kedd, május 01, 2007

Meghosszabították a magyar PRT?

Magyarország meghosszabbította afganisztáni jelenlétét! Valki László és Tálas Péter a szombati Népszabadságban a magyar külpolitikáról jegyzett írásukban a következő félmondatot ejtik el: a közép-európai államok közül egyedül vezet önállóan egy tartományi újjáépítési csoportot (PRT) Afganisztánban, sőt meg is hosszabbította azt. Tekintve, hogy mindkettőjüket jól informáltnak kell tekintsem, (Valki László a miniszterelnök mellett működő Kül- és Biztonságpolitikai Tanács vezetője, Tálas Péter a tagja) ez lehet a nem hivatalos bejelentése a PRT hosszabbításnak. A hivatalos talán május 9-én lesz, a Magyar Külügyi Intézet hivatalos megnyitóján. Kiváncsi lennék, akkor mennyi időre vállaltuk?

Idáig amit én hallottam csak Szekeres miniszter említésében szerepelt a PRT hosszabbításának terve, igaz rossz érvekkel.

24-én a honvédelem.hu híre még csak annyit mondott Szekeres washingtoni látogatása kapcsán: Baglán tartományban két évre egy újjáépítési program feladatát, illetve a megbízatás tervezett folytatását. Azaz az infó még ott sem volt sajtó nyilvános. Szekerest láttam napokban valamelyik tévében, de nem találtam meg a neten. Ha ott jelentette volna be, valami visszhangja csak lett volna.

Az egész azért érdekes mert a tavalyi kormányhatározat 2008. szeptember 30.-ig vállalta a PRT-t. Idén előbb utóbb el kellett dönteni a hosszabítást, mert a NATOban előre terveznek és mert különben mások jöttek volna ebbe a békés tartományba. Mi meg mehettünk volna haza (NATO-ban ultra ciki) vagy elmegyünk valami veszélyesebb helyre Dél-Afganisztánba, tálibokat üldözni, valakinek alárendelten (honvédségnek ciki a többi nemzet között, ez olyan mint egy lefokozás).

Kaptam egy commentet egy jól értesült forrástól a baglani kórházavatás kapcsán. Köszönöm és együtt bizzunk benne, hogy a Fejlesztés és Segélyezés blog is olvassa ezt, így reménykedhetünk együtt, hogy reagálni fog rá valamit, mert én őszintén ennyire nem értek hozzá. Bátorítom az olvasót, hogy szóljon hozzám máskor is.

Kicsit aggasztó, bár tudom nincs köze egymáshoz, hogy a héten két támadás is ért NGO-kat. Az egyik Kunduzban ha jól emlékszem, ahol egy német NGO terepjáróját és teherautóját támadták meg, a terepjáró elmenekült, a teherrautó vezetőjét helyben kivégezték. (lehet csak fosztogatás volt).

Délen Niruz tartományban egy francia segélyszervezet két munkatársát rabolták a tálibok. Egyrészt furcsa a Népszabi/MTI cikke, mert mind a két bekezdésben szerepel a fanatikus szunnita muzulmán jelzős szerkezet, ami így nem igaz és nagyon sulykolósnak érzem (lehető hogy a hír fordítója nagyon fél tőlük, vagy bántották és ezért utálja őket?). Vagy legalábbis semmi fanatikusat nem látok abban, hogy elraboltak két külföldit. Sokkal ijesztőbb a francia kormány álláspontja, amely így reagált: Franciaországnak nem hivatása hosszú távon Afganisztánban maradni megszállóként - közölte a francia külügyminiszter néhány órával az ultimátum lejárta előtt. Hát ez elég szégyenletes, még ha választások vannak. Nem, inkább jóhiszemű vagyok és azt mondom azért ilyen puhányak, mert választás van.

Erre csak rátesz Sárkozy nyilatkozata szintén a Népszabiban. Ez viszont egy okos cikk, figyeljünk az utolsó bekezdésre.

