vasárnap, május 11, 2008

Korengal völgy ismét

Marton Péter remek összeállítással járult hozzá a Korengal völgy problémájához, egy csomó érdekes (és nekem új) infot bányászott össze a netről. Nem akarok linkeket ismét megismételni, próbálok a csak arra szorítkozni, ami nekem új volt az előző posztomhoz képest.

Először Ghost of Alexander blogja, s benne The People of Korengal címmel egy poszt, rengeted antropológiai infoval, az emberekről, térképekkel, az elején újabb linkek gyűjtésével, és idézettel A. Giustozzi legújabb könyvéből (Koran, Kalashnikov and Laptop), amelyről írtam a nemzet és biztonságnak (így kisbetűkkel) egy recenziót, talán megjelenik májusban. Ez a poszt nagyon erős a pashai közösség törzsi szerkezetének feltárásában. Megjegyzem a szintén pashai Hazrat Ali, aki Nangarhar tartomány egyik erős embere volt, az USA szövetségese 2001-ben mikor Tora Borat akarták bevenni. Jelenleg parlamenti képviselő, akinek apját a napokban ölték meg ismeretlen fegyveresek Dzsalalabadban.

Meanwhile, in the eastern city of Jalalabad, police and a government official said on condition of anonymity that gunmen had stormed the house of prominent parliamentarian Hazrat Ali late Thursday and killed his father. They took away with them three women and four children, they said.

A rokonai voltak?

Vissza. Péter tovább pörgette a Korengali cikkek és korább SEAL kommandó történetét. Feltett pár térképet, amelyből kiderül, hogy Korengal és a SEAL más völgyekben történhetett. Térképek oldalán.

Megtalálta a fotóst, aki könyvet készül írni a SEAL akcióról (OK, neve is van Op. Reswing). Az embernél további térképek és fényképek vannak a helyről.

Talált egy kissé sematikus térképet is Kunar törzseiről. Figyelem, ahol Khuigani Ghilzai pastuk vannak, ott van Tora Bora, ők boltoltak le bin Ladennel, mikor menekült.

Abu Muqawama a Korengalban harcoló jó képességű amerikai parancsnokokat veszi számba, Petreaus is talán így kezdte. A mainstream média róla először hadosztályparancsnokról számolt be, ami azért még odébb van. De hátha.

Amit még úgy látom senki nem nyálazott át, az Richard F. Strand oldala, talán azért mert ez főleg Nurisztánról szól. Van itt egy táblázata a helyi nyelvekről, benne a korengalival, amit ott Kurengal ként van írva.

Csak megjegyzem, hogy Strand említi a Kalasa népcsoportot, amely a határ túloldalán él és két magyar vonatkozása is van az alig 3000 fős, ma is saját vallását követő, magukat a Nagy Sándor görög harcosaitól eredeztető népnek. Ami tény, hogy a CEU-n tanult egy kalasha fiatalember, aki alig egy hónapja tért vissza falujába édesapja halála miatt (beteg volt). Egy másik info szerint a saját nyelvét beszélő népcsoportnak csak az elmúlt években alakították ki a saját írásbeliséget és ebben egy magyar hölgy is részt vett. Hoppá!

Közben megtaláltam a Péter által is betett térképet. Az AIMS honlapján ott van minden, egyszerűen bámulatos. Tényleg. Itt van Kunar térképe pl.



Ez meg itt a topográfiai térképpel, jól láthatóak a folyóvölgyek.

Az AIMS honlapján megpróbáltam megkeresni, hátha van valami a Pech járásról. A térképek nem segítettek, mert mindenhol Pech ként van jelölve a járás, az AIMS honlapján nincs ilyen nevű district assessment. Végül kiderült, hogy ez a kettő (és ez) adja össze a mostani Pech járást. De ez vagy fél órámba beletelt. Elég pontatlanok (megértem 2002-ben készültek) de ami stimmel, az a timber trade és vezetők szalafita beállítottsága.

Egyébként a jelenlegi helmandi kormányzó Assadullah Wafa, 2006 augusztusáig Kunarban volt kormányzó. Nem idevalósi, hanem kandahári.

Strand még egy cikkére visszatérve, ez egy bennfentes áttekintése a nurisztáni helyzetnek 2001-2007 között. A szerző szerint a HIG végig tesztelte az amerikaiakat, akik nem vették fel a helyszín súlyát egészen az utóbbi időkig.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

lovely jubbly fantastic thanks so much

Also visit my weblog: cash loans