péntek, augusztus 29, 2008

Francia aldozatok

K0sz0nom a sok kommentet, meg egy hetig izlandon vagyok, aztan visszaterek ra. Addig is itt egy konzerv, amit meg azut elott irtam. Itt eleg rossz ido van, kb 70 km/h szel, eso es 6 fok. de jobb mint az allitolagos otthoni meleg.

Feltételezve, hogy az olvasók követik híreket (es meg valaki emlekszik ra mi tortent ket hete) csak a két plusz érdekességet rakom be. Francia sebesültek már nyilatkoztak is az eseményekről. ebből kiderül, hogy a légitámogatásra jó négy órát kellett várni, a USAF gépek őket eltalálták (NATO vizsgálódik), csakúgy mint a segítségükre siető afgán katonák (ez tudom nem tesz hozzá a magyar-afgán katonabarátságnak). A eseményekre Sarobiból Tagabba vezető úton került sor, ha jól értem a francia cikket utóbbi helyre készültek felvonulni a franciák, amikor egy nagyon előnytelen földrajzi viszonyok közé kerültek és be is következett az ambush.

Tagab-ról már régóta lehet hallani. Ez a járás valamiért tálib barát. Írnak Haqqanit, meg Hekmatyart tudom, de nem ez a lényeg, hanem hogy miért támogatják az ellenzéket, mikor ott vannak a levesben közepén. Milyen törzs, hadúr, közösség él ebben a járásban, hogy évek vagy évtizedek óta nem a környéken többségi pandzsíri/tádzsik/maszudista/fahimista/dzsamiat-i iszlamista nyertesekkel együtt mozog, hanem külön és ellenükben. Költői kérdés volt.

A pakik most valamiért letartóztatták Hekmatyar tesóját, gondolom már jó 20 éve a szemük előtt pihent:Shahabuddin had been living in an Afghan refugee camp near Peshawar with his family for 20 years and has no links with Hekmatyar's Hizb-e-Isalmi party, Afghan sources said.

Az ember mindig szeretné azt hinni, hogy most valami történni fog. Elment Musarraf és most nekifognak az iszlamisták megtörésének. De miért tennék? És miért Hekma. tesójával kezdenék?

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Annyira azért nem igyekeznek. Bejelentették, hogy a pakisztáni hadsereg a Ramadán ideje alatt nem indít támadásokat. A tálib fiuk válaszul közölték, hogy őket ez hidegen hagyja és folytatni fogják Ramadán ide vagy oda.