A hétvége bővelkedett az érdekes hírekben. Állítólag volt a Nemzetben is egy cikk, de azt nem lelem. Folytassuk Zalán Eszter cikkével, aki RTL-es kollégákkal töltött egy hetet Afganisztánban. Egy pont a HM sajtóosztálynak. Úgy látom elvitték mindenhova ahol magyarok vannak, az egész cikknek jó hangulata (csak úgy mint a fényképeknek, erősítik egymást). Lehet csak Eszter ügyes, de az is lehet tényleg jó hangulat van. Bár saját tapasztalat szerint mindig van valami ami nem működik, ami nincs megoldva, amiről vita van.

A Pannonia Afganisztánban c. cikk nagy előnye, hogy legalább egy kicsit szól a civil fejlesztésekről. (mi az hogy civil? a minisztériumok tevékenyége nem sorolható a civil projektek közé - tiltakozna az NGO community) Az egyszerű érdeklődő számára úgy tűnhet, hogy ez tisztán katonai misszió, csak a HM visz ki újságírókat, az ő weboldalukon vannak friss hírek, a Külügy csöndben van, a MeH TKB, aki elvileg irányíja az egészet meg még inkább. Szóval akkor kinek a missziója is ez?

A PRT-t működtető államok emellett hosszú távú civil fejlesztési projekteket is indítanak. Ezekkel egyelőre adósok vagyunk. Hiába döntött a magyar kormány a PRT-ról már tavaly nyáron, az újjáépítési csoportra szánt 500 millió forint részöszszegei csak a múlt héten váltak elérhetővé a különböző, projekteket indító és ezekre pályázatokat kiíró minisztériumok számára.

Itt egyrészt idézném magam a pénzek elosztásáról , másrészt ez apró pontatlanság Eszter részéről, mert az 500 millából a Külügy 150-et fordít fejlesztésre NGO-kon keresztül (és még 30-at saját, 70-et görög pénzekből, meg még amennyit terveznek de nem beszélnek róla), és csak a maradék pénzzel próbálkozhatnak a minisztériumok.

Egyenlőre kevés részlet nyilvános a minisztériumok terveiről. A rendőrök hamarosan mennek és készülnek. Az FVM utolsó ismereteim szerint valami állategészségügyi projektet tervezett, nem volt céljai között: a holland sajtgyár működését akarja többek közt egészségügyi szempontból kifogástalanná tenni, s szerepel még a tervek közt gyümölcsfakiosztás, az öntözés javítása.

Hogy a Gazdasági Minisztériumnak mire lesz elég 25 millió a szénvagyon felmérésre, azt nem tudom. Gondolom ilyenkor nem csak az embereket kell kiutaztatni, hanem valami szuper technika is kell. Béreljük majd kint? Felbérlünk egy afgán NGO-t a munkára (biztos vagyok benne, hogy van ilyen geológia feltáró izé NGO is)? Majd megkeresem a GM-et.

Annyit azért el kell mondani, hogy Baglanban régóta bányásznak szenet, úgy emlékszem még működik is néhány. Az amerikai US Geological Survey járt már Baglanban, sőt az intézetnek van külön afgán weboldala . A bővebb infók az oroszoknál vannak, ők kezdték el feltárni ezeket a mezőket szerintem.

Még fontos, hogy a HM által irányított CIMIC és a fejlesztési munka nem azonos. Mivel főleg az előbbiekről szó a cikk, csak gondoltam megemlítem.

A hétvégében volt egy cikk Valki László és Tálas Péter tollából a magyar külpolitikáról Válaszúton? címmel. A szerzők Lengyel László korábbi írására reagáltak és ha jól látom a téma a magyar-orosz viszony természete a Nabucco-Kék Áramlat prizmáján keresztül, s mindez egy Magyarország az EU témává tágítva (ha ez így értelmes). Minden értelmes vitának örülök, olyannak meg különösen, amely a magyar külpolitikáról szól. Anélkül, hogy végig mennék a szerzőpáros állításain, tendálok egyetérteni velük a gázvezeték ügyben. Azaz véleményem szerint, amíg nincs konkrétum az EU-s vezeték esetében (amiről ha jól értesültem valójában ÖMV projekt, csak az osztrák külpolitika diadalaként sikerült EU zászlóba tekerni), nyitva lehet hagyni más utcákat is (remélem ők is ezt állítják). Nem tudom hogy működik az ilyen, de a legjobb Magyarország számára, ha mindkét vezeték átmenne rajta. Valaki győzzön meg, hogy ezt nem lehet.

Nincsenek megjegyzések: