szombat, május 10, 2008

Antropológusok Afganisztánban

Illene már írnom a múlt heti Szekeres vizitről, mert hát én is a delegációval tartottam, de még nem tudom mint mondjak, mint mondhatok. Nagyon tanulságos, jó helyeken jártunk, fontos dolgokat hallottam. Még egy kicsit gondolkodok, hogy mit írjak erről.

Mielőtt Afganisztánról írnék valamit, egy szó a magyar Híradókról. Megnéztem a mai földi sugárzásúakat, s tényleg ha az ember össze akar zavarodni, vagy le akar maradni valamiről, nézze meg az egyiket. Mert mindegyik szinte mást mond, más hagy ki. Az MTV myammari anyaga verte ki végül a biztosítékot. Novák András az MTV riportere Bangkokból küldte tudósítását, amiben beszámolt a Baptisták kinti szándékairól, sőt megszólalt egyik munkatársuk, aki ígéretet tett, hogy bár be nem juthatnak, azért ők eljutattják a segélyszállítmányt (hogyan???, az titok). Ok, ezt hagyom is. Az viszont sokat elmond a riporter felkészültségéről, hogy elfelejtette megemlíteni, hogy egy másik magyar szervezet az Ökumenikusok is ott várnak Bangkokban a bejutásra. Gratu.

A TV2-nél valamilyen titkos okból nwm hajlandók tudomásul venni, hogy az ország jelenlegi neve Myammar, nem Burma.

Vissza Afganisztánhoz. Szóval, ami itt, vagy inkább ott a ifjú tudós térség kutató köröket elszomorította és foglalkoztatta, az Michael Bhatia halála volt. A 30-as éveiben járó tehetséges, sokat ígérő karrier előtt álló fiatalember, aki doktoriját az afgán mudzsahedekről készítette, pár nappal ezelőtt meghalt Khostban, amerikai katonákkal együtt IED-t kapott.

Külsősként volt tagja annak a programnak, amelyet parancsnokok mint forradalmi lépést aposztrofáltak. Antropológusok és társadalomtudósok alkalmazása a felkelés elleni harcban (Itt már foglalkoztam egy kicsit a témával). Ő is közéjük tartozott, egyébként gondolom a doktorijához is kiváló forrásokat biztosított. A Human Terrain Systemnek nevezett rendszer lényege, hogy ... the HTTs is to act as socio-cultural advisers to Army Brigades and Marine Corps Regiments. The HTTs are assigned staff to the brigade combat team (BCT) and support the commander with open-source, unclassified socio-cultural analysis, performing a non-combat support role. HTTs are neither assigned to the brigade’s intelligence element, nor is their purpose to collect actionable military intelligence.

Saját weboldala van már, aki jobban kíváncsi erre, 24 órás távszolgálattal, térképekkel, külső szakértőkkel. Bár Amerikában sosem tették fel a kérdést, hogy mi értelme van mindenféle kutatók olyan kutatóútjait fizetni, ahol a delikvensek, 50 vagy 100 ember (egy törzs) életét térképezik fel a világ egy távoli (pl. Irag, Pápua, Kongó stb.) egy, két, három, tíz éven át. Mi értelme van finanszírozni olyan könyvek kiadását, amelyeket alaphelyzetben 100-200 ember fogja csak megvenni (plusz a könyvtárak). Mi értelme van fenntartani kutatóhelyeket és tanszékeket, ahol emberek egy életen foglalkoznak olyan dolgokkal, amelyek pillanatnyi hasznosulást nem ígérnek.

Azért azt hiszem itt most ez elég világossá vált. Ezek az emberek az obskurus tudásukkal most emberéleteket mentenek. Hogy hogyan, azt egy kicsit részletezi annak az egységnek a korábbi parancsnoka, ahol Michael Bhatia is szolgált.

A Honvédség javára annyit elmondhatok, hogy náluk is megkezdte szolgálatát az első antropológus, bár egyenlőre teljesen másra használják. A helyükbe kiküldeném az embert egy félévre az USA-ba, aztán uccu Baglán.

Nincsenek megjegyzések: