persze nem adják ajándékba!) bár gyorsan hozzáteszem, hogy az se megy el mindenhová, ahová a magyaroknak el kellene tudni jutniuk!

Lippai Péter

Névtelen írta...

Nem tudom, hogyan lenne kimutatható. Megkérdezéses vizsgálattal? Kísérlettel? Lerakjuk a gerillát, adunk neki távkapcsolót, és figyeljük, hány százalékban robbant Hummveet, hány százalékban Mercedest vagy akármi mást? Netán azt látjuk, hogy az amcsik gyakrabban robbannak? Milyen meglepő, miután ők vannak keleten, sőt még délen is nyomulnak, Zabulban meg Kandaharban.
Most akkor arról nem beszélnék, amikor a gerillák tudatosan egy-egy országra mennek rá, mert gondosan figyelik a belpolitikát és a közvéleményt az egyes országokban. Dehát ilyen is volt is, van is (szóval, nem, tényleg nem mindegy mindig, minden körülmények között, hogy kit robbantanak).
A többnyire indonéz szerverről nyomuló "iszlám emirátus" amúgy rendre Christian kafirként hivatkozik le mindenkit, de ez leginkább propagandafogás.
A litvánokra tett utalás kapcsán szívesen látnék linket, vagy valamit. Ha totál titkos forrásból jön a hír, akkor is, Ghórban mindenképp egyre több lesz a gáz, ha egyszer Herát pastu részein szarabbul alakulnak a dolgok, márpedig jelenleg ez a helyzet. És ott megy át a sok heroin is Helmándból, Ghóron keresztül.

Névtelen írta...

Kimutatás:

2007.első félévében a Plutón magyark elleni támadás 1. ("Elég gyakran" jártunk arrafelé!)Ugyanazen időszakban amerikaiak ellen min. 3. Már ami a tudomásunkra jutott.(Ennyit tudok felidézni fejből.)

Üdv: Lippai Péter

Névtelen írta...

Oké. Ez az adat mutat valamit, ebben teljesen egyetértünk. Reprezentál, ha nem is reprezentatív.
Egy pillanatig nem állítom, hogy tökmindegy a gerilláknak, ki robban fel.
Mentek már rá időszakonként a németekre, a hollandokra, a kanadaiakra (ld. a legutóbb megölt kanadai segélyszervezeteseket, és a tálibok kommunikációját ezzel kapcsolatban). Az amerikaiakra meg permanensen mennek.
Ha mondjuk a Plutón felrobbantanak egy Hummveet, tévesen azt gondolva, hogy azt Joe vezeti Montanából (ez egyelőre feltételezés, Péter, az általad említett adat a múltra vonatkozik, viszonylag világos megkülönböztethetőség mellett), szóval, ha ez történik, akkor helyes részünkről a következtetés, hogy a magyarok azért haltak meg, mert az amerikaiak Hummveet adtak nekik?
Szerintem max. egy igen korlátolt értelemben az. A fontosabb ok az, hogy külföldi katonákat felrobbantani vágyó gerillák IED-t hagytak az úton. Ezek a gerillák nem fogják a térdüket csapkodni dühösen, hogy basszus, nem amerikaiak robbantak fel, szegény madzsaroknak nem is akartak ők rosszat igazából.

Névtelen írta...

Magam sem állítom, hogy az "ellenállók" kardjukba dőlnek olyan esetekben, ha támadásukkal célt tévesztenek! :) Az ellenállók azért került idézőjelbe, mert sokszor nem is a külföldiek a célpontok, hanem belső hatalmi harc véletlen áldozatai lesznek a külföldi katonák is, akik rosszkor rossz helyen voltak. Nem ritka, a másik afgán csoport befeketítésére indított ISAF/USA ellenes támadás is.

Viszont: A PRT-kat csak indokolt esetben szokták támadni. Ha egy PRT jól dolgozik, akkor sokaknak ad megélhetést. Akinek jó kapcsolatai vannak a PRT-val, annak érdeke az is, hogy vigyázzon rájuk. Én ezzel is magyarázom, hogy eddig a magyar PRT-nak viszonylag kevés problémája volt a támadásokkal.

És ezek mellett előfordul, hogy a meghatározott nemzet ellen irányuló támadás valamilyen oknál fogva célt téveszt. Ezek legtöbb esetben azzal magyarázhatók, hogy a támadó személy nincs kellően felkészítve a harcra. Magyarul: nem tudja megkülönböztetni az egyes nációk katonáit, azok járműveit, stb.

Egy érdekesség. A mi egyik konvojunk elleni támadás után az afgán rendőrségre beékerző kollégáktól azt kérdezték a helyi rendőrök, hogy hány német katona sérült meg? Már volt valahonnan infójuk a támadásról, és a G-Mercik után arra a következtetésre jutottak, hogy biztosan németeket ért támadás!

Azért ez is elgondokoztató!?

Üdv: Lippai Péter

Névtelen írta...

Csak azt nem értem, miből gondoljátok, hogy a HMMWV-k ingyen vannak. Azért, mert "kapjuk"?