szombat, augusztus 16, 2008

Dél-Oszétia jövője Koszovó után

A hétvégi Népszabadságban több cikk is foglalkozik a grúz konfliktussal és valamelyikben felmerül a dél-oszét és a koszovói helyzet párhuzama. Gyorsan megnéztem a Külügyi Intézet hírlevelét is nehogy kiderüljön, amiről itt gondolkodok ott már kifejették. De sajnos abban az írásban is érintőleges a két válság közötti párhuzam abban az értelemben, hogy a területek milyen jövőre számíthatnak.

Mire gondolok? Koszovó és Dél-Oszétia is kinyilvánítja függetlenségét és nemzetközi felügyelettel vagy anélkül, de a de jure legitim hatalmi központtól (Tbiliszi, Belgrád) függetlenül tevékenykedik. Mindkét területi egységben a többségtől eltérő etnikailag eltérő népcsoportok (nemzetek?) élnek és két többség-kisebbség között történelmi ellentétek vannak.

Az egyik országot megakadályozta volna a nemzetközi közösség (mínusz Oroszország), hogy helyreállítsa szuverenitását a területe fölött, a másikat meg támogatná (mínusz Oroszország).

Nem tudom a valóságban mi lesz, de azok után, hogy az USA milyen erőszakosan lobbizott és tevékenykedett Koszovó függetlenségéért, kicsit öngólnak érzem ezt így utólag, mert innentől kezdve valaki megindokolhatná nekem, hogy mi szól az ellen, hogy elfogadja a független Dél-Oszétia létrejöttét. Nem követem, hogy a dél-oszétok mit akarnak, Oroszországhoz csatlakozni, vagy függetlenséget, mindenesetre szerintem nevetséges lenne a koszovói eset után a USA elvitatná tőlük ezt a jogot és amellett érvelne, hogy az egyetlen jó megoldás ha Grúzia visszakapja a területet akármekkora autonómiát biztosítva annak.

Majd keresek egy nemzetközi jogászt aki felvilágosít

Nincsenek megjegyzések: