vasárnap, augusztus 17, 2008

Fejszál király feleségének magyar édesanyja volt?

Elég bizarrnak tűnik, nem? Most olvasom Steve Coll The bin Ladens című könyvét. Szerencsénkre 2001 szeptembere után elővette azokat a jegyzeteit, amelyeket a 80-as 90-es évek elején írt le Közép-Ázsiában. Valszeg a Ghost Wars c. könyvét párhuzamosan írta ezzel, az is van vagy 500 oldal, van benne néhány újdonság még annak is, aki már két tucat könyvet elolvasott Afganisztánról. A Ghost Wars-ról már írtam itt.

Update az előző cikkhez: a unilateral csoportól még egy pár név volt. Nem emlékszem pontosan, de gyakorlatilag mindenki, aki a nyugati médiában is eljutott (nagy név), közéjük tartozott: Ahmed Sah Maszúd, Jalaluddin Haqqani, Naqib molla (Argandhab/Kandahárból) stb.

Vissza az új könyvhöz. Szóval Coll a 154 oldalon azt írja, hogy Fejszál szaúd-arábiai király felesége (neki csak egy volt) Iffat bint Ahmed Al-Thunayan volt: She had been raised in Istanbul to a Saudi father and a Hungarian or Circassian mother...

Kb. 1940 óta voltak házasok, Fejszál 1904-ben született. Találtam egy magyar (!) weboldalt, ami szerint Fejszálnak összesen három hivatalos felesége volt, de nem egyszerre és az utolsó, akivel haláláig együtt volt, az Iffat volt (miért olyan érdekes, hogy hány feleség? Mert a szaúdi uralkodócsalád államalapítójának legendásan sok felesége és ágyasa volt - de hivatalosan a egyszerre csak négy - és sok fia is hasonló módon élt). Az oldal szerint: Iffat bint Ahmad bin Abdallah al-Thunayan, (Apja II. Abdallah nedzs-i emír (1841-43) férfiági leszármazottja. A Thunayan-család szoros szövetségben áll a Sudairi-családdal

Ez - Apja II. Abdallah nedzs-i emír (1841-43) férfiági leszármazottja - megmagyarázza a isztambuli szálat, illetve azt a részét, hogy mit keresett az 1930-as években egy arábiai család az egykori ellenség, az Ottomán birodalom fővárosában. Fejszál apja Ibn Szaúd ugyanis valójában a harmadik szaúdi államot hozta létre, már létezett kettő a korábbi két évszázadban. Mindkettő sorsa úgy ért véget, hogy az akkor török szultán hadsereget küldött a birodalmában önállósodni akaró törzsfőnökök ellen és az akkori gyakorlatnak megfelelően, akit nem végezte ki (vagy a kivégzettek családtagjait) a fővárosba vitték és ott kellett élniük a udvarban névleg szabadon, valójában "túszként". Az al-Thunayunok sorsa itt.

Fejszál király egyébként talán a legnagyobb kvalitásokkal rendelkezett az eddig uralkodó testvérek közül. Nem korrumpálta a gazdaság és a hatalom. Mindvégig komolyan vette vallását, megkezdte Szaúd-Arábia tervezett modernizálását, kiemeltem kezelte a oktatást, az ipar, az infrastruktúra fejlesztést, stb. Itt van egy pár dolog még róla.

Visszatérve Iffatra, 2000-ben halt meg. Anyja tehát Coll szerint cserkesz vagy magyar volt. Minderre két dokumentumot citál Coll, az egyik a Külügyminisztérium archívumában levő, Dhahranból Washingtonba küldött 59/2643 (1966 augusztus 17.) számú és "Biographic Information on Wife of Kind Faisal" c. jelentés. A másik hivatkozás David Holden & Richard Johns 1981-ben megjelent The House of Saud c. könyve (recenzió róla itt).

Hát nem tudom melyikhez könnyebb hozzájutni. Azok olvasása nélkül a cserkesz vonal sokkal valószínűbb, mint egy áttért magyar hölgy lehetősége.

Annyit még kiad a net, hogy Fejszal kb 26 éves korától volt az ország külügyminisztere (1930). Apja ezt a feladatot szánta fiának, aki helytállt. Iffattal 1932 vagy 33 környékén találkozott, amikor európai körúton volt és éppen Szovjetunióból tartott visszafelé. A Pravda nevű hajó vitte Bakuból Isztambulba.

Megismerkedésük romantikus vonala: Hearing that the young Saudi prince was visiting in Constantinople, the young Iffat and her mother approached him about disputed property that had belonged to her deceased father. (The Thunayans were originally Saudis but had been taken to Turkey by the Ottomans during their lengthy rule of the area.) Smitten by Iffat’s beauty, Faisal invited her and her mother to Saudi Arabia to sort out the misunderstanding of the property matter. Not only did he give her the property, he married her.Bakuból A linket átnézve nem nagyon tudtam rájönni pontosan ki is lehet a beszélő A legvalószínűbb, hogy egy a királyi családból származó nő, talán Sultana álnéven adta közre, amit egy amerikai nő segítségével jelentetett meg. Talán könyvben is? Mindenesetre nem azonos a Szultána címmel 2007-ben megjelent magyar nyelvű fordítással (Geopen kiadó)

Ez a forrás egy kicsit más fénybe helyezi Iffat és Fejszál kapcsolatát. a 67 oldalon azt találni, hogy Ahmed al-Thunayan Ibn Szaúd bizalmasa volt, és többek között Fejszál fia mellét őt küldte 1919-ben tárgyalni a britekkel egy vitás kérdésben, ami közte és Huszein mekkai saríf között volt. A hivatkozás (13-as) annyit fűz még hozzá, hogy Ahmed lánya volt Iffat. Maga a könyv (
The Hashemites in the Modern Arab World: Essays in Honour of the Late Professor Uriel Dann
szerző: Asher Susser, Aryeh Shmuelevitz, Uriel Dann) egyébként szintén a Holden & Jones: The House of Saud-ra hivatkozik (205, 265. o.)

Akkor tehát Fejszál már régről ismerhette Iffatot még, ha nem is személyesen, de a családi kapcsolatok révén. Ha 32-ben házasodtak, Iffat mondjuk olyan 16-18 éves lehetett legnagyobb valószínűséggel, azaz 1914-16-ban születhetett. Mennyi idős lehetett az apja, ha apja még fiatal Fejszált kísérgette ide oda?

Ez nem vezet sehova, mert itt egy újabb forrás, ami mégis a korábbi verziót erősíti bennem. Ahmad al-Thunayan nem az apja, hanem a nagybátyja volt Iffatnak. Eszerint a weboldal szerint: Effat descended from a branch of the Al Sa‘ud that emigrated to Turkey in the 1800’s; her father died while serving in the Turkish army. When her widowed mother fell on hard times, Effat was sent to live with her aunt in Istanbul and attended school there. Though funds were scarce, she was an excellent student, and she earned a teaching certificate.

Ez itt az általa alapított Effat College Rijádból. Ahogy elnézem az egyik legjobb lányiskola.

És hogy a poszt végén visszatérjünk Afganisztánhoz, Effat (vagy Iffat) és Fejszál egyik fia Turki bin Faisal, Bill Clinton egykori egyetemi évfolyam társa, a szaúdi titkosszolgálat vezetője 1977 és 2001 között (már korábban az aligazgatója volt) és ebbéli minőségében a szaúdi afgán támogatások fő irányítója és koordinálója 1979 és 2001 között. Igen, valószínűleg Oszama bin Ladennel és sokat találkozott és még akár jó barátok is lehettek. Jelenleg országa washingtoni nagykövete (2005 óta), azaz a legfontosabb diplomáciai posztot tölti be.

Egyébként azt a Bandar bin Szultant váltotta, aki 1983 és 2005 között volt a washingtoni nagykövet, gyakorlatilag Reagentől ifj. Bushig minden elnökkel szoros baráti kapcsolatot ápolt, és aki Fejszál és Effat legkisebb lányát, Turki édestesóját, Haifát vette el, így Turki sógora (vagy veje?).

Na jó abbahagyom a kutatást mára és megpróbálok még visszatérni a doktori disszertációmhoz. Ott is van még mit kutatni.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem lehetséges, hogy Steve bácsi nem képes különbséget tenni a sok helyi kissebbség közt? Ha neki mindegy, hogy Hungarian or Circassian, akkor erős a gyanúm, hogy nincs nagyon képben a térséggel kapcsolatban.

Ha Hungarian egy félreolvasott alak, akkot talán az eredeti üzbég vagy ujgúr lehet. Vagy más ötlet?

Üdv: Czelder Orbán

Névtelen írta...

Egy apró kérdés:

"A Pravda nevű hajó vitte Bakuból Isztambulba." ???

Folyami gőzös volt a Pravda?

wape írta...

Valamelyik másik forrásban benne volt, csak ide már nem másoltak ki, hogy nem Baku-Isztambul volt, hanem Szovjetunió és valamelyik török tengerparti város között vitte.

De valóban ezt a Baku-Iszatmbult valahonnan lefordítottam, de nem tűnt fel a dolog.

Szóval valami olyat érthetett a szerző, hogy Bakuból ment Isztambulba és a Pravda hajó vitte.

Köszi, az észrevételt.